IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурент на Tesla влиза в затвора за 4 години

Основателят на Nikola Motors е осъден на четири години заради измама

Един от най-скандалните предприемачи на последното десетилетие в автомобилната индустрия - Тревър Милтън, който основа компанията Nikola, беше осъден на 4 години затвора за измама и систематично подвеждане на инвеститорите. Той ще плати и глоба от 1 млн долара, съобщава Reuters.


Тревър Милтън


Милтън създаде стартъпа Nikola през 2014 г., като обеща да направи електрически камион, който да промени света. Nikola бе смятана за основния конкурент на бъдещия електрически влекач на Tesla, и неслучайно избра да се кръсти на първото име на Никола Тесла. Компанията започна редовно да отчита успеха и дори публикуваше видеа с камиони в движение. Тя излезе на борсата, а с продажбата на акции нейният основател бързо се превърна в един от най-богатите хора в Америка.

През 2022 г. обаче един от инвеститорите обвини ръководството на компанията в лъжа и фалшифициране на резултати. Разследването показа, че Nikola Corporation по принцип не е започнала да създава електрически камион. Компонентите за него са били закупени от трети страни, като техните лога бяха покрити с електрическа лента. За да се покаже камионът в движение, той просто е пуснат надолу по хълм.

Представители на новия стартъпа контрираха, че компанията никога не е твърдяла, че камионът се движи самостоятелно или с помощта на двигател. Всички видеоклипове в социалните мрежи са подписани лаконично „В движение“.


Nicola Motor


В резултат на скандала Тревър Милтън беше принуден да подаде оставка, но разследването продължи. Прокурорът поиска 11 години затвор и глоба от 5 милиона долара за предприемчивия бизнесмен. А това означава, че 4 години и глоба от 1 милион долара могат да се считат за успех. Милтън обаче възнамерява да обжалва присъдата.

След напускането на вече бившия шеф и собственик, Nikola Motor успя да произведе камион с водородно задвижване, но нещата продължиха да вървят зле. През първото тримесечие на 2023 г. компанията отчете загуба от 169 милиона долара. През май нейните акциите бяха делиствани от NASDAQ, а през юни компанията съкрати 270 служители. Малко след това това в нейните помещения избухна пожар, който унищожи четири камиона.


0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Стартъп измами! ( преди 4 месеца )
    Те доста голям процент от бизнесите в САЩ така "работят"! Кухи фирми които нищо не произвеждат. Създадени са само с цел да събират пари от борсата и от продажба на акции. И най интересното е че при тези фирми служителите под мениджмънта не знаят за какво става въпрос. Те си мислят работят реална работа тъй като на практика те са назначени, получават заплата и извършват някаква дейност. Но реално компанията няма продукти или услуги на пазара. Парите идват само от борсата и от инвеститори.
  • #9
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Мотика ( преди 4 месеца )
    Теслите пък с най-много произшествия. Да не се окаже, че и Илон трябва давлиза в затвора заради лъжите за автопилота.
  • #8
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Следващия ще е Афрото.
  • #7
    7 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Разбира се, че не е Тесла. Причината за пожара е поредната измама. Застрахователна измама.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ясно е ( преди 4 месеца )
    "Малко след това в нейните помещения избухна пожар, който унищожи четири камиона." - със сигурност не са от тесла, със сигурност нямат нищо общо брат ми, вярвай ми. Хахахаха
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    *_* ( преди 4 месеца )
    Айде сега си вижте коментарите от 2016 по въпроса и после си стиснете чофките
  • #4
    5 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Изключително интересно единият кога успя да прочете новината, коментарите и да отговори на втори коментар само за някакви си 40 секунди? Някой има ли логично обяснение как може да се случи това?
  • #3
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 4 месеца )
    До 2: Когато се спука балона с акциите и недоволните пишман "инвеститори" го подгонят.
  • #2
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 4 месеца )
    А Лъжлив Илон кога? То не бяха милион автономни роботаксита до 2019, нагласени видеа с тестове на автопилота, лъжите че автопилота им бил по-безопасен от хората шофьори..
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Малко след това това в нейните помещения избухна пожар, който унищожи четири камиона." Хайде да видим дали ще има познали каква е причината за пожара?