IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla чупи рекорд по продажби, но е далеч от обещаното от Мъск

Сенатори в САЩ настояха компанията доброволно да подмени дефектното очакване на вече продадените коли

Tesla вероятно ще завърши 2023 година с 1.82 милиона продадени автомобила - доста под поставената от Илон Мъск цел от 2 милиона доставки, но все пак нов рекорд за американската компания. Главната причина за неизпълнение на плана е китайският пазар, където Tesla загуби доста пазарен дял за сметка на местни конкуренти като BYD.
   
   
Tesla, доставки
   
    
"Последното тримесечие обикновено е най-силното за Tesla откъм доставки, очакваме и тази година да е така", прогнозира Гарет Нелсън от CFRA Research, цитиран от Reuters. Според него и още 13 анализатори, продажбите през октомври-декември ще достигнат 473 000 автомобила. С това годишните доставки ще надхвърлят 1.8 милиона - ръст от 37% спрямо 2022.

Основните препятствия за Tesla през 2024, освен засилената конкуренция в Китай, ще са предсрочното отпадане на субсидиите за електромобили в Германия и отпадането на някои модели на марката от федералните субсидии в САЩ, смятат анализаторите. Липсата на субсидии може да принуди Мъск допълнително да намали цените, въпреки че лихвите и компонентите за батериите се очаква да се повишат. Въпреки това анализаторите прогнозират нов ръст в доставките през 2024 до около 2.2 милиона автомобила.
  
   
Tesla, окачване
Двама щатски сенатори настояха Tesla да подмени калпавите компоненти по окачването на всички вече продадени автомобили
      
     
Междувременно разследването на Reuters, което показа, че Tesla е знаела за некачествени компоненти в колите си, но е обвинявала за повредите техните собственици, започна да предизвиква политически реакции. След норвежкото правителство, което започна разследване, и двама сенатори в САЩ настояха компанията да обяви сервизна акция за всички засегнати автомобили. Представителят на Кънектикът Ричард Блументал и сенаторът от Масачусетс Едуард Марки се обърнаха с директно писмо до Мъск да подмени всички некачествени компоненти доброволно.
  
    


  
   

 

0 от 500
  • #21
    2 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Пръцльо, продължаваш да тиражираш фалшивите новини на Ройтерс. Потърси новината Tesla accuses Reuters of manufacturing a story за повече информация. Цялата статия е написана на база на един единствен случай на човек който е катастрофирал и от Ройтерс са раздули случая за за "хиляди" пострадали.
  • #20
    1 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 16. Повече от очевидно е, че Тесла има трески за дялане както с качеството така и с обещанията за пробег, дълговечност и т.н. но още по очевидно е че предлага повече стойност отколкото останалите производители за цената си и единствено китайците я бият по този показател и имат по-голям ръст на продажбите. Останалите тръгнаха с големите обещания, но рязко се отказаха по пътя за увеличаване на продажбите на електромобили. За всеки който не го мързи да мисли, само това говори достатъчно.
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 8 месеца )
    Какви 20 милиона? Откъде толкова безумци готови Илон Мъск да ги дои за фабричните дефекти на самоделките си? Светът още не е изкуглокигал толкова.
  • #18
    1 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 17. Я погледни мнения я погледни коментар 9 и кажи каква е целта за 2024-та година, по плана от 2015 година за 50% годишен пръст до достигане на 20 милиона през 2030 година? Понеже сте функционално неграмотни и дори когато някой ви сметне и предостави информацията през 2017 година, повтаря ви я всяка година И всеки път когато обясните че Тесла изостава от 50% цел, е повече от очевидно че няма да разбереш за това ще ти го дам с дъвкано и смляно. 2024г. 1 902 946 бр. Ще успее ли според тебе?
  • #17
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    А другата година никакъв шанс да доближи целта от 2.7 милиона освен ако не свалят пак много цените което е малко вероятно. Иначе като цяло се утвърдиха, но ще станат едни от всички, а не с 20 милиона годишно както се изхвърля Илон който колкото е умен толкова и понякога дрънка простотии
  • #16
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Е то е ясно че повечето хора не са много умни, ама чак пък толкова.....тия дето въздишат по Тесла са същите сектанти дето си купуват и продуктите на ябълката. Безнадежден случай.
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    raiders ( преди 8 месеца )
    Смях в залата, ако аз не харесам грозни жени, трябва ли да ти се подигравам?!? Та така и с Тесла...
  • #14
    1 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Гостенино, пожелавам ти за новата година да се научиш поне кои числа са по-големи и кои по-малки за да не те лъжат така в новините. Хайде сега погледни при положение, че те са обещали 1,8 милиона, а са продали 1,82 милиона, Дали са далеч от целта? Ако през 2014 година са си поставили за цел 50% годишен ръст и това е означавало за 2023г. 1 268 631 бр. , Дали са успели да си постигнат целта? За тебе очевидно щом е писано в заглавието, значи не са успели! Нека новата година ти донесе ЗНАНИЯ!
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    q ( преди 8 месеца )
    Така е 37% ръст е нищо. Тия дето са много утвърдени са много яки със 10 % спад, ама можело да са с повече. Така че победата е за утвърдените марки и малкия спад.
  • #12
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    В навечерието на новата година да си пожелаем Тесла да не стига скоро до 20 МЛН. продажби, че като гледам как чупят окачвания и ръсят колелета по пътищата, броят на бурна съпротивляващите се камикадзе по улиците ще се увеличи драматично.