IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички нова коли от 2022 г. с черни кутии и тестер за алкохол

Държавите от ЕС приеха окончателно пакет от задължителни системи за колите

Всички нова коли от 2022 г. с черни кутии и тестер за алкохол

От 2022 г. всички нови автомобили в Европа трябва да бъдат оборудвани със серия електронни системи за асистенция като алкохолен имобилайзер. Това решиха държавите от Европейския съюз преди дни, след като предложението бе внесено в началото на годината.

Оборудваните със системи за алкохолен „интерлок“ автомобили в бъдеще няма да могат да палят ако шофьорът е пил. Всички продадени като нови леки автомобили трябва да притежават и нови системи за безопасност. Сред тях на предупредителни системи, които разпознават умората и липсата на концентрация.

Една от най-интересните мерки е въвеждането на записваща система при произшествия, нещо подобно на черната кутия при самолетите. Автомобилите и лекотоварните модели за досавка ще притежават и допълнителни системи за аварийно спиране и движение в лента. Освен това „разширени зони за защита на главата“ ще помагат за предпазване на пешеходци и велосипедисти при евентуален удар.

От 2022 г. ще бъде въведена интелигентно регулиране на скоростта. Основната му функция е да предпази от превишаване на скоростта. Електрониката ще разпознава ограниченията на базата на електронни карти и разпознаване на пътните знаци и ще предупреждава шофьора звуково и визуално. Ако въпреки това той продължи да се движи бързо, системата ще може да редуцира скоростта с намеса в газта. При изпреварване с кратко ускорение ограничението ще бъде „прескачано“.

През 2017 г. по пътищата в Европа са загинали 25 300 човека, като в 90 процента от случаите грешката е била човешка. Затова и Европейската комисия приема, че с помощта на предложените мерки до 2038 г. ще бъдат спасени 25 хиляди живота и ще бъдат избегнати 140 хиляди тежки увреждания. С приемането на пакета от мерки шофьорите ще могат да преминат по-плавно и с повече доверие към бъдещите безпилотни автомобилни системи. За окончателното им приемане се изисква единствено одобрението на Съвета ни министрите на ЕС.

Снимка: Autozeitung

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До #17 Не, не ползвам, но ползвам Тор. Кажи да чуем къде съм! Много ми е интересно през кой сървър на коя държава съм минал, за да "разбереш" къде съм! Чакам да науча. Наистина ми е любопитно. И сравнението ти е моко казано тАпо. Дано поне ти не си! Само ще ти кажа, че в колата си записван със звук и картина в купето. Един телефонен или друг разговор не можеш да проведеш или ако щеш да си чоплиш носа или пръ-д-неш без да си записан. А най-лошото е, че се знае къде ходиш с точност по ГПС-а.
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Всички нова коли" - няма да се научите да пишете в тоя сайт :D :D :D :D :D :D :D
  • #18
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Абе Преатели ( преди 4 години )
    2025-2030 такива потопи се очакват, че Балканите ще са като остров (нашенците да се връщат овреме). Ако не катаклизми то вълните от третия свят или исляма ще заливат европейските градове. Какви автономни коли, то човечеството ще се бори за физическо оцеляване. Знаете ли какво става в момента в Йелоустоун. Че северноанадолският разлом е най-мащабният в света. Вие се радвайте на живота такъв, какъвто го познавате, зае.ете ги колите!
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Да питам що в Тръмп Тауър кореспонденцията е от типа предвоенен Берлин - с капсули с бележки, движещи се чрез вакуум в тръби из сградата. Щото е unhackable.
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    да питам защо една част от предприемачите ползват телефони с бутончета произведени около 2 000 година
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 16 ( преди 4 години )
    Ти Waze ползваш ли, щото и да не ползваш чичко гугъл ми казва къде си, после Тесла била виновна.
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Също както ейпъл, Виндолс, фейсбук, туитър са на държавна хранилка срещу предоставяне на данни, та така и Тесла. Тези компании няма как да съществуват или поне не в този размер в които са, ако не е държавният гръб на САЩ. Най-ценното нещо на този свят е информацията. С нея можеш да контролираш всички и те го правят. Срещу почти цялото население на света имат по нещо, което в даден и удобен момент може да бъде ползвано. Та в ЕС с помоща на господаря си САЩ отиваме натам при Биг Брадър. Жалко...
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Автомобилите бяха едно от малкото неща, които ни носеха някаква свобода, но вече те ще са част от методите за контрол на стадото. Всичко ще се записва в колата и ще се праща някъде, където нито знаеш за какво е го ползват и как. Така е например с колите Тесла. Като коли и параметри ги харесвам, но никога не бих си взел, защото са част от шпионското записване на лични данни. Нали не си мислите,че случайно Тесла толкова години са все на загуба и не са фалирали.На държавна хранилка са и дават данни
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 4 години )
    Не знам колко от Вас са карали подбалкана между Карлово и петолъчката. Ама ако карате с 90 поне 30-на камиона или ще ви подминат като спрели, или ще ви увиснат на задната броня. Та това кратковременно ускорение въобще не ме топли при положение, че дори със 110 често ме настигат тежкотоварни атлети.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 4 години )
    После риват, що хората не купували коли.А заглавието е убиец "Всички нова коли....."