IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Егоистите залагат на Audi, BMW и Mercedes

При жените няма връзка между характера и избора на кола, показва проучване

Егоистите залагат на Audi, BMW и Mercedes

Съществуват много предубеждения за марките автомобили и хората, които ги карат. Според финландско проучване, един от тези предразсъдъци може наистина да е вярно - мъжете с високо самочувствие предпочитат марките Audi, BMW и Mercedes.

Разбира се, всеки водач е различен, така че изборът на конкретна марка не казва нищо за собственика на автомобила. Независимо от това, в проучването, проведено от катедрата по социални науки към Университета в Хелзинки, показва, че определена група по-егоистични мъже, упорити и с по-непокорен характер, предпочита автомобили от въпросните три марки. Прави впечатление, че сред изследваните жени почти няма връзка между определен характер и избора на автомобил. Те не считат колата като символ на социалния статус.

От университета уточняват, че в проучването са участвали 1892-ма финландци, които били запитани относно избора си на автомобил, навиците и благосъстоянието. Направено било целенасочено търсене на връзката между избора на автомобил с "висок статус" и определени характери. По-специално били изследвани пет личностни черти: откритост, невротизъм, екстраверсия, атруизъм и добросъвестност.

Audi, BMW и Mercedes

"Усещах, че хората, които най-често карат червени коли, не дават път на пешеходците или просто карат безразсъдно, най-често в бързи немски модели. Характерите, които най-често се срещат при хора, притежаващи автомобил от една от трите германски премиум марки, са добро обяснение на желанието да се кара кола с висок статус. Те се смятат за по-добри от другите и обичат да го показват. Същите характери обясняват защо тези хора извършват нарушения на пътя по-често от други", обяснява изследователят Ян-Ерик Льонквист.

0 от 500
  • #4
    21 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До първия коментар: Няма как да разбираш от коли и да караш БМВ и Мерцедес. Всъщност това са марките именно за хората, които бъкел не разбират от коли. Ако не знаеш къде се долива масло и антифриз, ако не можеш да смениш гума - това са марките за теб. А, да - да не забравяме и производните на Фауве. БМВ, Мерцедес и Ауди - отвратителни трошки, пълни с инженерни недомислици /айде да говорим за пластмасовите датчици на Мерцедес GL, които горят по няколко наведнъж/, но хората като не разбират...
  • #3
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не егоистите, а киселите гъзари.
  • #2
    21 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Или с една дума казано, това са комплексарите на пътя!
  • #1
    5 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А пък егоистите които разбират от коли карат само БМВ или Мерцедес.