IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко повече харчат кросоувърите от другите автомобили

Проучване във Великобритания показа, че разликите са минимални

Колко повече харчат кросоувърите от другите автомобили

Интересно проучване бе проведено от британски анализатори. То показа, че кросоувърите и всъдеходите не харчат чак толкова повече гориво от съизмеримите им "колеги" - седани, хечбеци, миниванове или комбита.

Наличието на задвижване на четирите колела, по-голямото собствено тегло и голямата площ на напречното сечение, което увеличава съпротивлението на насрещния въздушен поток, води до незначителен преразход на гориво. Анализът е взел предвид средният годишен пробег и разход на гориво на кросоувърите и автомобилите с друг тип каросерия, но от същия клас.

Според проучването средният годишен пробег на британците е 9700 мили (15 611 км). Така, собствениците на компактни кросоувъри, като Renault Captur и Audi Q2, харчат 1092 паунда годишно за гориво, което е със 130 паунда повече от собствениците на малки коли, като Ford Fiesta и Volkswagen Polo. Или 10,83 паунда повече на месец.

BMW X1

За зареждането на кросоувъри като BMW X1 и Volvo XC40 се харчат годишно 154 паунда повече от това, което дават собствениците на средноразмерни автомобили като Honda Civic и Volkswagen Golf, или по 12,83 паунда повече на месец. Средноразмерните кросоувъри като Peugeot 3008 и Kia Sportage излизат по-скъпо за "изхранване" със 199 паунда, или с 16,58 паунда на месец.

Собствениците на автомобили като Volvo XC90 и BMW X5 изразходват средно 1561 паунда за гориво годишно, което е с 409 паунда повече от това, което плащат водачите на коли като BMW 5-Series, или с 34,08 паунда повече на месец. Така че твърденията по адрес на кросоувърите, че са "много по-лакоми от останалите автомобили, меко казано, са необмислени.

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до: Мистър Уейн ( преди 4 години )
    Е що сравняваш Q8 и А6, а не А8!? По твоята логика що не сравняваш с А4, за да има още по-фрапираща разлика? Я дай Q8 срещу А8 да видим каква разлика има!
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    добре бе може ли да пишете такива глупости без изобщо да анализирате данните които имате. Х5=15615series= 1561-409=1152 на тая сума като добавите 35 процента и става 1561!!!35 процента не са малко или минимално
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Мистър Уейн ( преди 4 години )
    Нищо подобно, разликата между Q8 и А6 с един и същи двигател, в зависимост от скоростта е от 1.5л/100 нагоре. Ако избухваш по 35-40 хиляди на година си става сериозна сметката. Освен всичко това, Q8 е по-тромав и по-зле като стабилност.
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами малко е спорно да ви кажа.при мен СУВ ми харчи по-малко.Имах Меган 3-та генерация 1,6 110 к.с и ми харчеше малко над 7/100 средно. Сега имам Каджар 130 к.с и ми харчи 6,5/100 средно.
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Проучването според мен е вярно. Има обаче някой неща, които може да не са така. Ако караш в Германия и предимно на аутобан с максимална скорост ще се сблъскаш с това, че челното съпротивление няма начин да не ти качи разхода. Ако караш в Англия, както е проучването няма как разходите да имат съществени разлики. Моите лични впечатления са, че при една ис съща мощност СУВ харчи около 0,5-1/100 повече от кола с подобни размери и тегло, което според мен е минимално и то при условие, че СУВ е 4х4.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Георги ( преди 4 години )
    Всичко зависи от скоростта. Тази статистика е за каране основно в градска среда
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Цеко ( преди 4 години )
    не съм убеден в информацията, бензинов кросоувър нисък клас според мен дава 2-3 литра преразход, което е повече от ~10
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    за успокоение на кифльоците ли е? "- няма да съ притисняааш, ни си съ приибала ногу с тоз суф.. " важното е да си модерна
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    не знам какво проучване са направили, *** знам че ако си отвориш прозорците до долу на магистралата може да си качиш разхода спокойно с 1 литър и повече. Така че сечението на тухла четворка не може да се отразява минимално там. Единствено ако се кара градско може би не е голяма разликата...