IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще

Стават все по-практични и търсени!

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще
Само допреди няколко години мнението за автомобилите, задвижвани от електроенергия, беше скептично. Днес обаче нещата са различни - екологичните коли стават все по-практични, достъпни и търсени.

Ярък пример за това са Nissan Leaf и Daihatsu Mira Van.

Возилото на Nissan например ще бъде налично след повече от шест месеца, но въпреки това всички предвидени бройки (за 2011 г.) са вече разпродадени. В компанията са получени 13 000 заявки за електрическата кола, която все още никой не е карал...

Според експерти това се дължи на факта, че хората осъзнават предимствата на електрическите коли - безвредни, тихи, чисти и не на последно място - изгодни. Цената на Leaf е около 25 000 евро, което го прави пряк конкурент на дизеловите или хибридни автомобили в този клас.

"Под капака" му са инсталирани електродвигател с мощност 109 к.с. и комплекс от литиево-йонни акумулатори, позволяващи колата да измине с едно зареждане 160 км.

Подобен пробег е напълно достатъчен за градско придвижване или пътувания на кратки разстояния. Как обаче ви звучат 1003 км с едно зареждане на батериите?

Това е новият рекорд, поставен от японското електрическо превозно средство - Daihatsu Mira Van. Колата се е движила в продължение на 27.5 часа със средна скорост 40 км/ч, като е успяла да удвои разстоянието, което измина досегашният рекордьор.

Както изглежда, електрическото бъдеще на автомобилите е вече настояще. Скоро няма да се задушаваме от гъстия смог в големите градове, улиците ще бъдат по-тихи и чисти, но... пред автоманиаците (като нас) стои един важен въпрос: ще могат ли електрическите автомобили да ни доставят онази тръпка, която ни кара да будуваме по цели нощи? Надяваме се съвсем скоро да разберем.
0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    ти си представи количеството енергия. кога и кой ще построи толкова мощности, независимо от източника? сметни че Белене трябва да струва 5милиарда евро. после го умножи по 15к.
  • #10
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Нефтените компании са зло - електричеството ги плаши точно защото може да се набави по различни начини без да им ставаш абонат до живот. Соларните панели са отговора на свободната енергия която ще ни освободи от това да плащаме на богатите. Нефтените компании се опитват да лансират сега водорода, защото то е пак суровина която могат да доставят на бензиностанции и да те карат да плащаш за него. Електричеството е свобода!!!
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Пич говорим за бъдеще, това което каза е така но нещата могат да се променят. Вятърна енергия, енергия от вълни от слънце, термоядрен синтез след 5-10 години. Сега ще кажеш че перките на вятърните генератори се правят от нефт. Прехода ще стане бавен няма да станат 800млн автомобила изведнъж. MIT показаха прототип на батерия направена от хартия и въглеродни нишки.
  • #8
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Субарувич ( преди 13 години )
    Електрическата кола цялата е направена от нефт, а акумулаторите са свръхтоксични и опасни за околната среда. Да не говорим че не може да има 800 млн електрически автомобила.Освен това електричеството не е източник на енергия, а продукт - най-често от природен газ или въглища.Има го и слънчевия панел, но той също е направен от нефт, а освен това реално слънчева централа може да стане само в пустините, като цялата енергия ще си отива за местни нужди и пак ще е недостатъчно.
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Тока може да се произвежда по много начини като някой от тях са чисти докато бензина и нафтата не.
  • #6
    0 rate up comment 4 rate down comment
    :) ( преди 13 години )
    А тези електроцентрали не е като да не цапат...
  • #5
    1 rate up comment 3 rate down comment
    razgradski pop ( преди 13 години )
    tihata voziya e predimstvo za 6ofyora, no mnogo seriozen i daje fatalen nedostatak za pe6ehodsite..
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    за колко близко или далечно бъдеще говориш. един факт - ако искаме да заменим фосилните горива като източник на енергия трябва да построим 15000 ядрени централи колкото козлодуй.
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    А кое според тебе е алтернативата? Електричеството е бъдещето без съмнение. Ако не искаш да плащаш на ЧЕС слагаш слоарни клетки отгоре на гаража и не плащаш, разликата е че не мога да рафинирам нефт в къщи нито да произвеждам водород.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    sis ( преди 13 години )
    Нисанчето прилича на жабок, или на Джар-Джар Бинкс от Star Wars. А иначе аз продължавам да смятам, че електрическите коли не са решението. Иначе ще плащаме не на лукойл, а на еон, чес и т.н. А лятото електро системата на страната ще се задъхва още повече, ако се включат ще консуматори към нея. Елетроцентралите особенно ТЕЦ, АЕЦ също не са безвредни за природата, а напротив. А как е решен въпроса със старите акумулатори, никак в България батерийките няма кой да събира камо ли тях....