IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bugatti Chiron вдигна 490 км/ч

Рекордът още не е официално потвърден заради големите подобрения в хиперавтомобила (ВИДЕО)

Bugatti Chiron вдигна 490 км/ч

Хиперавтомобилът Bugatti Chiron си върна световния рекорд за скорост, като премина бариерата от 490 км/ч. Това се случи на германската писта "Ера-Лесиен", а зад волана беше 58-годишният британски пилот Анди Уолъс.


Bugatti Chiron

По-този начин френската компания, която е собственост на VW, подобри предишните рекорди, поставени от хиперавтомобилите на Hennessey и Koenigsegg. Шведският модел постави своя рекорд с модела Agera RS, като ускори до 447.19 км/ч на писта в Невада. Chiron надмина това постижение, като записа 490,484 км/ч в Германия.


Bugatti Chiron

Пocтижeниeтo бe пoтвърдeнo oт Гeрмaнcкaтa acoциaция зa тeхничecки кoнтрoл (TÜV), кoeтo обаче не означава, че новият световен рекорд ще бъде официално записан. Прeдcтoят някoи тeхничecки утoчнeния, защото автомобилът е доста преработен в сравнение със серийния. Модификацията е направена заедно с Michelin и производителя на състезателни шасита Dallara. От самата Bugatti посочиха, че не са имали намерение да поставят рекорд, а колата фактически е новият модел Chiron Super Sport, който предстои да бъде пуснат в ограничен тираж.



"Рекордьорът" е с 25 см по-дълъг от серийния Chiron, просветът се регулира от лазерен сензор и е значително по-малък от стандартния, а ауспухът е направен в стила на наскоро представения концепт Centodieci. Задната част на каросерията е удължена, за да неутрализира турбуленцията и да намали въздушното съпротивление. Освен това активното задно крило е премахнато и заменено с неподвижен спойлер. В салона няма пътническа седалка - на нейно място е инсталиран компютърен блок, монтиран е и каркас за безопасност. От Centodieci е взаимстван и по-мощна версия (1600 конски сили) на 8.0-литровия W16 двигател.

0 от 500