IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проектозакон: Превишаването на скоростта да се блокира с устройство в колата

Ако предложението за задължителен ограничител се приеме, това ще е повратна точка за шофьорите

В съвсем близо бъдеще превишаването на скоростта по пътищата може да се превърне от забранено в буквално невъзможно, ако законодателната инициатива на калифорнийския сенатор Скот Уийнър се приеме и разпространи. Уийнър е внесъл предложение от 2027 година всички нови автомобили в щата да се оборудват с нов тип ограничител на скоростта, който да не позволява превишаването на разрешената скорост с повече от 10 мили в час (16 км/ч). Подобна идея се обсъждаше и в Брюксел преди три години, но бе отхвърлена. Вместо това в ЕС ограничителят на скоростта е задължителен в новите автомобили, но той само предупреждава при превишение или поддържа скоростта със съгласието на шофьора, който по всяко време може да го надмогне.
  
   
ограничител на скоростта, превишена скорост
   
   
Проектът на Уийнър обаче предвижда ограничителят да работи винаги при движение по обществени пътища, и шофьорите да не могат да го пренебрегнат. В Калифорния максималната разрешена скорост е 70 мили в час (112 км/ч), което означава, че никой няма да може да вдигне повече от 80 мили (129 км/ч).

Освободени от задължението да имат такъв ограничител са само линейки, пожарни и полицейски коли. Проектозаконът предвижда възможност и шофьорите да могат да изключват ограничителя, но само при "специални обстоятелства" и с изричното разрешение на Калифорнийската пътна патрулна служба. Не е уточнено какви точно са "специалните" обстоятелства. Уийнър бе атакуван в някои медии за предложението, но настоя, че има подкрепата на мнозинството хора, защото "скоростта убива".
  
  
ограничител на скоростта, превишена скорост
  
    
В Калифорния пътните инциденти са се увеличили с 22% от 2019 до 2022 година. Катастрофите заради превишена скорост са нараснали с 30% за този период. Ако законът бъде приет, Калифорния ще стане първата административна единица в развития свят, която налага устройства за блокиране на превишената скорост. Въпросът е кои щати и други държави биха я последвали.
 
   

 

 

0 от 500
  • #6
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    В САЩ много често случая е че карат надрусани до безобразие с предписани лекарства. Имаше една лелка карала 50-60км без предно колело. То хвърчат искри то чегърта, само мога да си представям как се държи волана - а тя не разбрала. За мен човек в нормално съзнание не може да го пропусне
  • #5
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Истина ( преди 3 месеца )
    ако е за пълнене на хазната, много по-лесно е да сложат GPS във всяка кола който и записва скоростта, спира те кат нанасат координатите от колата ти в една карта и се вижда къде с колко си превишил и ти връчват чаршаф с глоби....
  • #4
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    И после как / от какво ще пълнят хазната? Айде стига глупости от недоказали се политици с популистки изказвания. Всякви такива *** идват премино от таква коио или не карат или не могат да карат и като капат останалите само им пречат. Подобно на исторята в Германия - на един участък по А81 искат да сложат ограничение, защото там ходели от Щвейцаря да карат бързо скъпите си коли. И като ги попитха, а ако вие имахте такива коли, щяхте ли да искате да има 120? А познайте какъв е отговра.
  • #3
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Може и полицаите да показват на всички превишили как изглежда моргата из вътре, някои подходящи видеоматериали и нещата ще се наредят. Първия път като видях труповете да висят на коланите на катастрофирала кола, след това започнах да съм по-внимателен... Различно е като го видиш пред себе си, а не само да си чувал или гледал във филм.
  • #2
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Това като контрола над оръжията - Оръжията убиват. Не, хората използват оръжия, за да го правят. Скоростта не убива. Хората, които не могат да управляват автомобил (но имат книжка, странно как е получена), убиват чрез неумението си. Нека за всяко превишаване на скорост да вземат книжката и да ги пращат на платено обучение, някоя солидна глоба (примерна сума или % от дохода, но което е повече) и хората сами ще започнат да спазват закона.
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Принципно е добра идея, но понякога ограничението е неоправдано ниско на определени участъци..