IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съперник на Tesla беше оценен на 19 млрд долара

GM купи 11 процента от Nikola, ще произвежда пикапа им Badger

Един от кандидат-съперниците на Tesla в битката за популяризиране на електромобилите – Nikola, получи инвестиция в размер на 2 млрд. долара от гиганта General Motors срещу 11% от акциите на стартъпа. Сделката изстреля цената на акциите на Nikola, чийто курс надхвърли 50 долара вчера, ръст от над 41%, а пазарната стойност на компанията достигна 19 милиарда долара, въпреки че тя все още няма серийно производство.


Nikola Badger


Това е вторият стратегически съюз на GM за тази седмица в областта на електромобилите, а първият проект на компанията с Nikola ще е пикапът Badger, който ще се предлага с водородна горивна клетка или с електрическо задвижване. Производството на съперника на Cybertruck на Tesla трябва да стартира преди края на 2022 година, като за него ще отговаря General Motors. Продажбите и маркетингът на модела остават в сферата на Nikola.

Също така GM ще се заеме и с намаляването на разходите по развитието и производството на другите бъдещи модели на Nikola, включително и тежките камиони, а Nikola ще използва системата батерии Ultium на GM, както и технологията за горивни клетки Hydrotec.

Прогнозите на GM са, че от производството на Badger компанията може да спечели 4 милиарда долара, а в Nikola очакват икономии в размер на 4 милиарда долара в рамките на 10 години, които трябва да дойдат от използването на батерии и системи за задвижване на GM.

На 23 юли Nikola стартира строителството на първия си завод в Аризона, като той трябва да е готов в последното тримесечие на 2021 година.

Снимка: Nikola

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Водорода е глупост нормално откъде енергия за електролизата.Няма балони всичко минава на електричество Зои се продава по-добре от Клио например.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поредния финансов балон. Хората просто обичат да се прекланят пред харизматични лидери и да бъдат омагьосвани от тяхните нестандардни и (често) прогресивни идеи. Никола даже нямат производство и вече се вдига стабилен прах около тях, а Тойота вече има второ поколение Мирай и никой не обърна внимание на тяхната водородна инциятива. Просто хората искат да бидат балмосвани от маркетинг гении.Чичко Адолф е ползвал същия хитър подход с масите
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ГМ прави такива коли в момента че ваг е по-добре да се снишат с малумните си модели гоуф пасатор и тн.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Що за простотия и това в статия за ГМ които скоро продадоха Опел и напуснаха Европа а преди това ВАГ мина ГМ по продажби и сега е доста пред тях
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Ура! Ще се срине европейската икономика и всички българи ще заживеят добре. Жалко, че вече има роботи, иначе можеше да ни товарят на кораби и да ни карат в Америка, да им работим.
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Тик так Тик так.Часовникът отмерва неумолимо задаващият се край на немското автомобилостроене и Германия като държава.