IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци масово протестират срещу забраната на дизела

Движението на „жълтите жилетки” в страната набира скорост

Германци масово протестират срещу забраната на дизела

Собственици на автомобили в Германия облякоха жълти жилетки и излязоха на протест срещу властите, подобно на французите.  Поводът за недоволство обаче е напълно различен – във Франция „жълтите жилетки” протестират срещу стандарта на живот, докато в Германия – срещу забраната на дизелови автомобили.

В страната постепенно влизат сериозни рестрикции спрямо превозните средства с такива мотори. От началото на годината в редица големи градове се ограничава влизането на автомобили с дизелови двигатели със стандарт под Евро-5. Вторият етап, който влиза в сила на 1 януари 2020 г., предвижда и забрана за коли с Евро-5, като то няма да се отнася за търговските автомобили.

Всички това предизвика недоволство сред жители на Щутгарт, Мюнхен и други големи градове, които излязоха на митинги. Те са категорични, че не искат да отговарят за действията на бизнеса и властите, тъй като от забраните страдат десетки хиляди хора, които не могат да си позволят купуването на нов автомобил.

Само в Щутгарт на протест излязоха над 1200 души. Те издигнаха лозунги „Винаги го отнасят най-малките”, „Незабавно спрете всички забрани за автомобилите”, „Спрете зелените убийци” и „Спасете дизела!”.

Жители и на други градове в Германия се готвят да протестират и както изглежда, това ще даде ефект. Все по-често се чуват мнения, че властите са готови да преразгледат ограниченията и съответно да смекчат мерките, като преразгледат нормите за пределно допустими концентрации на азотен оксид и сажди във въздуха.

Снимка: imago/Arnulf Hettrich

 

 

0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тесла са велики Мъск също колкото и да го мразите драги германофилчета.Тоя човек променя Света а немците още на Рудолф Дизел от 1897-*** разчитат никакви технологии нямат тия много са про.ти!
  • #11
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    оня отдолу пък всички коли иска да забранят смешното. книжка няма явно и пари за кола също да си купи и заради това се е разревал така. какво им е на бензинките бе дженди? а ако са на газ или метан? икономични и екологични са. за хибридите и електричките да не говорим. колелетата са хубаво нещо но работата ти да е на няколко км от вас. моята е на 12 км. как да стане? особено сега зимата. транспорт няма удобен. само с кола става.
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    *** народ са германците истина е.до сега слагаха и учеха всички че дизелите са супер а сега ще ги забраняват. абсолютни смешници.бай *** обаче още ще си реве за дизелчетата защото крадена нафта има да се гори.
  • #9
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не само дизела ами всички коли трябва да се забранят. Вече не се диша в градовете.Да се развие граския транспорт на ток, метрото, и вело инфраструктурата. Хората да могат с колело да се качват и във автобуси и метро.Стига вече с тия коли. Осрахме планетата.
  • #8
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ПРОС НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА. КАКВИ И КЪДЕ СМЕ НИЕ
  • #7
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    КАКТО ВЪРВЪТ НЕЩАТА НИЕ ЩЕ ГИ ИЗПРЕВАРИМ ГЕРМАНЦИТЕ .ЩЕ СЕ ДВИЖИМ С КАРУЦИ И ВЕЛОСИПЕДИ ДОКАТО НЕ СА ИМ ВДИГНАЛИ ДАНЪЦИТЕ И ЕКОТАКСИТЕ.
  • #6
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Трябва постепенно да се забранява, коли с евро-5 последно са от 2014/5 и ако толкова искат да поправят защо като в САЩ не ги изкупиха на първоначална цена.Зелените да борят и събират средства това да се случи и тука и тогава ще е ок.
  • #5
    11 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не може да забраняват от днес за утре. Забраната трябва да става постепенно в рамките на 10 години. Да има процедура за плавна подмяна на колите под евро 5. Да се създаде програма за поощтряване на покупката на кола с по-висок евро стандарт. Тези рязки забрани и прибързани ограничения са прекалено драстични...
  • #4
    34 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не защитавам дизела, нито съм против екологията, но не харесвам зелените лицемери, които искат да върнат едва ли не коня и каруцата като забранят каквото се сетят, но същевременно не слизат от колите или самолета.. Искаха ветрогенратори - ама сега им загрозявали гледката или пречели на животните...
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Всяко нещо си има + и - . Но определено нещата са прееспонирани и много напомня на акцията по обновяване на автопарка от преди години, когато даваха премии да смениш старта с нова кола. С тази разлика, че сега фокуса е върху дизела. Наскоро излезе един филм по ARD относно тези забрани и колко замърсяват дизелите. Който разбира немски: https://***.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/videos/exclusiv-im-ersten-das-diesel-desaster-video-102.html