IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще представлява „черната кутия“ в автомобила?

От юли устройството EDR става задължително за всички нови коли в ЕС

По пътищата вече има автомобили, оборудвани с „черна кутия“, като в повечето случаи тя се осигурява от застрахователя срещу намаляване на цената на полицата. Това устройство може да записва всички параметри в случай на инцидент, за да се разбере скоростта и да установи виновника.


Event Data Recorder


Точно това обаче няма да прави „черната кутия“, която става задължителна за всички нови автомобили, продавани в Европа от 7 юли. Решението за тяхното внедряване беше взето още преди няколко години, като тези устройства са различни. Докато „черната кутия“, предлагана от застрахователите, се поставя допълнително, за да записва данни за автомобила и водача, нейният аналог, предвиден от регламента в ЕС, ще бъде вграден в автомобила и ще гарантира анонимност.

Какво представлява задължителната „черна кутия“?

Техническият термин за него е Event Data Recorder (EDR за кратко). Както се обяснява в официалния документ на ЕС, това е „система, чиято единствена цел е да записва и съхранява критични параметри и информация, свързана с произшествието точно преди, по време и непосредствено след сблъсъка“. Всъщност това е истинска черна кутия, но тя е много различна от тази, свързана със застрахователните полици. Преди всичко заради нейната интеграцията с автомобила.

„Черната кутия“, която познаваме днес, е буквално монтирана в колата, докато тази, която ще бъде задължителна от 7 юли 2024 г., е 100% интегрирана в нея. Следователно тя не е нито инсталирана, нито деинсталирана и никога не може да бъде деактивиран. От самото начало устройството е неразделна част от автомобила.

Какво прави „черната кутия“?

EDR записва всичко, което се случва 5 секунди преди инцидент и до 300 милисекунди след това. Записаните данни включват скорост на превозното средство, спиране, позиция, наклон, статус на активиране и интензитет на всички системи за безопасност, както и активирането на системите eCall и ADAS. Изображения, звук или други елементи не се съхраняват в черната кутия.


Event Data Recorder


Освен това информацията остава в EDR и никога не се предава на външния свят чрез безжични връзки. За достъп до нея трябва да се свържете към OBD (Onboard Diagnostics) порта. Това е затворена верига, която също гарантира анонимност. Европейският регламент постановява, че събраните данни позволяват точна идентификация на марката, модела и версията, но не могат да бъдат проследени до номера на шасито. Последните четири цифри не могат да бъдат записани или съхранени при никакви обстоятелства, което прави невъзможно идентифицирането на самото превозно средство или неговия собственик.

За какво се използва „черната кутия“?

От само себе си се разбира, че черната кутия, или по-скоро EDR, не е устройство, предназначено да наказва недисциплинираните водачи. Всъщност то се използва единствено за статистически цели при изследване и анализ на произшествия. Събраните данни наистина могат да бъдат предоставени на националните органи, но отново единствено с цел събиране на данни. Използва се и за одобрение на различни системи и компоненти.


0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    А как е секса добре ли се справя както се хвали гостенина. Тъкмо си тръгнал да я хвалиш. Не го знам за гост и тебе, но за моя ръст 1,70 ми е малко нисичка. Пък и вероятно е качила след раждането. Ама ще свали, нормално е. Я кажи сега гост къде си беше скрил toyota-та, защото двама човека пращах по различно време да я търсят и така и не я намериха? Въображаема toyota, на въображаема ски ваканция с въображаема жена, но какво може да се очаква повече от въображаем инженер, който не е инженер.
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Тесльо,а мен защо ме триеш?Бях написал Гост е един трийсетина годишен интелигентен младеж,с отлични инженерни познания.
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    А жената на Гост е като манекенка.Ръст 1,70 около 60 кг,дългокрака брюнетка със зелени очи и сутиен чашка С.Късметлия!
  • #17
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Прав си като преписва отговора. Успя ли да изгледаш клипа как се прави? Няма нищо като пораснеш мама ще ти пусне неограничени мегабайти. Сега гледай да завършиш шести клас и гледай котката да оцелее поне до седми, горката!
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Продължаваш да ме триеш,значи съм напълно прав.
  • #15
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Псувнята не беше написана с Ник Гост. А както твоите така и моите коментари за котките изчезнаха. Поне намери ли безплатен интернет да гледаш клипа в който съм направил сметката само с помощта на 11 символа? По-малко символи отколкото на тебе ти е отнело да напишеш само 0,000000001 с което съм умножил накрая за да получа площта? В рамките на месец все ще намериш някъде безплатен WiFi да го гледаш, да видиш как смятат истинските инженери. А да не се затрудняват със задачи за 4 клас за умножение и
  • #14
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Браво, значи все пак ти си бил този който е бил отговора, а не Гост! На него щяло да му отнеме цял ден да събира на салфетката 100 пъти и да умножава да получи резултат в квадратни метра при положение, че го питаш за квадратни километри. Затрудняват го задачи за шести клас вчера докато му отговарях му направих и клип за да види как се прави за 30 сек. по време на движение, докато изпреварвам, вземам завои и дори проверявам Waze, че там често има "хранилка" https://youtu.be/QBbQd1B2rWI
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Формулата за геометрична прогресия а=а1.q на степен n-1 , а= 1.2 на степен 99 е точно 6,33е29.Умножено по плаща е 6,33е20.
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Тесльо,верно е.
  • #11
    0 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 3 месеца )
    До 11 така изглежда защото гостенина си изтри срамотиите и моите мнения останаха да висят във въздуха не виждаш ли че съм отговарял? Ама щом ти харесва да задава във всяка тема въпрос за котки и не ти пречи А ти пречат само моите отговори на неговите въпроси, кой ли пък съм аз, че да те съдя? Псувай гостенино, псувай спокойно. То като няма математически аргументи, обикновено псувните с различни никове помагат.