IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Идва ли време за забрана на LED светлините?

Великобритания може да ограничи мощните фарове

Идва ли време за забрана на LED светлините?

Дали фаровете на новите автомобили не са твърде силни и ярки и страничният ефект от заслепяването на насрещните водачи няма да унищожи преките ползи на тази толкава харесвана технология – LED фаровете?

Страхотното осветяване на пътя, постигнато с използването на по-малко енергия изглежда като ситуация, при която няма губещи. Но според Джон Симистър от Goodwood Road and Racing, 65% от водачите във Великобритания са били заслепявани поне веднъж от насрещен автомобил с LED светлини. Изследването е на Кралския автомобилен клуб (RAC) и е представително за цяла Великобритания.

И може би на Острова ще се случат първите мерки в посока ограничаване на силата и яркостта на LED светлините. Там правителството на Тереза Мей, както и Икономическата комисия на ООН за Европа вече търсят за ограничаването на светлините точно по тези два параметъра: сила и яркост.

Предполага се, че в близко бъдеще, въпреки трусовете около Брекзит, ще има решение по въпроса, като според правителствени източници почти сигурно е, че ще има ограничения.

Участвалите в изследването на RAC, които карат нови автомобили с LED светлини, са обявили, че са напълно доволни от силата и яркостта им, но също така са признали, че след границата на светлото петно не виждат абсолютно нищо, тъй като очите им не могат да се адаптират. Точно тази информация се смята, че ще е водеща при търсенето на ограничения, които ще бъдат дискутирани с автомобилните производители – шофьорите няма да виждат толкова надалеч, но ще има по-плавна граница между осветената и тъмната зона, а идващите в насрещното платно може и да бъдат спасени от внезапната слепота, когато другата кола им светне в очите.

До забрана на LED технологията едва ли ще стигне, а задаващите се ограничения може да се окажат прощален подарък от Великобритания за Европейския съюз.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А стига бе - некой щял да спира прогреса - нали всичко тва е прогрес?
  • #4
    17 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Падаш,уникален хленч на меките китки..този в Франция карал, аз пък съм карал в Германия и не съм забелязъл да има проблем.Освен това огледалото е рефлексно и се потъмнява.Хленченето става голям проблем и понеже всичко е навързано се дава гластност на всяка приумица.Ми който не може да кара и търпи несгодите чао бе.Карай на светло.Това му блести онова м усвети...*** много глезени станахте бе.
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Кога ще се премахнат фалшивите крушки с диоди?Навсякъде се продават Ксенон реплика.Тъпите ченгета спят.
  • #2
    13 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    лятота карах към Франкфурт, тия с новите фарове специално от ВАГ групата и по-специално Ауди ми разказваха играта отзад, като пристигнах очите ми бяха на палачинки
  • #1
    15 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    тия се чудят с какво да се занимават... защо не ограничат слънцето, че и то е заслепявало поне веднъж всеки един човек? Освен това да направят ограничение на остротата на продаваните ножове, понеже много хора са се порязвали и да е по плавно минаването от порязване към одраскване...