IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Егоистите залагат на Audi, BMW и Mercedes

При жените няма връзка между характера и избора на кола, показва проучване

Егоистите залагат на Audi, BMW и Mercedes

Съществуват много предубеждения за марките автомобили и хората, които ги карат. Според финландско проучване, един от тези предразсъдъци може наистина да е вярно - мъжете с високо самочувствие предпочитат марките Audi, BMW и Mercedes.

Разбира се, всеки водач е различен, така че изборът на конкретна марка не казва нищо за собственика на автомобила. Независимо от това, в проучването, проведено от катедрата по социални науки към Университета в Хелзинки, показва, че определена група по-егоистични мъже, упорити и с по-непокорен характер, предпочита автомобили от въпросните три марки. Прави впечатление, че сред изследваните жени почти няма връзка между определен характер и избора на автомобил. Те не считат колата като символ на социалния статус.

От университета уточняват, че в проучването са участвали 1892-ма финландци, които били запитани относно избора си на автомобил, навиците и благосъстоянието. Направено било целенасочено търсене на връзката между избора на автомобил с "висок статус" и определени характери. По-специално били изследвани пет личностни черти: откритост, невротизъм, екстраверсия, атруизъм и добросъвестност.

Audi, BMW и Mercedes

"Усещах, че хората, които най-често карат червени коли, не дават път на пешеходците или просто карат безразсъдно, най-често в бързи немски модели. Характерите, които най-често се срещат при хора, притежаващи автомобил от една от трите германски премиум марки, са добро обяснение на желанието да се кара кола с висок статус. Те се смятат за по-добри от другите и обичат да го показват. Същите характери обясняват защо тези хора извършват нарушения на пътя по-често от други", обяснява изследователят Ян-Ерик Льонквист.

0 от 500
  • #14
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Не съм егоист, но карам Мерцедес и бих искал да не сменям марката.
  • #13
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Бих добавил и хората, които нямат никакви претенции към колите си стига да правят впечатление на другите.
  • #12
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като егоист бих си купил Кьонигсек, а не немска пушеща бракма. Тезо кошове са за хора с комплекс за малоценност.
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    356 ( преди 4 години )
    Но то е разбираемо, ежедневно големите автопроизводители излъчват всевъзможни стимули да може повече хора да закупуват продукцията им. А често с това и вербални и рекламни- сугестологични модели, за да създадат социални нагласи на "заинтересовани" потребители, за да могат те да стават " жадни" за закупуване на всеки нов модел на всеки 2, 3 или 5 години и от това да се чувстват "горди". И до някъде това е много добре, че е така, защото това е световен прогрес, каквото и да си говорим.
  • #10
    9 rate up comment 0 rate down comment
    356 ( преди 4 години )
    Имам чувствоато, че има и камплекси по селски за някой, е разбира се не за всичките закупили "тези" автомобилни марки и "джиповете им". Повечето хора, които са изкарали бързо и лесно пари, бързо и лесно ги разпиляват за скъпи спекули. А повече от 2трети въобще не им трябва такъв тип автомобил, ясно е че за различните нужди има различен тип автомобили, а много от тези не са и за това за което са произведени-де, но ги купуват, сякаш като на стаден принцип, увлечини от модата. Какво да се лъжем.
  • #9
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #8 А тия, дето плюете без да мислите, минавало ли ви е през акъла, че... може би, има хора които просто (тук внимавай много !) харесват марките ?
  • #8
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #6 Отговорът се намира във въпросът ти!
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Забравих да кажа, че на Спа ще сме при аматьорите, защото сме за първа година.
  • #6
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всекидневката ми е Мерцедес Е430 комби (W210).Работя по проект sleeper Волво 740, пак комби. Състезателна Е46 М52В28 купе (с коята догодина с приятели ще се пускаме в 24 часа на Спа, в клас до 3000 кубика атмосферни).А на жена ми преди около година взехме чисто нова Хонда Джаз, на финансиране.Сега, аз егоист ли съм, комплексар ли съм, с малък... пистолет ли съм, или не разбирам от коли ? :)
  • #5
    13 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като нямаш пари и БМВ и Мерцедес са киселото грозде. :)