IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla чупи рекорд по продажби, но е далеч от обещаното от Мъск

Сенатори в САЩ настояха компанията доброволно да подмени дефектното очакване на вече продадените коли

Tesla вероятно ще завърши 2023 година с 1.82 милиона продадени автомобила - доста под поставената от Илон Мъск цел от 2 милиона доставки, но все пак нов рекорд за американската компания. Главната причина за неизпълнение на плана е китайският пазар, където Tesla загуби доста пазарен дял за сметка на местни конкуренти като BYD.
   
   
Tesla, доставки
   
    
"Последното тримесечие обикновено е най-силното за Tesla откъм доставки, очакваме и тази година да е така", прогнозира Гарет Нелсън от CFRA Research, цитиран от Reuters. Според него и още 13 анализатори, продажбите през октомври-декември ще достигнат 473 000 автомобила. С това годишните доставки ще надхвърлят 1.8 милиона - ръст от 37% спрямо 2022.

Основните препятствия за Tesla през 2024, освен засилената конкуренция в Китай, ще са предсрочното отпадане на субсидиите за електромобили в Германия и отпадането на някои модели на марката от федералните субсидии в САЩ, смятат анализаторите. Липсата на субсидии може да принуди Мъск допълнително да намали цените, въпреки че лихвите и компонентите за батериите се очаква да се повишат. Въпреки това анализаторите прогнозират нов ръст в доставките през 2024 до около 2.2 милиона автомобила.
  
   
Tesla, окачване
Двама щатски сенатори настояха Tesla да подмени калпавите компоненти по окачването на всички вече продадени автомобили
      
     
Междувременно разследването на Reuters, което показа, че Tesla е знаела за некачествени компоненти в колите си, но е обвинявала за повредите техните собственици, започна да предизвиква политически реакции. След норвежкото правителство, което започна разследване, и двама сенатори в САЩ настояха компанията да обяви сервизна акция за всички засегнати автомобили. Представителят на Кънектикът Ричард Блументал и сенаторът от Масачусетс Едуард Марки се обърнаха с директно писмо до Мъск да подмени всички некачествени компоненти доброволно.
  
    


  
   

 

0 от 500