IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дойде ли краят за колите без катализатори?

Какво се крие зад промените в наредбата за техническите прегледи

За редовия български шофьор катализаторът никога не е представлявал особена дилема. От една страна, това устройство намалява мощността и увеличава разхода (макар и с малко), като същевременно изисква поддръжка и скъпа подмяна. От друга, за него можеш да получиш доста добри пари от търговците на метали. 30 секунди търсене в Google ни дава примерните тарифи: между 50 и 700 лева за стандартен катализатор, 40 до 200 лева за монолитен керамичен, 30 до 250 лева за дизелов филтър за твърди частици (DPF).


катализатори
Заради високите цени на съдържащите се в тях метали и катализаторите, и филтрите за твърди частици (DPF) масово се демонтират или дори се крадат

Ефектът от двете страни на това уравнение е, че внушителен брой от автомобилите по българските пътища отдавна са се простили и с катализатора, и с DPF-а, макар свалянето им да има катастрофален ефект върху нивото на изпусканите вредни газове. Въпреки няколкото подхвърляни закани през годините държавата фактически не следи за наличието на катализатор и не е никакъв проблем да си караш без него.

ТОВА МОЖЕ ВНЕЗАПНО ДА СЕ ПРОМЕНИ с предлаганите от транспортното министерство промени в наредбата за техническите прегледи (Н-32 от 2011). Както вероятно сте чули, основната промяна е въвеждането на  различни "екологични групи" за леките коли според годината на първа регистрация, кой европейски стандарт покриват (от Euro 1 до Euro 6) и какви показания дават при проверката на отработилите газове на годишния технически преглед. Тези екологични групи са пет - като първата е за най-старите автомобили, регистрирани до 1996 година, а четвъртата е за най-новите, след 2009. Петата група е за електромобили и автомобили с водородни горивни клетки.


ЗАСЕГА НИКОЙ НЕ КАЗВА каква ще е точно функцията на тези групи. Но едното им предназначение със сигурност е да позволяват на градските власти да забраняват движението на по-замърсяващите коли в по-рисковите дни - или изобщо. Подобен план се обсъжда на експертно ниво в Столична община, макар засега да не е ясно при какви стойности на замърсяването ще влизат в сила забраните, дали ще се отнасят само за централните градски части и кои еко групи ще обхващат. Възможно е също различните групи да плащат различни такси за паркиране в сегашните Синя и Зелена зони.

По информация на Automedia.bg и във финансовото министерство обмислят да използват бъдещите еко групи при определяне на годишния данък МПС. От тази година за пръв път България въведе екологичен компонент при изчисляването на данъка, но той по принуда се основава само на европейския стандарт, на който отговаря автомобилът. Освен това надценката за най-замърсяващите коли е доста ниска - максимум 30% от и без това ниския данък на автомобил с Euro 1. Очакванията са постепенно тази надценка да расте.


технически преглед


ПЛЮСОВЕТЕ НА ИДЕЯТА са очевидни. Заради занижения в продължение на години технически контрол автомобилният парк в България е не само силно замърсяващ, но и опасен. Това обяснява и защо страната е рекордьор (заедно с Румъния) по смъртни случаи на пътя на 1000 души, макар да е сред страните в Европа с най-малко катастрофи.

Ползването на евростандартите също никак не е надеждно. Първо, те задават общи гранични стойности, но не правят разлика между отделните автомобили. Един Mercedes с дизелов V8 от 2002 година има същия Euro 3, какъвто има и Fiat Panda с еднолитров бензинов мотор. Но парниковите им емисии се различават чувствително, а емисиите на азотни съединения и фини прахови частици, които основно предизвикват смога в градовете, са десетки пъти по-големи при дизела. Освен всичко евростандартите до сегашния Euro 6d Temp се измерваха по стария NEDC цикъл, който бе сериозно компрометиран като неточен и податлив на манипулации. Добавянето на реални измервания при ГТП ще направи картината по-ясна и справедлива.


WLTP тест

Новият европейски цикъл WLTP мери в реални условия нивата на всички опасни вещества в отработилите газове. Българските сервизи за ГТП ще мерят само по едно, и то на място, за по две-три минути

НО ПРОЕКТЪТ ИМА И МНОЖЕСТВО МИНУСИ. Най-големият е наложен по принуда заради оборудването на сервизите за ГТП. Понеже те разполагат само с димомер и относително прост газов анализатор, измерванията ще се правят само по един показател. При бензиновите двигатели това ще е нивото на отделяния въглероден оксид (СО) при празен ход и при подаване на газ. Но това е замерване само на моментните стойности, а не на отделяните количества на километър пробег, както изисква европейският тестов цикъл. На всичкото отгоре се мерят не точните количества, а процентното съотношение от общия поток отработили газове. При дизелите е същото, само че се мери т. нар. "димност" - просто казано, колко гъст е пушекът.

Това е целият тест. В него изобщо не става дума за въглеродния диоксид - основния парников газ и главна причина за въвеждане на евростандартите. Нито пък се следят другите вредни вещества - въглеводороди, летливи органични съединения, фини прахови частици и азотни съединения. За всички тези показатели ще разчитаме пак на добрите стари Euro 2, Euro 3 и прочие, макар да е ясно колко ненадеждни са. На всичкото отгоре те са с изтекла "годност" - един 18-годишен Opel например може и да е покривал Euro 3 през 2000 година, но надали има същите емисии сега.


