IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Mercedes се предаде - връща се към ДВГ и забавя електрификацията

Вместо 100% колите на ток до 2030 година ще заемат само 50% от гамата

Поредният голям производител промени плановете си за електрификация. Това е Mercedes-Benz, който обяви, че ще актуализира гамата си от двигатели с вътрешно горене, за да може те да се използват и през следващото десетилетие.


Mercedes-Benz


Обявената по-рано стратегия на компанията от Щутгарт предвиждаше от 2030 г. тя да продава само електрифицирани автомобили. Сега обаче тя обяви, че очаква електрифицираните продажби, включително тези на хибриди, да представляват до 50% от общите в края на десетилетието.

Още в края на миналата година изпълнителният директор Ола Каелениус предупреди, че Европа вероятно няма да е готова до 2030 г. за преминаване към пълна електрификация. А основните причини са липса на инфраструктура за зареждане, както и привлекателни електрически модели на пазара.

Сега Калениус посочва, че за Mercedes-Benz най-важно е клиентите и инвеститорите да знаят, че компанията в добра позиция да продължи да произвежда автомобили с двигатели с вътрешно горене и е готова да актуализира технологията през следващото десетилетие.

„Плановете ни предвиждат през 2027 г. да разполагаме с почти изцяло нова гама модели, които ще използваме дълго време след 2030 г.", обясни Калениус, като посочи и проблемите, с които Mercedes трябва да се справи в следващите месеци и години.

Сред тях са по-бавният икономически растеж, сътресенията във веригата за доставки и търговските напрежения между Китай и САЩ и Европейския съюз. Всичко това ще доведе до намаляване на продажбите на автомобили и ванове, като през първото тримесечие те ще бъдат под нивата на тези от миналата година.


0 от 500
  • #50
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мр. Бийн ( преди 2 месеца )
    казах им аз и на тях
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 47 ( преди 2 месеца )
    Я, пак се пробваш с лафовете за растежа. Явно мслко ти беше онзи ден. Или си много глокажлия, или си безкрайно "неостър". И whataboutism-а ти е присърце, но ми е скучно, та ще захапя нескопосаната стръв. Сподели сега според твоята функционална грамотност и четене колко точно е растежът на януарските продажби спрямо декемврийските?
  • #48
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Яааа ( преди 2 месеца )
    ... Путин е виновен!
  • #47
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 45 ( преди 2 месеца )
    Точно така е. Антиелектриците обикновено сте хора с функционална неграмотност които вярват на заглавия и приемат всичко буквално. Просто си представям като си прочел написа жени и си приготвил перчема при влизане, как на излизане предвид високото ниво на култура си се изплю на пода и си казал " уж пише жени а пък то кeнeф!" Абсолютно същото е и тук. В заглавието ти пише срив на продажбите на електромобили, А пък като влезеш в статията се оказва 78% ръст. Ако въобще разбереш статията де!
  • #46
    3 rate up comment 5 rate down comment
    край ( преди 2 месеца )
    От кога ви пее радиото, че немското автомоболисторене е мъртво. Е сега виждате и некролога. Щели да се връщат назад - къде назад към 124 или към пещерите...
  • #45
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 39 ( преди 2 месеца )
    Тъй като обичаш да четеш, ела да ти покажа едни места, където пише "Жени" и да видиш какво всъщонст има зад надписите.
  • #44
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 41. Функционалната неграмотност не прощава. Това че камионът ще върти ежедневно маршрута с дължина 160 км Стара Загора - Бургас не означава че това е пробега с едно зареждане а означава, че това е пробегът с едно зареждане, а означава че това е разстоянието между Стара Загора и Бургас. При инсталирана 750 kW зарядна станция и разход от 1kWh на километър, по време на разтоварването и товаренето са необходими само 13 минути зареждане за да се възстанови заряда на батерията за денонощна работа
  • #43
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    HiComm 08.01.23.Камионът Тесла,който Пепси си купи току-що, вече аварира.
  • #42
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Факт ( преди 2 месеца )
    Какво има да актуализира Люсид със 112 км/ч средна скорост прави над 800км пробег.На дизела продажбите падат горивата скъпи двг закъде?
  • #41
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    Факти 03.01.23 Електрическият камион на Тесла Семи натоварен с Пепси ще пътува само 160 км.