IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще

Стават все по-практични и търсени!

Електрическите коли - не бъдеще, а настояще
Само допреди няколко години мнението за автомобилите, задвижвани от електроенергия, беше скептично. Днес обаче нещата са различни - екологичните коли стават все по-практични, достъпни и търсени.

Ярък пример за това са Nissan Leaf и Daihatsu Mira Van.

Возилото на Nissan например ще бъде налично след повече от шест месеца, но въпреки това всички предвидени бройки (за 2011 г.) са вече разпродадени. В компанията са получени 13 000 заявки за електрическата кола, която все още никой не е карал...

Според експерти това се дължи на факта, че хората осъзнават предимствата на електрическите коли - безвредни, тихи, чисти и не на последно място - изгодни. Цената на Leaf е около 25 000 евро, което го прави пряк конкурент на дизеловите или хибридни автомобили в този клас.

"Под капака" му са инсталирани електродвигател с мощност 109 к.с. и комплекс от литиево-йонни акумулатори, позволяващи колата да измине с едно зареждане 160 км.

Подобен пробег е напълно достатъчен за градско придвижване или пътувания на кратки разстояния. Как обаче ви звучат 1003 км с едно зареждане на батериите?

Това е новият рекорд, поставен от японското електрическо превозно средство - Daihatsu Mira Van. Колата се е движила в продължение на 27.5 часа със средна скорост 40 км/ч, като е успяла да удвои разстоянието, което измина досегашният рекордьор.

Както изглежда, електрическото бъдеще на автомобилите е вече настояще. Скоро няма да се задушаваме от гъстия смог в големите градове, улиците ще бъдат по-тихи и чисти, но... пред автоманиаците (като нас) стои един важен въпрос: ще могат ли електрическите автомобили да ни доставят онази тръпка, която ни кара да будуваме по цели нощи? Надяваме се съвсем скоро да разберем.
0 от 500
  • #41
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    мдааа. и аз така мисля. производство на гориво от биосуровини, отпадъци а също и от въглища. в това ще има бизнес. да не говорим че при домашните инсталации няма да ти слагат дебелите акцизи.
  • #40
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    мисля че цената на нафтата повее се влияе от цената на петрола. май защото за продукция на нафта трябва повече петрол и по малко технологии. и при евтин петрол е по евтина заради по-евтиното производство, но в един момент цената на суровината надделява...
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Субарувич ( преди 13 години )
    Според мен много добър вариант е метанът, защото всеки може да си го добива вкъщи чрез биореактор(от гниещ компост), но нещо не щат да правят разработки. Швабите направиха една инсталацийка, ако имаш биореактор, да можеш да си зареждаш колата с колонка в гаража, струваше около 14 000 евро, много готина идея, но какво стана не знам.
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    BGRS ( преди 13 години )
    Май се пропуска нещо много важно. Цената на дизоловото гориво бе много по-ниска от бензина, докато в Европа дизеловите автомобили не настигнаха по количество бензиновите. За нула време всичко се промени, дори дизелът за момент надмина бензинът по цена. Някой сериозно ли мисли, че нафтата трябва да е на цената на бензина? Така ще стане и с електричеството, след като ел.автомобилите навлязат масово в бита ни. Просто цената на електроенергията ще се вдигне под един или друг предлог.
  • #37
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Субарувич ( преди 13 години )
    Пикът означава че половината е вече изразходван и много хора се съмняват че е бил преминат през 2001-2002 г. През последните петдесет години светът е бил проучван - няма открити големи находища освен вече известните. Най-голямото находище е Гауар в Саудитска Арабия. При администрацията на Буш имаше нещо като комисия по енергийно регулиране под ръководството на вицепрезидента Дик Чейни. Тези хора имаха една задача - да разберат колко останал нефт има, къде се намира и кой го притежава, всеки знае че войната в Ирак беше заради това. Има някакви твърдения че щели да се изнесат от Ирак , които са пълни глупости, в момента американците строят в Ирак най-голямото посолство в света(по голямо от Ватикана) и най-голямата военна база в света нямат никакво намерение да си тръгват и никоя сила не може да ги мръдне от този петрол. Но и това не може да промени нещата. Казваш че още през седемдесетте твърдяха че нефта ще свърши, това е така, но вече не живеем в онзи свят. Лично за мен най-голямото доказателство е въпросният доклад на Пентагона за него преди месец-два писаха много вестници и това беше първият, ама наистина първият път, когато тези *** с половин уста признаха че може би нещо не е наред.
  • #36
    1 rate up comment 2 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    това за тези магнитни генератори на фрее енергия нали не го вярваш..това са чисти шарлатани. ще видим какво ще стане но за сега ел.колите просто не стават. освен ако не си холивудска звезда - те там одавна замениха хамърите с приуси. модно било да си green. смешковци.
  • #35
    1 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    това със сигурност НЕ е вярно. аз казах вече - за замяна на фосилните горива трябват 15000 атомни. някой сметна че само за колите са към 5000 атомни а може и повече. за сега единствения фосилен източник който няма да свърши тови век са въглищата. но там нещата са още по мръсни.
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 13 години )
    BGRS,време е да излезнем от тесногръдното си мислене "сега се живее, след нас и потоп".Всички суровини на планетата Земя са изчерпаеми.Все още не сме достигнали технологиите да правим изкуствени пластмаси и метал (атом по атом).Затова е необходимо от рано (а може би вече е късно?!) да започнем да използваме възобновяеми източници на енергия и мксимално рециклиране на отпадъците!В противен случай,ще се събудим някоя сутрин с цена на нефта 500$ и тогава накъде?Апропо,сегашната криза започна с 150$
  • #33
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Stefan ( преди 13 години )
    "ще могат ли електрическите автомобили да ни доставят онази тръпка, която ни кара да будуваме по цели нощи?"Миии не! ;)
  • #32
    0 rate up comment 0 rate down comment
    BGRS ( преди 13 години )
    Ами защото, ако Европа и Сащ пак си измислят някой закон, ще ни тряснат такива санкции, дето нямаме ел.автомобили, че не е истина! Пресен пример е търговията с емисии, която бе забранена на България преди една-две седмици!