IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо карантината е по-голям проблем за дизелите?

Експерти съветват да избягвате пътувания на дистанции под 15-20 км, ако се движите само в града

Много хора са принудени от извънредните мерки да работят от вкъщи и в последните месец и половина доста по-рядко са използвали колата си. Има най-различни полезни методи да се погрижите за нея през това време. Но собствениците на модерни дизели трябва да имат и допълнително едно наум заради прословутия DPF, или филтър за твърди частици.


DPF, филтър за твърди частици

Ако това е обичайната гледка зад автомобила ви, няма какво да се тревожите за своя DPF филтър.  Да му мислят другите, които го вдишват

По данни на КАТ дизелът е най-разпространената форма на задвижване в България, с над 1.3 милиона леки автомобила с такива двигатели. Разбира се, повечето от тях датират отпреди масовото въвеждане на DPF. На други хитрите собственици са го отстранили ръчно, макар да е задължителен, защото така понижават разхода и си спестяват солидната инвестиция в подмяната му. Трети пък са лишени от филтрите си от крадци, защото някои от вложените в DPF метали носят добри пари от вторични суровини.


DPF, филтър за твърди частици

Заради вложените ценни метали, като платина, филтрите за твърди частици са доста скъпи. Затова и кражбите не са рядкост

Дори и така остават внушителен брой автомобили с действащ филтър за твърдите частици. Опитните собственици знаят, че той елиминира саждите от отработилите газове, но постепенно сам се изпълва с тях и престава да работи ефикасно. За да удължат работата му, производителите са предвидили специални режими на работа на автомобила - когато дойде време, колата влиза в по-високи обороти (над 2500 об/мин), за да повиши температурата и натрупаните във филтъра сажди да изгорят.

Този процес обаче е невъзможен при кратки градски пътувания от по 10-20 минути. Ако автомобилът се кара само в такъв цикъл, регенерацията на филтъра не се случва и той се затлачва окончателно. При по-модерните автомобили компютърът влиза в авариен режим и или няма да можете да се движите, или ще имате неприятен лимит на скоростта и ускорението. Цената за подмяна на филтъра e стотици, а често дори и хиляди евро. Има някои варианти за почистване, но и те не са от евтините.


DPF, филтър за твърди частици

Така изглежда задръстен със сажди филтър за твърди частици

За да се избегне това, експертите от организацията IGA препоръчват периодично да правите по-дълги пътувания с колата, ако е възможно. Но ако не е, поне избягвайте кратките дистанции (под 15-20 км) и ползвайте алтернативен транспорт.

Впрочем подобен проблем имат и бензиновите автомобили, произведени през последните две години - заради новите изисквания на ЕС те са оборудвани с GPF, или филтър за твърди частици за бензинови двигатели. При него обаче саждите са по-малко и съответно рискът от запушване е доста по-нисък.


 

0 от 500
 • #7
  17 rate up comment 4 rate down comment
  Ахахаха ( преди 2 месеца )
  Тия сажди влизат у дробовете на децата ви като батката си свали филтъра за да му вървел гоуфа повичи.
 • #6
  13 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Ти пак ли изпълзя бе? 85 процента от всички тойоти в бг, от Корола до ленд крузър, са също пушещи печки
 • #5
  20 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Ама моля ви се бе! Как тъй дизела ще ги прави тези неща. Вие не знаете ли за clean diesel и това, че дизелите са най-чистата и безвредна технология в автоиндустрията. Ако не вярвате питайте форумната ВАГ-онетка или се обърнете към немските марки да ви обяснят, че е така. Тези истини от статията са всеизвестни от години, но никой, нищо не прави да премахне тези убийци, защото става дума за едни пари...
 • #4
  12 rate up comment 12 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Е тая гняс е върховото постижение на немската технологична промишленост. Няма други такива глупаци като европейците които да се самоизтровят поради некадърност и алчност.
 • #3
  21 rate up comment 5 rate down comment
  Might ( преди 2 месеца )
  Трябва разстрел да тия убици с нарочно направени пушешти ***, за да "вървят повече" България ще стане едно доста по-добро място за живеене.
 • #2
  16 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Ако не пуши черно отзад не си мъж! :)
 • #1
  17 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  байчо ти с луксозния мерджан отдавна го е махнал дипиефа и сам си го е предал на вторични, щото е хитър. И му дреме колко NOx и PMI2.5 си дишаме