IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-AMG разкри най-мощния 4-цилиндров мотор в света (ВИДЕО)

Новият двигател ще се предлага в два варанта и става част от семейството A45

Mercedes-AMG разкри най-мощния 4-цилиндров мотор в света (ВИДЕО)

Компанията Mercedes-AMG представи най-мощния сериен двигател с 4 цилиндъра, създаван някога. Той ще се предлага в два варианта за моделите с индекс 45 от семейството A-Class, като в по-силният развива 415 к.с.

Двигателят M139 с с обем 2,0 литра е напълно нов, като заменя досегашния M133, който имаше същия обем, но развиваше 376 к.с. Според шефа на отдела за задвижващи агрегати в компанията - Ралф Иленбергер, от стария мотор са взети единствено "няколко болта и гайки". Новият двигател ще развива 382 к.с. в стандартния си вариант и 415 к.с. за версията S на моделите A45, CLA45 и GLA45.

A45 AMG

Моторът M139 е не само по-мощен, но и по-компактен и с по-малко тегло, като това се прави заради новите екологични стандарти, на които трябва да отговаря. Разликата с предшественика му е и по-бързото реализиране на максималния въртящ момент от 475 Нм. Сега това става при 5200 об/мин., докато при предшественика му пълната тяга беше на разположение на шофьора при 6000 об/мин.

И двете версии на М 139 са оборудвани с двуструен турбокомпресор, като M 139 S работи при 2,1 бара налягане в турбото, а стандартната версия – при 1,9 бара.

Теглото на M 139 е 160,5 килограма, а диаметърът на цилиндъра 83 мм и 92 мм ход на буталото. Двигателят е получил системи за директно и индиректно впръскване на горивото през смукателния клапан. М 139 е с два горноразположени разпределителни вала, а за прецизната работа на клапаните се грижи и система Camtronic, която Mercedes представи още през 2012 година.


A45 AMG

Новият агрегат е получи по-големи изпускателни клапани, преработена водна риза, охладителна система с масло, вода и въздух за турбото, както и отделна система за охлаждащата течност за главата на цилиндрите. Това позволява по-ефективен контрол на температурата в мотора, като за това спомагат и електрически контролирани водни помпи.

A45 AMG

В AMG да променили не само мотора, но и начина за неговото производство. Всеки агрегат се прави на принципа "един човек, един двигател", използван от компанията. Моторите се справят на ръка, като в екипа има и няколко жени. Като цяло времето за сглобяване на агрегата е намалено с до 25%, като заводът на AMG ще произвежда по 140 двигателя на ден. Първият автомобил, който ще получи новия агрегат, е Mercedes-AMG A45. Той ще бъде представен до 1-2 седмици.

Снимки: Autocar

 

0 от 500