IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще представлява „черната кутия“ в автомобила?

От юли устройството EDR става задължително за всички нови коли в ЕС

По пътищата вече има автомобили, оборудвани с „черна кутия“, като в повечето случаи тя се осигурява от застрахователя срещу намаляване на цената на полицата. Това устройство може да записва всички параметри в случай на инцидент, за да се разбере скоростта и да установи виновника.


Event Data Recorder


Точно това обаче няма да прави „черната кутия“, която става задължителна за всички нови автомобили, продавани в Европа от 7 юли. Решението за тяхното внедряване беше взето още преди няколко години, като тези устройства са различни. Докато „черната кутия“, предлагана от застрахователите, се поставя допълнително, за да записва данни за автомобила и водача, нейният аналог, предвиден от регламента в ЕС, ще бъде вграден в автомобила и ще гарантира анонимност.

Какво представлява задължителната „черна кутия“?

Техническият термин за него е Event Data Recorder (EDR за кратко). Както се обяснява в официалния документ на ЕС, това е „система, чиято единствена цел е да записва и съхранява критични параметри и информация, свързана с произшествието точно преди, по време и непосредствено след сблъсъка“. Всъщност това е истинска черна кутия, но тя е много различна от тази, свързана със застрахователните полици. Преди всичко заради нейната интеграцията с автомобила.

„Черната кутия“, която познаваме днес, е буквално монтирана в колата, докато тази, която ще бъде задължителна от 7 юли 2024 г., е 100% интегрирана в нея. Следователно тя не е нито инсталирана, нито деинсталирана и никога не може да бъде деактивиран. От самото начало устройството е неразделна част от автомобила.

Какво прави „черната кутия“?

EDR записва всичко, което се случва 5 секунди преди инцидент и до 300 милисекунди след това. Записаните данни включват скорост на превозното средство, спиране, позиция, наклон, статус на активиране и интензитет на всички системи за безопасност, както и активирането на системите eCall и ADAS. Изображения, звук или други елементи не се съхраняват в черната кутия.


Event Data Recorder


Освен това информацията остава в EDR и никога не се предава на външния свят чрез безжични връзки. За достъп до нея трябва да се свържете към OBD (Onboard Diagnostics) порта. Това е затворена верига, която също гарантира анонимност. Европейският регламент постановява, че събраните данни позволяват точна идентификация на марката, модела и версията, но не могат да бъдат проследени до номера на шасито. Последните четири цифри не могат да бъдат записани или съхранени при никакви обстоятелства, което прави невъзможно идентифицирането на самото превозно средство или неговия собственик.

За какво се използва „черната кутия“?

От само себе си се разбира, че черната кутия, или по-скоро EDR, не е устройство, предназначено да наказва недисциплинираните водачи. Всъщност то се използва единствено за статистически цели при изследване и анализ на произшествия. Събраните данни наистина могат да бъдат предоставени на националните органи, но отново единствено с цел събиране на данни. Използва се и за одобрение на различни системи и компоненти.


0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Задължителен видео регистратор ще свърши по-добра работа. Ако всички снимат с джигитството в БГ е свършено. Всичкото джигит са големи тарикати преди да им бръкнат в джоба, след това са по-ниски от тревата ...
  • #9
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    А сигурен ли си че числото, което ти дадох е вярно? Научи ли се Как да ги смяташ за 30 секунди? А дано, ама надали! Това число си го измислих и ти се върза.
  • #8
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Хайде Добро утро гостенино, най-накрая разбра колко ти е *** примера който казваш че бил реалистичен. Тази площ не е по-голяма от площта на земята, тази площ е милиарди пъти повече от площта на всички планети в слънчевата система. Но пък не те бърка да питаш в един и същ пост за лилиите и в същия да ми обясняваш колко е нереалистично един цех да произведе два пъти повече бройки, като делът му падне два пъти. Но пък е реалистично да му се вдигне два пъти продукцията, а тази на завода не.
  • #7
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Даже ти дадох верния отговор за площта защото очевидно ти е невъзможно да сметнеш нито броя на лилиите, нито площта. За тебе остана единствено да отговориш Колко за тебе остана единствено да отговориш дали площта на България ще стигне за да се съберат всички Лилии на стотния ден? Можеш ли да отговориш на този елементарен въпрос?
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ти си наред да отговориш!
  • #5
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    "Мити4ен,нали не смяташ че ще си пилея времето да умножавам едно многоцифрено число по 10 кв см(0,001 кв м)?" Казах ти че дори и условията не си разбрал. Попитах Колко квадратни километра.
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Загубата на време ще е да сричаш в Уикипедия Как се решава задачата. Защото решението на задачата е въвеждане на 11 символа в калкулатора и натискане на клавиша равно. Само изписването на изразата "Мити4ен математико" е 18 символа и отнема 40% повече време отколкото да сметнеш задачата. Ако не беше тука да се заяждаш А за да научиш нещо, щеше да питаш как се смята, но ти нито имаш топки за да си признаеш нито имаш топки за да си признаеш, че не че не можеш, камо ли пък да питаш как.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Мити4ен,нали не смяташ че ще си пилея времето да умножавам едно многоцифрено число по 10 кв см(0,001 кв м)?
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Браво,имаш напредък.
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Тази статия отново е написана с цел дезинформация на антиматематиците и антиелектриците, които като чуят че трябва да смятат време и се изприщват. Примерно това "EDR записва всичко, което се случва 5 секунди преди инцидент и до 300 милисекунди след това. "Сега ще завалят въпроси за котки и мишки и ВРЕМЕ, защото щом има време в задачата е висша математика за тях.