IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Масови разпродажби на акции от Tesla

Компанията сама даде тон за това, като обяви, че ще се раздели с ценни книжа за 5 млрд. долара

Акциите на Tesla се сринаха за трети пореден ден в петък, след като инвеститорите масово започнаха да ги разпродават, за да осребрят натрупания от началото на годината ръст. Тона зададе самата компания, която в началото на седмицата обяви, че ще продаде ценни книжа за 5 милиарда долара, за да попълни капиталовите си резерви.


Илон Мъск, Tesla
 
  
След анонса на мениджмънта на Tesla, последва и сериозна разпродажба от страна на Baillie Gifford, втория най-голям акционер в компанията. Инвестиционната компания от Великобритания уточни, че продължава да вярва в успеха на производителя на електромобили, но е била принудена да продаде част от пакета си заради вътрешнофирмени изисквания. В края на декември тя държеше 7.7% от Tesla, а сега контролира едва 4.25%.

От октомври насам акциите на компанията от Фримонт поскъпнаха почти девет пъти и я превърнаха в автомобилния производител с най-висока пазарна капитализация в света, доста над тази на Toyota. Заради бума на ценните книжа личното състояние на Илон Мъск, който е основен акционер, надхвърли 100 милиарда долара миналата седмица.

Само преди една година книжата на Tesla не надхвърляха 50 долара парчето. След това обаче те тръгнаха устремно нагоре и в края на този август достигнаха 442 долара. При затварянето на търговията този петък цената им бе 384.29 долара.

 

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Чичовото ( преди 3 години )
    Всички чакате провала на тесла и как ел. автомобилите нямали бъдеще. Аз също не ги харесвам, но забравяте че Тесла НЕ Е САМО АВТОМОБИЛЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ. Курса ще е ту нагоре ту надолу, но като цяло НАГОРЕ. Сегашната ситуация е обиране на лаврите..
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Балона гръмна.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Готин ( преди 3 години )
    Евала, голям е!Отново ще си купи евтино.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Тесла ( преди 3 години )
    Защо ли съм останал с чувството, че постоянно дискредитирате неконвенционалните автомобили и по- специално Тесла ?!?!?!?!?И цената им при затваряне е 391.50 $ и то при положение, че преди 5 дни имаше " сплит 1/5" - т.е. цената е 5 пъти по-висока !
  • #2
    3 rate up comment 23 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Упс, и парите пак свършиха :) И всички вярвали в успеха, ама продавали на разбъркано :)
  • #1
    11 rate up comment 6 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Пича си е фитка, стига ни занимавахте с него. Пишете нещо за Rimac, Lucid Air, Polestar, Arrival UPS вановете...