IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай изпревари Япония по износ на автомобили

Електрическите коли са изненадващо нисък процент, бумът се обяснява с руския пазар

Допреди няколко години китайските производители бяха концентрирани предимно нвърхувътрешния пазар. Отдавна не е така! През 2023 г. в други страни бяха продадени 5,22 милиона автомобила срещу 5,27 милиона в Япония, която винаги е доминирала в тази област.
 
 

Китайски коли


Но през 2024-а вероятно ще има историческото изпреварване, поне така сочат числата.  От януари до юни  китайските производители успяха да изнесат 2,79 милиона превозни средства (2,34 леки и 450 000 търговски). Това означава 31%  увеличение в сравнение със същия период на предходната година. Ако тази възходяща тенденция се потвърди през оставащите шест месеца, Китай може да затвори годината с над 5,58 милиона изнесени автомобила. Резултатът идва благодарение и на руския пазар, който беше изоставен от повечето производители. Така се оказа лесна плячка за китайците.

Как са цифрите при лидера или поне доскорошен такъв? Данните от Японската асоциация на производителите на автомобили показват, че през първите шест месеца на 2024 г. общият износ на превозни средства е достигнал 2,02 милиона (1,83 милиона коли и 187 000 търговски). Или намаление от 0,3% в сравнение с предходната година.
 
 
китайски коли, пристанище, Янтай


Повече от нарастващия китайски износ обаче има друг факт, който трябва да тревожи европейските производители. А именно типът автомобили. Електрическите или електрифицираните са 605 000 бройки. Тези с ДВГ удрят 2,19 милиона единици.

Най-големите износители по марки са Chery (532 000), SAIC (собственик на марката MG) с 439 000, Changan с 285 000,  Geely с 242 000 и BYD - 207 000 автомобила през първото полугодие.
 
 

0 от 500
  • #30
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Propov ( преди 1 месец )
    Абе хората в болшинството си са нискообразовани безхаберни тарикати. То ест не знаят за какво точно си дават парите, ама е важно да е на сметка, евтинко и бонуси да има. Това е то китайското. Техника и качество - не питай, ама цена - екстри ехааа. Та балъците дето купуват кола, впечатлени от таблета и амбиентното осветление и най вече ниската цена, са много и Китай работи за тях. Като минат няколко години и тия коли им скъсат нервите от проблеми, ще се чудят от къде им е дошло. Ами от цената е!
  • #29
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 31 ( преди 1 месец )
    Е така де. Нали до скоро не проглушавахте ушите, че лихвения процент в Япония е отрицателен и е безумие да не теглиш кредит и да не живееш назаем. Нали по тази причина Toyota натрупа четвърт трилион дългове на отрицателна лихва. Лихва която сега като стана положителна от тази година, ще трябва да се плаща. Лихва, която ще расте, каквито са световните трендове.
  • #28
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нищо не коментира за тенденциите за увеличаване на инфлацията в Япония, увеличаване на лихвените проценти, което ще изяжда голяма част от доходите на японците, разглезени с отрицателни лихви и трупане на заеми, в сравнение с тенденцията за увеличаване на заплатите на Китайците и намаляването на цените на стоките в Китай, заради прякото субсидиране от държавата. Доколкото съм запознат, в Китай поне им плащат за извънредния труд, за разлика от Япония където работят като роби напълно безплатно
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Попитах те за конкретни примери - покупка на жилище и автомобил в Япония И в Китай. Виждал ли си японците В какви жилища живеят, заради абсурдните цени на жилищните имоти и недостигът им? В Китай са на обратния полюс. Има презастрояване и призрачни градове, защото няма кой да живее в тях, въпреки че са 10 пъти повече от японците. Много строителни фирми фалираха защото няма на кого да продават вече построените жилища.
  • #26
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Заради подобни търсения, google редовно ми препоръчва статии за Япония, които очевидно не чета, но дори само заглавията ми дават ясна представа накъде вървят нещата. Периодът на отрицателни лихви приключи и Япония вече не може да издържи на икономическия натиск с трупане на още дълг. Хайде като ще говорим за разликата в населението, как ще коментираш че Япония има два пъти повече дълг при 10 пъти по-малко население? Всеки японец има дълъг 20 пъти по-голям от китайците.
  • #25
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До пръдльо ( преди 1 месец )
    Именно де. Правиш се на тарикат. Какво общо има брутният вътрешен продукт с покупателната способност за да ги делиш едното на другото пак пропаганда по японски. По сметките които правиш, ако заплатите и цените не помръднат, но БВП се повиши или понижи два пъти, то и покупателната способност на населението ще се увеличи или намали два пъти, което няма нищо общо с реалността.
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    "Попитах Гугъл на български "Списък на страните по БВП (по паритета на покупателната способност)" Китай е на първо място, Япония на четвърто." Ха-ха-ха, няма такъв малoумник като тебе. Китай има 10 пъти по-голямо население бре манекен! И очакваш да си губя времето да ти търся данни за инфлация..
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    За юни Япония ( преди 1 месец )
    Инфлацията в Япония се е ускорила за втори месец през юни, което оставя отворена вратата за представителите на централната банка на страната да обмислят ПОВИШАВАНЕ НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИПотребителските цени, с изключение на тези на пресните храни, са нараснали с 2,6% на годишна база, ускорявайки се от 2,5% през май поради леко повишените разходи за енергия,По-дълбокият измерител на инфлацията, който изключва цените на пресните храни и енергията, е нараснал с 2,2% през юни, което е повече от отчет
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До пръдливия ( преди 1 месец )
    Попитах Гугъл на български "Списък на страните по БВП (по паритета на покупателната способност)" Китай е на първо място, Япония на четвърто. Инфлацията в Китай от Юни 2023 да Юни 2024 е 0,2% за почти същия период в Япония е 3,5% - цифри и факти, които можеш спокойно да поправиш, да дадеш източник и да ме наречеш заслужено лъжец, АКО МОЖЕШ?
  • #21
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Ха-ха, Тесльо, каква е тая "годишна инфлация за юни"? Я питай пак гугъл, ама тоя път за инфлацията за последните 10 или 20 години. GDP per capita PPP е брутен вътрешен продукт на човек коригиран по покупателна способност. Като не ти харесва, дай някой друг показател, само че няма такъв по който Китай да е пред Япония. Колкото до психопатите - по-голям от тебе тука няма.