IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

Съоръжението се намира на паркинга на пловдивския хотел „Империал“

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

Град Пловдив, х-л „Империал“. Това е адресът на първата зарядна станция на американския пионер в сферата на електрическите превозни средства Tesla Inc. в България, научи Investor.bg.

T. нар. Supercharger е готов още отпреди Коледа, но все още не е открит официално, а колоните са обвити с найлони. Причината: компанията на Илон Мъск възнамерява да изчака още 2-3 седмици с официалното анонсиране, за да може да го направи заедно с откриването на станциите си в Сърбия - в Белград и край Ниш, които все още не са напълно готови.

Улицата около хотела, който е свързван с бившия градоначалник на Пловдив Иван Тотев, все още е разкопана. А това означава, че в близките дни е възможно и увеличение на капацитета на зарядните.

Пловдив Tesla

Фактът, че първата зарядна станция на американската компания е в Пловдив (т.е. на половината на разстоянието между турската и сръбската граница, б.авт.), не е изненада, за това имаше спекулации още от преди 3-4 години. Изборът на града бе препотвърден през миналата година, когато Tesla обнови своята карта на предстоящите станции за зареждане по цял свят. Картата показва кои региони са приоритетни за компанията.

Пловдив не е избран случайно, защото е част от коридора между Западна Европа и Турция. Supercharger коридорът минава през Загреб, Белград (където вече има 3 станции), Ниш, Пловдив и стига до Одрин.

Пловдив Tesla

Зарядната станция в Пловдив е с четири колони за зареждане и по всяка вероятност ще бъде от предното поколение на технологията Supercharger V2. Преди време тя получи актуализация и вече може да зарежда не само с до 120 kW, а с до 150 kW. По-бързо може да се зарежда само с последната генерация - Supercharger V3.

Снимки: Investor Media Group

Още подробности по темата - четете в Investor.bg.

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Пепи ( преди 4 години )
    И кой им е дал право да разкопават тротоара ?? Откъде да минат майките с деца.
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Пепи ( преди 4 години )
    Еми то и досега София - Виена е има нема - 50 литра нафта или 70 литра газ да речем.При каране със скоростта на електрокарчета и изключен климатик ... - може и за 40 литра нафта да стигнеш.Ама ми е странно - 4 зарядни станции за 1 000 000 автомобила.Което какво означава - че теслата си е бутиков автомобил за балъци.
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #11 хахах 60 кинта а :) а колко пъти до Виена за да избиеш над 100 бона :))
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 4 години )
    И да се навеждаш пред пистолета на бензиноколонката не е много мъжествено, обаче заемаш позата редовно, нали? Докато се държим *** ще сме точно това - див Прованс, коридор и слугинаж.Затова да си набоцкаме ние 50 киловатовите зарядни по бензиностанциите, пък американците нека си действат.ППИ не са първите тези - срещу The mall има destination chargers.
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И в Одрин ще има или вече има.
  • #10
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Доста интелигентно ги правят нещата от Тесла! Покриват със зарядни първо основните пътни коридори и полека-лека в околните основни пътища в по-големите градове, после следват по-малките и т.н. Определено знаят какво правят и как да го направят, докато немската престъпна група от производители на коли се събраха не да улесняват хората, а по стар техен обичай да измислят схема как да ги доят с цени на тока на зарядните. Докато мислят схемите Тесла ги отвява!
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #12 Като излизаш на среща с мъже, те ли те черпят и после им връщаш жеста в натура или хем си плащаш сам, хем после ти масажират простатата? Виждам, че си ***, но защо се хвалиш с наклонностите си? Надяваш се, че някой от форума ще ти го сложи ли?
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    пепе ( преди 4 години )
    Със зарядните в Сърбия, маршрута София-Виена ще излиза 60 кинта за ток. Определено ще се пътъва много често на запад. А хейтърите нека мрънкат, и да си седят в *** България...
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #6 лесно ще станат много повече от 4 накуп - като се публикува назапад че има зарядни до ориента - гледай колко европейци ще пробват новият маршрут.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Като си направят събор, и 50 ще намерят накуп (че и от чужбина лесно вече могат да дойдат) :D