IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гордън Мъри разкри автономен градски модел

Motiv електрически байк с четири колела, който трябва да намали задръстваният

Гордън Мъри разкри автономен градски модел

Компанията Gordon Murray Design (GMD), създадена от легендарния конструктор Гордън Мъри, представи автономен, електрически и ултра лек четириколесен модел, за който твърди, че отговаря на новите изисквания за безопасност при катастрофи.

Motiv е разработен в консорциум с Delta Motorsport и ItMoves. Едноместната капсула трябва да осигури "значително намаляване на разходите за експлоатация и подобрен комфорт" в сравнение с подобни концепции, благодарение на патентования от Murray производствен процес iStream Superlight.

Motiv е с дължина 2,54 м., широчина 1,3 м. и е предназначен за използване като частен градски транспорт или крайни доставки тип last mile. Според създателите си той е готов за незабавна употреба без водач.

GMD Motiv

Моделът притежава отваряща се нагоре врата за подобрена достъпност. Той може да бъде адаптиран за достъп на инвалидна количка или втора седалка. Motiv ще се предлага и като ван, с повече от 1100 литра товарно пространство.

Задвижването е дело на Delta Motorsport, чиято централа е в Силвърстоун. Електромоторът е с мощност 20 кВт, а акумулаторният пакет от 17,3 кВт/ч позволява изминаване на около 100 километра с едно зареждане. Ускорението от 0 до 60 км/ч е за 7,5 секунди, а максиманата скорост е 62 км/ч. Акумулаторът може да бъде зареден от 20 да 80 % за 40 минути и може да предложи 2,5 часа непрекъсната работа при пълно зареждане.

GMD Motiv

Собственото тегло на модела е 450 кг, което го класира като четириколка. Това се постига благодарение на използването на алуминий в шасито, окачване и компоненти на каросерията. GMD казва, че този конструктивен метод намалява необходимото количество суровини в сравнение с конвенционалните превозни средства. Така Motiv може да използва по-малък пакет батерии.

Въпреки компактните размери на Motiv, той е проектиран да предлага максимално вътрешно пространство, с минимално проникване от задвижващите, спирачните, окачващите и кормилните системи. Отделеното работно пространство, 24-инчовият централен дисплей и липсата на волан показват автономния потенциал на автомобила.

„Най-добрият начин да бъде направено едно превозно средство търговски успешно и да осигурите първокласна икономичност, е да го направите възможно най леко, като същевременно запазите най-високи нива на безопасност. При Motiv използвахме нашите технологии iStream, за да създадем ултралеки панели и каросерия, при която резултатът е компактен, изискан, безопасен и универсален автомобил, като същевременно предлага и значителен пробег“, категоричен е самият Мъри.

Снимки: Gordon Murray Design

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Много дългия и дебелия от Да продадеш колата си, влязоха без проблем в бмв изета.
  • #1
    1 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    И как с моите 190см и 100+ кила ще се побера в тази сапунерка?Или изрично пише някъде, че тя е само за кифли от по 50 кила....Имах съседка, бяха и дали служебно Тико. Мъжа и беше малко над моите габарити и скоростия лост му се падаше под коляното някъде... много беше забавен :) как влиза и излиза от сапунерката, направо си беше атракция :)