IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изследване: Колите на Tesla са вредни колкото останалите

Тестове на британска компания оборват твърдението, че Model S е най-чистият автомобил в света

Изследване: Колите на Tesla са вредни колкото останалите

Компанията Tesla се позиционира като производител на „най-чистите” автомобили на планетата. Британската компания Engaged Tracking опровергава това твърдение, след като проведе собствени тестове на седана Model S и установи реалните нива на вредни емисии, които той отделя.

Изследване: Колите на Tesla са вредни колкото останалите

Както съобщава Daily Mail, „зелената” Tesla Model S отделя в атмосферата огромно количество парникови газове, които са не по-малко опасни за околната среда от вредните емисии на бензиновите и дизелови коли. Според Джонатан Харис, представител на Engaged Tracking, електрическият седан не е по-чист от средностатистическа кола с двигател с вътрешно горене във Великобритания.

Компанията посочва и цифри. Според нейното изследване, средно едно кола с бензинов или дизелов двигател отделя по 1,5 тона CO2 годишно в атмосферата. Същият резултат записва и Tesla Model S. Британците са включили в тестовете още един електромобил – BMW i3, чийто показател е по-добър - 1,3 тона.

Изследване: Колите на Tesla са вредни колкото останалите

Разбира се, от Tesla побързаха да оспорят твърденията, като обявиха, че е глупаво да се сравняват Model S и BMW i3, тъй като техният седан е с по-големи размери. Американците са на мнение, че по-правилно е да се прави паралел между компактния баварец и техния Model 3.

„Няма никакъв смисъл да сравняваш Model S със средностатистически автомобил от Великобритания, тъй като на пътищата в тази страна има огромен брой компактни коли, които напълно се различават от нашия седан”, коментира представител на Tesla, цитиран от Daily Mail.

Снимки: Tesla
 

Тагове: tesla model s
0 от 500
  • #18
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Изследването е финансирано от арабите :)
  • #17
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Добре приемаме че за рафинирането на бензина е нужно същото количество енергия - и тя може да е ЕКО - тогава на електричките им остават отровните батерии, които замърсяват повече включая с токсични, радиоактивни отпадъци от кой да е ДВГ
  • #16
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Работата е там, че вашето чисто електричество може да е такова само на теория, но на практика е невъзможно да се постигне в мащабите, за които говорим в момента и цялостна замяна на ДВГВ същото време повишаване на екологичността на ДВГ е възможно не само на теория, но със синтетичните горива, с които вече се експериментира може да се постигне реален огромен еко ефект!
  • #15
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За рафиниране на бензин за ДВГ са нужни почти същите КВТ колкото за задвижване на електромобил а въглищата навсякъде намалят дела си и в повечето страни са под 40% от енергийния микс да не говорим че сравнението е абсолютно аналогично на това да сравняваш вредните емисии на Ауди S1 и Ауди S6 изненадата всъщност е че разликата е толкова малка
  • #14
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    А ти сметнал ли си, че даже на Европейско ниво е заложено до 2030 г едва 27% от електричеството да е "чисто"? Борят се да го увеличат до 30% но никой не е съгласен! А сметнал ли си, че само производството на батериите без да ги зареждаш е равнозначно на 8-10 години шофиране на кола с ДВГ?!
  • #13
    18 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоя авторчето сметнал ли е, при производството на горива как също се замърсява въздуха? Да не говерим, че ако тока идва от възобновяеми източници е 100 чист
  • #12
    15 rate up comment 15 rate down comment
    ko4o ( преди 5 години )
    А, добър ден! Само промити мозъци могат да продължават да мислят, че електричките са "чисти". Батерии, енергия, рециклиране, поддържаща инфраструктура - в пъти по-замърсяващи са от конвенционалните автомобили.
  • #11
    12 rate up comment 19 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Тва са пълни глупости, че даже и от ТЕЦ да идва тока замърсява по-малко! При едва 40% от микса да е от ТЕЦ една тесла замърсява със 152 г/км Само че ТЕЦа вместо да трови едни *** в мегаполисите трови цялата планета - Да не говорим, за радиацията и замърсяването от батериите...Електропростотиите трябва да бъдат безвъзвратно забранени!!!
  • #10
    21 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хахаха и колко ви платиха за тази поредна простотия да е цопнете тук?Нали не мислите, че някой с поне малко акъл в лавата би повярвал на тези простотии за еднкво замърсяащите електромобили с тези с ДВГ.Смешници!
  • #9
    26 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С производството на ток имаш различни варианти, а с нафтвата печка не. Тока можеш да го произведеш от АЕЦ или ВЕИ и там нямаш никакво со2. Но дори и от ТЕЦ на въглища да го проивежаш пак нямаш по-високо ниво на со2 от това на автомобилите с двг. Освен всичко автомобилите те тровят директно и замърсяват под носа ти и всичкото о дишаш, докато производството на ток,което е вредно е изнесено далече от населените места.Така,че тази партенка за замърсяващите електрички минава само пред ограничуни хора