IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla се отказва от колата за 25 000 долара

Причините са новите тенденции при електромобилите и конкуренцията от Китай

Базовият Model 3, струващ около 40 000 долара, ще бъде най-евтината кола на Tesla, която ще може да се купи в обозримо бъдеще. По информация на агенция Reuters американският производител се е отказал от пускането на така наречения Model 2, която трябваше да струва 25 000 долара.


Tesla


Причината е агресивната конкуренция на електромобилите от начално ниво, идващи от Китай. Според Reuters, решението е било взето още преди време, но умишлено е държано в тайна. Агенцията цитира кореспонденция от 1 март между ръководството на Tesla и инженерния персонал на компанията, на който е било наредено да не казват на външните доставчици за отмяната на проекта.

Други източници твърдят, че усилията на компанията вече са насочени от създаване на базовия автомобил към разработката на роботакси. Засега официален коментар от Tesla няма, но нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск публикува кратък пост социалната мрежа X (бивш Twitter), в който написа: „Ройтерс лъже (отново)“.

Слуховете за поява на евтин електромобил на марката, който ще се настани под Model 3 в гамата на Tesla, вървят от няколко години. Малкият хечбек трябваше да се конкурира с Chevrolet Bolt и Nissan Leaf, но тенденциите при електромобилите в последно време се промениха. Търсенето на коли на ток спадна и това засегна дори Tesla, чиито продажби са по-слаби от очакваното.

Голям проблем за производителите се оказа и най-големият пазар за електромобили в света - този в Китай. Там конкуренцията е жестока и непрекъснато излизат все по-евтини модели, с които Tesla няма как да се съревновава като цена на предлагания от нея продукт.


0 от 500
  • #44
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гостенино ( преди 4 месеца )
    Три часа 0% фотоволтаици 0 лв за мегаватчас. На кой му падат опорките? Възобновяемите източници не били само слънце?
  • #43
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    6 и 7 април са събота и неделя,почивни дни няма потребление от промишлеността,нормално е зимата свърши.
  • #42
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Тежка седмица за Теслю, адреналинката електричка.Опорките му една по една се сриват.Как се надяваше горкия на Тесла за 25000 долара.
  • #41
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Нулеви цени къде, на борсата?На шефа сметката му за ток на цеха не е нулева,даже се повиши.
  • #40
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Близко бъдеще ( преди 4 месеца )
    Заглавие в капитал "Абсолютен рекорд: 15 часа нулеви и отрицателни цени на тока в България"Аномалиите на пазара вече се получават дори когато слънцето не грее, което показва по-големи проблеми и нужда от адекватни мерки6 април 2024 15:30 От 3 часа през нощта на 7 април до 17 часа следобед на същияден, борсовата цена на електроенергията в България ще бъде нулева, а в някои конкретни часове дори отрицателна. Казано по друг начин, през почти целия неделен ден токът за бизнеса ще е безплате ...
  • #39
    3 rate up comment 2 rate down comment
    q ( преди 4 месеца )
    Некакъв празник за Го-шетата е настъпил. За мен този ход заедно със новината за намаляване на цените на LFP батериите от CATL два пъти след два месеца означава само едно - Елън ги готви за яко дране надолу. Свали ли цените за подновеният модел 3 на около 30 000 другите са пътници.
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    преминаващ ( преди 4 месеца )
    за тези пари в европа дачия spring
  • #37
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Не върви нещо бизнеса, теслари.Баламите са на привършване.
  • #36
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 34 ( преди 4 месеца )
    А на бас, че много преди колата ти да те кара, до вкъщи докато си пише имейлите, ще има софтуер на който да си диктуваш имейлите! Ха, *** то вече има бе! Баааси колко си задръстен пич! Щом за теб бъдещето е кола в която да пишеш и чакаш Мъск да ти направи и телефон за това!
  • #35
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Мда ( преди 4 месеца )
    Тесла от години са натрупали парите от продажбата на псевдо премиум електрички за да разработят евтина такава. Мъск само последната година е кеширал от Тесла повече пари, от колкото струва разработката на поне 10 модела от нулата.Само за сръвнение,стойността на разработката на една мулти моделна платформа на батерии е около 1,5 млрд евро.Тесла имат и парите и заводите и наличните модели на база на които да пуснат евтина електричка. Защо не го направиха до сега, всеки сам може да се сети!