IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tata представи нов електромобил

Nexon EV ще се предлага засега само на пазара в Индия

Tata представи нов електромобил

Tata Motors представи изцяло новия Nexon EV за Индия с цена малко под 20 хиляди долара и реален пробег около 200 километра. Това са основните характеристики на най-новия модел на индийската компания, която стъпва на пазара на електромобили.

Nexon EV демонстрира по чудесен начин вертикалната интеграция в Tata Group, с която е постигната сравнително ниската цен. Акумулаторите с капацитет 30 кВт/ч са изработени от Tata Chemicals, а електромотора – от Tata Autocomp. В цената е включен и монтажът на домашна зарядна станция от Tata Power.

С ниската си цена Nexon EV навлиза силно в пазар, на който основни конкуренти ще бъдат MG ZS EV (29 300 долара) и Hyundai Kona EV (33 300 долара). Трите модела предлагат близко ускорение от около 8-9 секунди, докато Nexon (4 метра на дължина) е малко по-къс от ZS (4,30 м), а Kona е по средата.

tata

За Nexon се предлага приложение за дистанционен контрол на различни функции, включително отопление на салона. В цената са включени Android Auto и Apple Carplay. Те са интегрирани в 7-инчовата инфо-система с тъчскрийн, дело на Harman.

Пробегът с едно зареждане е сравнително достатъчен за условията в Индия. Според местна сертификация, автомобилът може да измине в реални условия около 120 мили или 193 км. Двата конкурента предлагат повече – над 200 километра с едно зареждане. В Индия средната изминавана дистанция е къса, 40 км, а типичният частен автомобил изминава около 9 хиляди километра годишно.

tata

Nexon EV се задвижва от електромотор на предните колела с мощност 95 кВт или 129 к.с. Той предлага и 245 Нм въртящ момент. За зареждането от нормален контакт са нужни осем часа. На станция за бързо зареждане за един час трябва да бъдат заредени до 80 процента. Този тип станции не са силно разпространени в Индия.

За момента Nexon EV ще се предлага само в Индия. Очакванията са, дъщерните марки Jaguar и Land Rover да могат да продават модела с леки промени и в Европа. С осемгодишна гаранция на акумулатора и задвижването и солидно ниво на безопасност, Tata вече покрива нужните параметри.

Снимки: Tata Motors

0 от 500