IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще

Стават все по-практични и търсени!

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще
Само допреди няколко години мнението за автомобилите, задвижвани от електроенергия, беше скептично. Днес обаче нещата са различни - екологичните коли стават все по-практични, достъпни и търсени.

Ярък пример за това са Nissan Leaf и Daihatsu Mira Van.

Возилото на Nissan например ще бъде налично след повече от шест месеца, но въпреки това всички предвидени бройки (за 2011 г.) са вече разпродадени. В компанията са получени 13 000 заявки за електрическата кола, която все още никой не е карал...

Според експерти това се дължи на факта, че хората осъзнават предимствата на електрическите коли - безвредни, тихи, чисти и не на последно място - изгодни. Цената на Leaf е около 25 000 евро, което го прави пряк конкурент на дизеловите или хибридни автомобили в този клас.

"Под капака" му са инсталирани електродвигател с мощност 109 к.с. и комплекс от литиево-йонни акумулатори, позволяващи колата да измине с едно зареждане 160 км.

Подобен пробег е напълно достатъчен за градско придвижване или пътувания на кратки разстояния. Как обаче ви звучат 1003 км с едно зареждане на батериите?

Това е новият рекорд, поставен от японското електрическо превозно средство - Daihatsu Mira Van. Колата се е движила в продължение на 27.5 часа със средна скорост 40 км/ч, като е успяла да удвои разстоянието, което измина досегашният рекордьор.

Както изглежда, електрическото бъдеще на автомобилите е вече настояще. Скоро няма да се задушаваме от гъстия смог в големите градове, улиците ще бъдат по-тихи и чисти, но... пред автоманиаците (като нас) стои един важен въпрос: ще могат ли електрическите автомобили да ни доставят онази тръпка, която ни кара да будуваме по цели нощи? Надяваме се съвсем скоро да разберем.
0 от 500