IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системата за автоматично спиране плаши шофьорите

Зачестяват оплакванията заради инциденти, предизвикани от сами решили да спрат автомобили

Системата за автоматично спиране плаши шофьорите

Системата за автоматично спиране може да забави или напълно да спре автомобила, за да избегне сблъсък, но понякога тази функция има обратен ефект, като намалява значително доверието на шофьора в колата.

Такива системи, подпомагащи водача, като запазване на избраната за движение лента, адаптивен круиз контрол и автоматично спиране са проектирани да направят автомобилите по-безопасни. Въпреки това статистиката показва, че съвременните коли понякога имат способността да спират сами, дори когато няма риск от сблъсък. В последните три години Американската администрация по безопасност на движението е получила над 400 жалби от собственици на Honda, Nissan, Volkswagen и други марки срещу системата за автоматично спиране.

Почти всички оплаквания са били поради факта, че автомобилите неочаквано прилагат аварийно спиране без абсолютно никаква причина - като правило това се случва при движение по магистралата с висока скорост. Други, напротив, твърдят, че автоматичното спиране не работи в случай на реална опасност.

Поради неправилната работа на системата 14 шофьори са загубили контрол и са претърпели инцидент, а други 18 са пострадали от факта, че в резултат на внезапно спиране отзад ги е ударил друг автомобил. Във всички оплаквания се посочва едно нещо - шофьорите твърдят, че системата за автоматично спиране ги плаши и лишава от доверие в автомобила.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Такива системи биха могли да бъдат полезни ако водача получи инфаркт по време на движение или нещо подобно.Аз такова нещо нямам и не искам да имам. Да се доверя на "машинария"... айде няма нужда. Макар и рядко, електрониката бърка и това може да е фатално.Благодаря съм
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Продължавайте да блъскате непроверена и неодказала се електроника в колите, продължавайте... :-(