IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо карането само в града е проблем за дизелите?

Режим само с кратки пътувания - под 10-15 км - се отразява зле на прословутия DPF

Много хора бяха принудени от извънредните мерки да работят от вкъщи и в последните месеци доста по-рядко са използвали колата си. Има най-различни полезни методи да се погрижите за нея през това време. Но собствениците на модерни дизели трябва да имат и допълнително едно наум заради прословутия DPF, или филтър за твърди частици.


DPF, филтър за твърди частици
Ако това е обичайната гледка зад автомобила ви, няма какво да се тревожите за своя DPF филтър.  Да му мислят другите, които го вдишват
 
 
По данни на КАТ дизелът е най-разпространената форма на задвижване в България, с над 1.3 милиона леки автомобила с такива двигатели. Разбира се, повечето от тях датират отпреди масовото въвеждане на DPF. На други хитрите собственици са го отстранили ръчно, макар да е задължителен, защото така понижават разхода и си спестяват солидната инвестиция в подмяната му. Трети пък са лишени от филтрите си от крадци, защото някои от вложените в DPF метали носят добри пари от вторични суровини.
   
   
DPF, филтър за твърди частици
Заради вложените ценни метали, като платина, филтрите за твърди частици са доста скъпи. Затова и кражбите не са рядкост
  
  
Дори и така остават внушителен брой автомобили с действащ филтър за твърдите частици. Опитните собственици знаят, че той елиминира саждите от отработилите газове, но постепенно сам се изпълва с тях и престава да работи ефикасно. За да удължат работата му, производителите са предвидили специални режими на работа на автомобила - когато дойде време, колата влиза в по-високи обороти (над 2500 об/мин), за да повиши температурата и натрупаните във филтъра сажди да изгорят.

Този процес обаче е невъзможен при кратки градски пътувания от по 10-20 минути. Ако автомобилът се кара само в такъв цикъл, регенерацията на филтъра не се случва и той се затлачва окончателно. При по-модерните автомобили компютърът влиза в авариен режим и или няма да можете да се движите, или ще имате неприятен лимит на скоростта и ускорението. Цената за подмяна на филтъра e стотици, а често дори и хиляди евро. Има някои варианти за почистване, но и те не са от евтините.
  
  
DPF, филтър за твърди частици
Така изглежда задръстен със сажди филтър за твърди частици
  
  
За да се избегне това, експертите от организацията IGA препоръчват периодично да правите по-дълги пътувания с колата, ако е възможно. Но ако не е, поне избягвайте кратките дистанции (под 15-20 км) и ползвайте алтернативен транспорт.

Впрочем подобен проблем имат и бензиновите автомобили, произведени през последните две години - заради новите изисквания на ЕС те са оборудвани с GPF, или филтър за твърди частици за бензинови двигатели. При него обаче саждите са по-малко и съответно рискът от запушване е доста по-нисък.


 

0 от 500
  • #3
    14 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е тая *** е върховото постижение на немската технологична промишленост. Няма други такива *** като европейците които да се самоизтровят поради некадърност и алчност.
  • #2
    27 rate up comment 9 rate down comment
    Might ( преди 3 години )
    Трябва разстрел да тия убици с нарочно направени пушешти ***, за да "вървят повече"България ще стане едно доста по-добро място за живеене.
  • #1
    23 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    байчо ти с луксозния мерджан отдавна го е махнал дипиефа и сам си го е предал на вторични, щото е хитър. И му дреме колко NOx и PMI2.5 си дишаме