IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай изпревари Япония по износ на автомобили

Електрическите коли са изненадващо нисък процент, бумът се обяснява с руския пазар

Допреди няколко години китайските производители бяха концентрирани предимно нвърхувътрешния пазар. Отдавна не е така! През 2023 г. в други страни бяха продадени 5,22 милиона автомобила срещу 5,27 милиона в Япония, която винаги е доминирала в тази област.
 
 

Китайски коли


Но през 2024-а вероятно ще има историческото изпреварване, поне така сочат числата.  От януари до юни  китайските производители успяха да изнесат 2,79 милиона превозни средства (2,34 леки и 450 000 търговски). Това означава 31%  увеличение в сравнение със същия период на предходната година. Ако тази възходяща тенденция се потвърди през оставащите шест месеца, Китай може да затвори годината с над 5,58 милиона изнесени автомобила. Резултатът идва благодарение и на руския пазар, който беше изоставен от повечето производители. Така се оказа лесна плячка за китайците.

Как са цифрите при лидера или поне доскорошен такъв? Данните от Японската асоциация на производителите на автомобили показват, че през първите шест месеца на 2024 г. общият износ на превозни средства е достигнал 2,02 милиона (1,83 милиона коли и 187 000 търговски). Или намаление от 0,3% в сравнение с предходната година.
 
 
китайски коли, пристанище, Янтай


Повече от нарастващия китайски износ обаче има друг факт, който трябва да тревожи европейските производители. А именно типът автомобили. Електрическите или електрифицираните са 605 000 бройки. Тези с ДВГ удрят 2,19 милиона единици.

Най-големите износители по марки са Chery (532 000), SAIC (собственик на марката MG) с 439 000, Changan с 285 000,  Geely с 242 000 и BYD - 207 000 автомобила през първото полугодие.
 
 

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До пръцльо ( преди 1 месец )
    За разлика от тебе аз няма да се правя на умен, че разбирам какво си написал и директно ще те попитам разбираш ли какво е това GDP per capita PPP и ще го обясниш ли на разбираем български език? Поне разговорът с тебе да има някаква положителна стойност и аз да науча нещо различно от лъжи и манипулации. Благодаря предварително.
  • #19
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До пръцльо ( преди 1 месец )
    Все пак се доверих на опита да споря с психопати и сектанти, при които патологичната лъжа и манипулации са заложени в кръвта им и си направих труда да видя колко пък да е ужасяващо висока инфлацията в Китай спрямо Япония. Е Не очаквах чак такава наглост, да твърдиш че 3,5% инфлация в Япония е минимална, а високата китайска е цитирам БТА : "Годишната инфлация в Китай през юни е 0,2 на сто, а при цените на производител е отчетена дефлация" всеки ден психопатията ви покорява нови върхове с лъжите ...
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Тесльо-тротинетка, типично за манекен на Дънинг-Крюгер, цифрите и фактите са ти тотално сбъркани. Покупателната способност се измерва с GDP per capita PPP. Според световната банка за 2023, за Япония това са 50207 долара, за Китай 24558 долара. Дори не са наполовина.
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До пръцльо ( преди 1 месец )
    Точно това искам да обясня, а не да те убеждавам. Вие сте по внушенията и убеждаването в нелогични неща и аргументи на база Вяра които противоречат на фактите. За разлика от тебе аз не говоря общи приказки а говоря с факти и цифри за да можеш лесно да ми посочиш грешките и да дадеш верни според тебе цифри и факти. Можеш ли? Примерно с колко заплати китайца и японеца си купуват нов автомобил, жилище, стоки от първа необходимост? Доколкото аз знам в Китай всичко е по-евтино, а Токио е най-скъпият
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Тесльо-тротинетка, искаш да ни убедиш че заплата 2200 при минимална инфлация е по-лошо нещо от заплата 1400 при висока инфлация? Нещо не ти се получава.
  • #15
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 15 ( преди 1 месец )
    Заяждаш ли се? На дребно ли? Първо започнах в коментар 11 със заплатите в Япония 2200 долара - 1,3% увеличение на заплатите при 3,5% инфлация, което ще рече реално намаляване на заплатите с 2,2%. Все пак е нещо, защото до преди две-три години в продължение на 30 години в Япония не е имало увеличение на заплатите, въпреки очевидната инфлация в световен мащаб. Като добавим и принудителния безплатен Труд с 12-14 -часов работен ден, от които плащат 8ч. , японците реално са по-роби от китайците
  • #14
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Румбо ( преди 1 месец )
    Китай има производствен капацитет да залее света с абсолютно всичко, като качеството се подобрява непрекъснато. Засега само протекционизмът удържа положението, но не се знае докога.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Goo ( преди 1 месец )
    До коментар #13 що не каза колко са средните заплати в Япония?
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо ( преди 1 месец )
    Изнесли са ги, ама дали са ги продали, е друг въпрос. Стоят по пристанищата и ръждясват.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Средната работна заплата в Япония, която e с третата икономика в света, се е повишила с 1,3% през изтеклата фискална година до малко над 332 500 йени (над 2200 долара) на месец.През изтеклата фискална година, общият ценови индекс в Япония се е повишил с 3,5% на годишна база. Така реалната средна работна заплата в Япония всъщност е намаляла с 2,2% на годишна база, поради повишаването на цените в страната. Намалението на реалните доходи на японците става за втора поредна година.