IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche патентова шесттактов двигател с вътрешно горене

Моторът получава специален колянов вал, който добавя повече мощност и компресия

Porsche разкри странна, но брилянтна изглеждаща идея за шесттактов двигател с вътрешно горене. И това означава, че германският производител продължава да търси начини за запазването на ДВГ и забраната за продажбата им, която влиза в сила през 2035 г.


Porsche


По принцип, с много малко изключения, всяка кола с вътрешно горене използва четиритактов двигател, което означава разделяне на процеса на четири - всмукване, компресия (сгъстяване), изгаряне и изпускане система. Всмукателният ход е мястото, където въздухът и горивото влизат в цилиндъра. Компресията е, когато буталото избутва тази смес към горната част на цилиндъра след затваряне на всмукателния клапан. Сместа се запалва, избутвайки буталото обратно надолу. Изпускането е последната стъпка, която изтласква останалия газ от цилиндъра през изпускателния клапан.

Инженерите на Porsche смятат, че могат да добавят още един такт на компресия и мощност към този процес. Документи, подадени в Службата за патенти и търговски марки на САЩ, конкретно описват това като „шест отделни удара, които могат да бъдат разделени на две поредици от три удара." Добавените стъпки ще се появят между изгарянето и изпускателния ход. Тогава първата последователност ще бъде всмукване-компресия-изгаряне, последвана от компресия-изгаряне-изпускане.


Porsche


За целта патентът на Porsche показва колянов вал, въртящ се върху пръстен с два концентрични кръга. Това променя централната точка на въртене, като ефективно намалява леко хода на буталото (долната мъртва точка) за добавените ходове. Това от своя страна променя компресията, тъй като буталото не се движи толкова нагоре (горна мъртва точка) в цилиндъра. И това също означава, че този двигател има две горна и долна мъртви точки.

Защо е цялата тази сложност? Накратко, тази конструкция има потенциал да генерира повече мощност с по-добра ефективност. В типичния двигател само един удар на всеки четири всъщност създава мощност. Това променя формулата на един удар на три и също така изгаря сместа по-добре. Разбира се, недостатъкът е много сложната конструкция.

Както при много патенти, възможно е и този никога да не види бял свят. Това със сигурност е интересна идея, но може би по-важното е, че предполага, че Porsche работи много усилено в намирането на начини да поддържа двигателите с вътрешно горене живи на фона на натиска за елекрификация.


0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 9 rate down comment
    До 17 ( преди 1 ден )
    То не е и необходимо да се достига енергийната плътност на бензина. Достатъчно е електромобилите да станат по-леки от автомобил с ДВГ и да минават повече или същите километри с едно зареждане за 10 15 минути. Този етап е съвсем близо, а е само началото, а не края на развитието на батериите. Освен това токът не тежи, запомнете го! Бензинът тежи! Водородът има по-голяма енергийна плътност, но тежи повече от бензина и заема по-голям обем от батериите.
  • #18
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 14 ( преди 1 ден )
    Ти като си ги чел и ги разбираш тези вибрации, съгласен ли си с нас с турбо че четиритактовия има по-големи вибрации отколкото шестактовия? Или си съгласен с нас но все пак реши да се заяждаш агресивно ей така за спорта?
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    До 15 ( преди 1 ден )
    Колко сложна може да стане батерията, за да се приближи поне малко до КПД на туба с бензин? Отговорът е - безкрайно сложна и пак няма да го доближи.
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Ако наистина всмукването е само веднъж в цикъла, както при "нормален" 4-тактов двигател, нещата силно наподобяват конструкция с две свещи и EGR в комбинация с нещо като онова с променливата компресия на Мазда (или Нисан?). Малко тегаво изглежда, ама то лесни оптимизации при ДВГ-тата вече няма.
  • #15
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Колко сложен може да стане ДВГ, за да се приближи поне малко до КПД на ел.двигателя? Отговорът е - безкрайно сложен и пак няма да го доближи. Такива упражнения са кауза пердута. В момента интересният пробив се търси при съхранението на електроенергия или в производството и в автомобила. Ел двигателят е лидер от всяка една гледна точка и не може да бъде достигнат. ДВГ дълги години се поддържаше от корпорациите и производителите на петрол. Но идва краят!
  • #14
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Мите, Митеее, като ти е зор, вземи да четеш за първичните и вторичните вибрации/балансиране на бутален двигател вместо да пълниш коментарите под статиите с безсмислици.
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 ден )
    Всичко е спекулация де, но вижте, че буталото се движи по ексцентик - мисля, че при второто изгаряне компресията ще е по-голяма. Според мен, няма да има проблеми и при 4 цилиндров защото второто запалване ще е заедно със първото на друг цилиндър. Със съвременното управление на клапани може и да пускат малко въздух за второто запалване. Според мен това се прави за екология - по-ефективно изгаряне на горивото
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Къде е лалугера ( преди 1 ден )
    Ако ще се заяждаме за запетайки, налягането е ниско и високо, а не малко е голямо. Чудно как гост не те е поправил, че той само запетайки поправя горкия. Не може да разбере цифрите и не знае кога е сарказъм и го будалкам, за да ме поправи и кога давам правилните числа. Дори когато му напиша два различни резултата не се усеща че няма как и двата да са правилни. Но пък постоянно поправя запетайки и обяснява при 0,6 киловата Колко е въртящият момент на гумите и каква е височината на жена му.
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Е именно де ( преди 1 ден )
    "Турбо ( преди 5 минути )Защото при второто изгаряне ще гориш изгорели газове.Предполагам,че това се прави за екология." Тук вече смятаме различно. Аз смятам, че при второто изгаряне налягането е по-ВИСОКО от първото "При второто изгаряне,налягането в цилиндъра ще е по малко от първото изгаряне."
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    До 3 - Еми те порше, попринцип не са ли основно с 6 цилиндъра?