IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Невиждано съотношение нови-употребявани коли през януари

Вижте кои модели втора ръка са били най-търсени от началото на годината у нас

Съотношението между продадени нови и стари автомобили през януари 2024 е най-доброто за българския пазар в досегашната му история. Традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР показва, че за първия месец на годината на всеки нов регистриран автомобил се падат 4.2 употребявани. Съотношението през миналата година бе едно към пет, през 2021 - едно към осем, а преди 2019 не е падало под 1 към 10.
  
    
стари коли, втора ръка, български пазар
  
    
Основната причина за това е продължаващият бум на първичния пазар, който отчита 54% ръст на годишна база през януари.
  

ТОП 10, марки

VW - 2744
Mercedes - 2143
Audi - 1416
BMW - 1402
Opel - 1089
Toyota - 1088
Ford - 904
Peugeot - 846
Honda - 684
Renault - 603

При втората ръка също има увеличение, но доста по-умерено - под 20%. През първия месец на годината са регистрирани 19 279 леки автомобила (категории M1 и N1) на възраст над 6 месеца, при 16 094 за същия месец на миналата година.

Януари е бил забележителен за вторичния пазар и в още едно отношение: в него за пръв път от дълги години доминацията на германските марки започва да намалява, макар и с почти незабележими темпове. Ако през януари 203 на германската петорка (VW, Mercedes, Audi, BMW и Opel) се падаха 46.8% от всички регистрации на употребявани коли, сега делът им е 45.9%. Opel/Vauxhall дори е на път да загуби мястото си в челната петорка - авансът му пред Toyota е един-единствен автомобил.
  
   
Най-търсените модели втора ръка в България, януари 2024 (ГАЛЕРИЯ):


  
  

 

0 от 500
  • #31
    1 rate up comment 4 rate down comment
    FenIX ( преди 2 месеца )
    Това което стана с телефоните предстои и с колите. Просто така работи матрицата хаха. Преди си ползвахме дълго всичко включително колите. Хората сами си правеха голяма част от ремонтите - както си сменяхме и старата батерия на телефоните. Сега вече повечето са капсуловани и няма как. А са мениш една крушка ти трябва сервиз и понякога се сваля цялата броня WTF. Затова сега сменям телефоните на 2 г а колите на 3-4. Иначе минава гаранцията и телефоните са за *** а при колите почват скъпи ремонт
  • #30
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До турбинирания ( преди 2 месеца )
    Ти правиш съчинения според твоите разбирания. Всеки прави сметка на парите си. Както сам си казал, много хора ги карат по 8, 9, 10, че и повече години, но не само защото ще имат по-малко ядове, а и защото им е по-рентабилно. Който купува втора употреба, дава по-малко пари за покупка, но повече за ремонти и прекарва повече време в сервизите.
  • #29
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    Съгласен съм с 25 и 26. 2016-та си купих кола на 1 година на 30х км с 3 години оставаща гаранция за 44 х лв. Сега е на 150 х км поддръжката вкл. масла и филтри до момента е 9х лв за 8 години. Колата в момента струва 25-26 х лв. Чисто новата кола има загуба на стойност след 3 и след 5 година после си караш до към 8-10-та без проблеми хем не се чупи много хем каското е 800 лв а маслото 250-300. Окачване не съм пипал ;) още даже и биалетки. Айде със здраве
  • #28
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 2 месеца )
    Абе не е зле да си първи собственик. Зависи за какво се ползва и колко се употребява една кола. Другия проблем(поне в БГ) е високите цени за обслужване и каско на нов автомобил. Моята е нова(в УК) и застраховката ми е по-ниска от старата, защото новата е по-сигурна, по-малко вероятно да имам инцидент с нея заради системите за безопасност. А обслужването в дилър не е много по-скъпо от всеки друг голям сервиз. До сега сменях коли всеки 4 години - сега ще си карам тази поне 8 - а ще я изплащам 7
  • #27
    5 rate up comment 5 rate down comment
    новата s-овица ( преди 2 месеца )
    най далавера е да вземеш 3-4г кола с фул екстри и голям мотор под 70к км. Караш 2-3 години до към 150к и после я шиткаш. Така хем караш истинска кола, хем не губиш много, хем нямаш някакви драми, щото знам много с нови коли които до 30-40 к ходят по 5 пъти по гаранция.
  • #26
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Турбо ( преди 2 месеца )
    Идеята да караш нова кола не е колко пари ще загубиш.Една нова кола не се нуждае от скъпи ремонти през първите 10 години,само от обслужване.Защо според вас в България автомобилите втора употреба нов внос са над 10 годишни?Защото в Западна Европа си сменят масово колите след десетата година.
  • #25
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Турбо ( преди 2 месеца )
    Като ви чета коментарите стигам до следния извод.Никога не сте си купували нова кола.Правите си свободни съчинения по темата.
  • #24
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До Кольо ( преди 2 месеца )
    Прав си. Ако човек купува нови коли и ги сменя през три години, ще губи много пари. Но ако ги кара по десетина години, тогава вече ще губи доста по-малко средства и ще си е спестил много нерви и висене по сервизите. Има и хора, които са приели за нормално да дават определена сума всеки месец и да ги сменят Пре три-четири години.
  • #23
    8 rate up comment 7 rate down comment
    до #16/21 ( преди 2 месеца )
    Да, със сигурност си купил. Направо кажи, че немците са ти платили да я вземеш. И не едногодишна кола, а най-много на два- три месеца. Че тия в Германия са балъци, ти казвам, ама ние сме си тарикати.
  • #22
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Кольо ( преди 2 месеца )
    Винаги съм бил против купуване на нова кола, защото в момента в който я вземеш губиш 20тина % от стойността и, но....Последните години карам по 40тина хил км на година и с новите оферти на изплащане 15-20% първоначална вноска + 40% изплащане за 3 години + последна вноска от 40тина% на края на 3те години си е оферта да се купи нова кола. Не заради това че е нова, ами заради това че няма да сменям стари на всеки 4ри години, а ще изплащам 1 в рамките на 8 - накрая ще я продам поне 30% от стойност ...