ауспух, емисии


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ ОБАЧЕ е в качеството на контрола. В България и досега имаше изисквания за вредните емисии и измервания по време на ГТП. Достатъчно е да видите какво излиза от някои ауспуси в задръстването, за да ви стане ясно, че те не са се спазвали особено строго. Всъщност до неотдавна беше съвсем постижимо да отидеш пеш до пункта за ГТП и да си вземеш стикера, без изобщо някой дори да види автомобила ти. През 2017 в София все още бе възможно да минеш ГТП без задължителния платен данък МПС. В последните две години контролът бе затегнат, но е трудно да се каже до каква степен.

Но ако предположим, че все пак промените бъдат приети и се спазват стриктно, това наистина може да означава край за автомобилите с демонтирани катализатори и филтри за частици. Заложените в наредбата максимални нива не са кой знае колко строги - едва 0.3% въглероден оксид при натоварване, за да не си в Първа група. Но за бензинов двигател без катализатор ще е трудно да покрие дори това. Същото важи за дизелите без DPF.
За някои машини по пътищата ще е трудно да покрият даже изискванията за Група 1, което означава, че ще трябва да бъдат спрени от движение.

ЕКОГРУПИТЕ за бензинови двигатели:
I група ще включва автомобили без евростандарт (до 1992), както и такива с Euro 1 и Euro 2, регистрирани преди 1996. За да получат стикер за еко група, те ще трябва да покажат при теста под 3.5% СО при празен ход (за тези без евростандарт - до 4.5%).
II група е за коли с Euro 1, Euro 2 или Euro 3, регистрирани преди 1998, които отчитат до 0.5% СО при празен ход и до 0.3% на високи обороти.
III група е за коли с Euro 3, 4, 5 и 6, регистрирани преди 2002, които отчитат до 0.3% СО при празен ход и до 0.2% на високи обороти.
IV група е за коли с Euro 5 и 6, регистрирани след септември 2009, които отчитат до 0.2% СО при празен ход и до 0.1% на високи обороти.

ЕКОГРУПИТЕ за дизелови двигатели:
I група ще включва автомобили с Euro 1, 2, 3 или 4, регистрирани преди 2002 година. Тези без турбо трябва да покрият до 2,5 m-1 на теста за задименост, тези с турбо - до до 3,0 m-1.
II група е за коли с Euro 2, 3, 4 или 5, регистрирани преди 2007, които в теста трябва да дадат до 1,5 m-1.
III група е за коли с Euro 4, 5 и 6, регистрирани преди септември 2009, показали до до 0,7 m-1 в теста.
IV група е само за дизели след октомври 2009 (Euro 5 и 6), показали до 0,5 m-1.

 

0 от 500
  • #44
    7 rate up comment 0 rate down comment
    gogo_a_ ( преди 2 години )
    В статията срещнах думата справедливост, която се отнася до облагането. Кой автомо бил замърсява повече? Този с високите емисии на бай Иван, изминаващ 3000 км годишно, или на бай Оня, който изминава 50 000 годишно с евро 7? Същата справедливост и в облагането - винетки, пътни такси. Ако се търси справедливост, трябва облагането да се включва в цената на горивата - караш - плащаш.
  • #43
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до Мария ( преди 2 години )
    Т.е. като заредиш със супер дизел в Германия и се заключиш в гараж със запалената кола, ще оживееш, така ли да го разбирам? До човека с братчеда: той ще си изгуби ли лиценза на ГТП пункта за твоите 20 леа?!
  • #42
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Мария Илиева ( преди 3 години )
    А защо не кажете колко некачествени са горивата в БГ, особено дизелът!???
  • #41
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Sss ( преди 3 години )
    А моята 124 Е250Д последните няколко години показва на прегледите 0,04 димност, значи съм в 4 тата група! Ще ми дадат ли съответния стикер!?
  • #40
    31 rate up comment 7 rate down comment
    Онази ( преди 4 години )
    До Онзи!В цяла Европа има катализатори и добри заплати.В БГ-то с тези пенсии и заплати - такъв автопарк.Нещо против?
  • #39
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    определено многото жертви ще да саот катализаторите...
  • #38
    20 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    българиският законодател пак търси под вола теле, какви групи ще ми съчиняват, след както производителят е записал какви са стойностите на изгорелите газове .
  • #37
    22 rate up comment 2 rate down comment
    васо ( преди 4 години )
    В западна европа няма тюв ако нямаш катализатори и не влизаш в нормите за газове,никой не се интересува имаш ли или нямаш катализатори или е празен.Слагат сондата на ауспуха и толкова.И ако си в червеното, обратно,
  • #36
    29 rate up comment 10 rate down comment
    възмутен ( преди 4 години )
    Примера с Фиат Панда и Мерцедес V8 дизел е много ясно показва, че европейските Екостандарти са пълна ПАРОДИЯ, и са ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЕДИНСТВЕНО ДА ОБСЛУЖВАТ ГЕРМАНСКИТЕ АВТОКОНЦЕРНИ.
  • #35
    67 rate up comment 3 rate down comment
    възмутен ( преди 4 години )
    Каква е тази ЦИНИЧНА държава , която счита автобусите на столична община обурудвани с АГУ за напълно екологични , а автомобилите с АГУ не счита по никакъв начин за екологични. Такова БЕЗУМИЕ няма никъде по света.