IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проектозакон: Превишаването на скоростта да се блокира с устройство в колата

Ако предложението за задължителен ограничител се приеме, това ще е повратна точка за шофьорите

В съвсем близо бъдеще превишаването на скоростта по пътищата може да се превърне от забранено в буквално невъзможно, ако законодателната инициатива на калифорнийския сенатор Скот Уийнър се приеме и разпространи. Уийнър е внесъл предложение от 2027 година всички нови автомобили в щата да се оборудват с нов тип ограничител на скоростта, който да не позволява превишаването на разрешената скорост с повече от 10 мили в час (16 км/ч). Подобна идея се обсъждаше и в Брюксел преди три години, но бе отхвърлена. Вместо това в ЕС ограничителят на скоростта е задължителен в новите автомобили, но той само предупреждава при превишение или поддържа скоростта със съгласието на шофьора, който по всяко време може да го надмогне.
  
   
ограничител на скоростта, превишена скорост
   
   
Проектът на Уийнър обаче предвижда ограничителят да работи винаги при движение по обществени пътища, и шофьорите да не могат да го пренебрегнат. В Калифорния максималната разрешена скорост е 70 мили в час (112 км/ч), което означава, че никой няма да може да вдигне повече от 80 мили (129 км/ч).

Освободени от задължението да имат такъв ограничител са само линейки, пожарни и полицейски коли. Проектозаконът предвижда възможност и шофьорите да могат да изключват ограничителя, но само при "специални обстоятелства" и с изричното разрешение на Калифорнийската пътна патрулна служба. Не е уточнено какви точно са "специалните" обстоятелства. Уийнър бе атакуван в някои медии за предложението, но настоя, че има подкрепата на мнозинството хора, защото "скоростта убива".
  
  
ограничител на скоростта, превишена скорост
  
    
В Калифорния пътните инциденти са се увеличили с 22% от 2019 до 2022 година. Катастрофите заради превишена скорост са нараснали с 30% за този период. Ако законът бъде приет, Калифорния ще стане първата административна единица в развития свят, която налага устройства за блокиране на превишената скорост. Въпросът е кои щати и други държави биха я последвали.
 
   

 

 

0 от 500
  • #16
    21 rate up comment 11 rate down comment
    Бате Иво ( преди 3 месеца )
    Е то за какво ти е свидетелство за управление на МПС Първо айбиесите тракшън контрол аср и така нататък глупости Сега ограничители накрая и волана ще ни вземат А решението е просто Първите седем години
  • #15
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Някой си ( преди 3 месеца )
    В Калифорния карат надрусани и пияни, *** ти, в комбо с ниските изисквания за тапия, си е направо опасно. Можеш да вземеш кола да караш, ако си ***, и да пребиеш двама-трима-петима, ама не можеш да вземеш пистолет, ако нямаш тяхно айди...
  • #14
    42 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    В Германия не умират много от факта, че има доста места без ограничение. И е супер срещано явление да видиш дядо, където едвам ходи да насъпи автомобила на 180. Убива човешката прocтотия, ниската интелигентност, лошото възпитание. И да в Германия когато изпреварваш, не се залепва за теб поредния чалгaр да ти светка с фарове.
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Мани мани ( преди 3 месеца )
    То по-добре да ходя пеша ама пак има възможност да ме снимат ако се затичам за автобуса :D
  • #12
    4 rate up comment 14 rate down comment
    ТозиКойто ( преди 3 месеца )
    Като се замисли човек от наша гледна точка изглежда неприемливо ограничаващо, но имайки в предвид че ще се прилага върху нация от ретарди и нещата си идват на мястото. Само за сравнение средно Щатите са с около 133 загинали на 1млн. Ние сме с под 90. За западна Европа няма смисъл да говорим. Като процент са по-зле от Русия и близо до изпаднали държави без закон за движение по пътищата, например Индия.
  • #11
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Мисля, че са на път да прелеят чашата
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    това няма да се получи както го мислят... но интересна тема на теория би ли помогнало ако можеше все пак.
  • #9
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Борислав ( преди 3 месеца )
    И когато превишиш скоростта,принтер в колата ти издава акт и го изпраща в КАТ или НАП.Плащаш веднага с карта на заводски вграден терминал в автомобила.Това ни чака.
  • #8
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това може да е опасно, но иначе рано или късно всичко ще се контролира от правителствата, ако решат ще ви занулят сметката!
  • #7
    20 rate up comment 7 rate down comment
    РУК ( преди 3 месеца )
    Интерсното е,че Калифорния е щата с най-много продадени ел. коли в частност Тесла,а пътните инциденти се увеличават!Преди време споделих мнение на хора които са доста навътре в авто индустрия и политиката зад нея в ЕС,че основната причина правителствата да са се хванали здраво за електричките е най-вече по лесното постигане на масов контрол над тях!Тогава разни бунаци,най вече един митичен *** им беше много смешно!Дали вече усещат на къде духа вятъра или ще се усетят га им влезе изодзадзе