IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци масово протестират срещу забраната на дизела

Движението на „жълтите жилетки” в страната набира скорост

Германци масово протестират срещу забраната на дизела

Собственици на автомобили в Германия облякоха жълти жилетки и излязоха на протест срещу властите, подобно на французите.  Поводът за недоволство обаче е напълно различен – във Франция „жълтите жилетки” протестират срещу стандарта на живот, докато в Германия – срещу забраната на дизелови автомобили.

В страната постепенно влизат сериозни рестрикции спрямо превозните средства с такива мотори. От началото на годината в редица големи градове се ограничава влизането на автомобили с дизелови двигатели със стандарт под Евро-5. Вторият етап, който влиза в сила на 1 януари 2020 г., предвижда и забрана за коли с Евро-5, като то няма да се отнася за търговските автомобили.

Всички това предизвика недоволство сред жители на Щутгарт, Мюнхен и други големи градове, които излязоха на митинги. Те са категорични, че не искат да отговарят за действията на бизнеса и властите, тъй като от забраните страдат десетки хиляди хора, които не могат да си позволят купуването на нов автомобил.

Само в Щутгарт на протест излязоха над 1200 души. Те издигнаха лозунги „Винаги го отнасят най-малките”, „Незабавно спрете всички забрани за автомобилите”, „Спрете зелените убийци” и „Спасете дизела!”.

Жители и на други градове в Германия се готвят да протестират и както изглежда, това ще даде ефект. Все по-често се чуват мнения, че властите са готови да преразгледат ограниченията и съответно да смекчат мерките, като преразгледат нормите за пределно допустими концентрации на азотен оксид и сажди във въздуха.

Снимка: imago/Arnulf Hettrich

 

 

0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И аз съм против дизела, но таква ударна забрана на общо основание е безумна. Сложи строг контрол на емисиите. Увеличи малко по малко такси и данъци. И малко по малко хората ще се откажат от нафтите
  • #1
    26 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ще се усетят, че разни полит-*** и еко-терористи ги клатят и че трябва да наритат няколко празни кофи, за да си защитят интереса!