IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проектозакон: Превишаването на скоростта да се блокира с устройство в колата

Ако предложението за задължителен ограничител се приеме, това ще е повратна точка за шофьорите

В съвсем близо бъдеще превишаването на скоростта по пътищата може да се превърне от забранено в буквално невъзможно, ако законодателната инициатива на калифорнийския сенатор Скот Уийнър се приеме и разпространи. Уийнър е внесъл предложение от 2027 година всички нови автомобили в щата да се оборудват с нов тип ограничител на скоростта, който да не позволява превишаването на разрешената скорост с повече от 10 мили в час (16 км/ч). Подобна идея се обсъждаше и в Брюксел преди три години, но бе отхвърлена. Вместо това в ЕС ограничителят на скоростта е задължителен в новите автомобили, но той само предупреждава при превишение или поддържа скоростта със съгласието на шофьора, който по всяко време може да го надмогне.
  
   
ограничител на скоростта, превишена скорост
   
   
Проектът на Уийнър обаче предвижда ограничителят да работи винаги при движение по обществени пътища, и шофьорите да не могат да го пренебрегнат. В Калифорния максималната разрешена скорост е 70 мили в час (112 км/ч), което означава, че никой няма да може да вдигне повече от 80 мили (129 км/ч).

Освободени от задължението да имат такъв ограничител са само линейки, пожарни и полицейски коли. Проектозаконът предвижда възможност и шофьорите да могат да изключват ограничителя, но само при "специални обстоятелства" и с изричното разрешение на Калифорнийската пътна патрулна служба. Не е уточнено какви точно са "специалните" обстоятелства. Уийнър бе атакуван в някои медии за предложението, но настоя, че има подкрепата на мнозинството хора, защото "скоростта убива".
  
  
ограничител на скоростта, превишена скорост
  
    
В Калифорния пътните инциденти са се увеличили с 22% от 2019 до 2022 година. Катастрофите заради превишена скорост са нараснали с 30% за този период. Ако законът бъде приет, Калифорния ще стане първата административна единица в развития свят, която налага устройства за блокиране на превишената скорост. Въпросът е кои щати и други държави биха я последвали.
 
   

 

 

0 от 500
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ал глокопаткин ( преди 2 месеца )
    Това няма как да стане в България, води се изменение в конструкцията
  • #25
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Павката ( преди 2 месеца )
    Трябва да глобяват и тези които карат като тешкари правят тапи и стават доста катастрофи заради това
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    в българ трябва пътен знак внимание бмв на пътя
  • #23
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Альоша ( преди 2 месеца )
    Не пишете глупости ве ***, ще ни ограничавали автомобилите да не вдигали повече от нз си кво!!! И ще намалеят катастрофите а, понеже с 60 ако минеш през пешеходна пътека неможеш да утрепеш човек? Или колата сама ще намаля преди зебрата ако шофьора се е разсеял нещо? Катастрофите ще се увеличат особенно на околовръстни пътища и магистрали, как ще изпревариш камион или някой който се движи с 10 км под ограничението? Изпреварвали ли сте с ППС с ограничение на скороста, аз да и е супер опасно!!!
  • #22
    12 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 месеца )
    Веднъж изпреварвах в баир два турски тира, дето не даваха път да се залепя между тях. Аз с моята тогавашна въшка 75коня вдигнах 100-110,ама ония карат със 80-90 и от завоя изскочи джип. Нямаше как, оня отби чак в банкета, а аз замалко да се ударя в предницата на тира. Те това и ще става, ако се въведат подобни ограничения. Няма как с 16 км разлика в скоростта да направиш сигурно изпреварване.
  • #21
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Машината ( преди 2 месеца )
    И какво ще стане ако при изпреварване на бавно движещ се автомобил не ти стигне скоростта? Това са пълни глупости.
  • #20
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Шофьор ( преди 2 месеца )
    Ами тогава какво правим с глобите?От къде ще си пълнят гушите?Ще закрият ли кат,ще изхвърлят ли всички камери на ***...:-)Кой го интересува безопасност,всичко е за да се вземат парите на хората.
  • #19
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Никола ( преди 2 месеца )
    ЯСНА ПАБОТАТА,ТОВА КОЕТО СИ ПРИЧИН ХОРАТА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДРУГ,ДОРИ И ИЗВЪНЗЕМЕН.....ПЪЛЕН КОНТРОЛ.
  • #18
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Яшко ( преди 2 месеца )
    След като австралопитеците не могат да се превъзпитат и поредните новини за загинали хора по пътищата от простотия не ги трогва защо не
  • #17
    31 rate up comment 9 rate down comment
    Киро ( преди 2 месеца )
    Баси кефа да ги видим светкащите говненца, какво ще правят дано го приемат ще си умра от кеф