IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край! Германия окончателно спря субсидиите за електромобили

Берлин е пръснал 10 милиарда евро, за да налага колите на ток, изпълнил е 14% от целите си

Германия ще прекрати предсрочно програмата за субсидиране на електрически автомобили, обяви официално икономическото министерство във федералната република. От началото на субсидирането през 2016 до момента страната е пръснала над 10 милиарда евро, за да подтикне гражданите си да преминат на електрическо задвижване. Програмата обаче даде път на много злоупотреби, а сега нуждата от съкращаване на разходите в бюджета за 2024 окончателно слага точка на щедрите помощи.
   
   
Олаф Шолц, Германия, електромобили
Канцлерът Олаф Шолц обеща подкрепа на автомобилните производители по време на автосалона в Мюнхен тази есен, но след решението на Конституционния съд не може да изпълни обещанието си
   
    
Правителството на Олаф Шолц се надяваше да закърпи дупките в бюджета си за електромобили и други зелени инициативи, като използва 60 милиарда евро, заделени за справяне с пандемията и останали неизразходвани. Германският Конституционен съд обаче обяви това за противоконституционно.

Допреди решението на съда Шолц смяташе да остави субсидията за електромобили до края на 2024 година. Онези, които са кандидатствали и са били одобрени до миналия петък, ще си получат парите, но от днес приемането на нови кандидатури по програмата е преустановено.

По програмата, приета още по времето на Ангела Меркел, чистите електромобили и колите с водородни горивни клетки се спонсорираха с по 9000 евро, а плъг-ин хибридите - с по 6 750 евро. Ако цената им надхвърля 40 000 евро, субсидията се намаляваше съответно на 7500 евро за електромобил и 5625 евро за хибрид.
  
   
Германия, електромобили
Похарчените от 2016 година насам над 10 милиарда евро са докарали броя на електромобилите по германските пътища до 2.1 милиона - по-малко от една шеста от планираното
   
   
Решението за спиране на субсидиите предизвика доста гневни реакции. "Конкурентността на автомобилните ни производители сега ще бъде жестоко увредена", писа анализаторът Фердинанд Дуденхьофер. Според в. Handelsblatt сега обявената цел от 15 милиона електромобила по улиците до 2030 изглежда неизпълнима. "Тази цел беше смятана досега за силно нереалистична. Сега е напълно илюзорна", писа изданието. В момента електромобилите в Германия са около 2.1 милиона, или около 14% от планираното.
  
    

 

0 от 500
  • #72
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    А чyгyнът не е ли желязото с високо съдържание на въглерод за който говоря в първото мнение на спора, което цитирах тук? Той не е ли междинната стъпка за производство на стоманата, както твърдя? За производството на стомана въглерода премахва ли се както твърдя аз или се добавя, както твърди гост? Можеш ли да произведеш стомана директно от Желязна руда, както си представяше Гост?
  • #71
    1 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    ***, определението за психопат напълно ти пасва.
  • #70
    1 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Митичен *** и да се извърташ полза няма,повече ти влиза.Като не знаеш нещо си признай.Стомана се произвежда само от ч у г у н.
  • #69
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Анонимен ( преди 1 час )До 58.МитЕ,дори минава 50% произведеното от фотоволтаици през нощта и от вятърни турбини,когато няма вятър.ВЕЦовете не ми ги слагай в сметката."... Извинявай, пропуснал съм мнението ти, а не правя като гост да не отговарям на въпроси, които не ми харесват или отговорите не са в моя полза. Разбирам сарказмът ти предвид това че нямаш информация и се доверяваш на гурута като Гост, които манипулират. Затова си избери дата за която да ти дам данните, а ти сам прецени.
  • #68
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 67. Да не говорим Колко милиарди песят и ще пестят в бъдеще само от внос на изкопаеми горива. И не говорим само за финансови постижения, а за увеличаване на независимостта от външни фактори. Именно евтината и безплатна енергия ще върне енергоемките производства в Германия и Европа. И ако преди енергоемките производства се свързваха с огромно замърсяване и зависимост от външни доставки на енергия, сега ще са чисти и ще оползотворяват излишната от евтина до безплатна енергия - конкyрентноспособ
  • #67
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    За този период от 2016, Германия е имала общ БВП от 19-20 трилиона евро. ТРИЛИОНА. Въпросните 10 млрд., които били "пръснати", представляват 0,05% от прихода на държавата. Срещу тази напълно пренебрежима сума, са успели да заменят 2,1 млн. автомобила с чисти такива, да привлекат Тесла като инвеститор и да осигурят на собствените си производители средства, за да обучат персонала си и да разработят технологии, които вече осигуряват средно над 11% от глобалните им продажби. Not bad at all.
  • #66
    4 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Психопатията е разстройство на личността класифицирано като антисоциално лично разстройство.Психопатите са патологични лъжци. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от манипулация и експлоатация.Всъщност те абсолютно не се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа. Когато те са поставени в ситуация да отговарят на реални въпроси и да се сблъскат с реалните факти, те, без дори да направят пауза, ще преработят своята история така че да пасва на фактите и да изглежда консист ...
  • #65
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Ето че те познавам толкова добре, че съм ти казал предварително че ще се отметнеш от думите си както и правиш. Ако "не си спомняш" статията е " Porsche преминава към екологично произведена стомана" а цитираното е от коментар номер 22. Ти преди това обясняваше как стоманата се произвежда от желязо към което се добавя въглерод и твърдеше, че стомана не може да се произведе без въглища. Колко пъти трябва да те хващат, че лъжеш? 20 пъти по 5% дял прави ли 100%? Още не си отговорил?
  • #64
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    MythBuster ( преди 1 месец )Произвежда се от Желязна руда и първичното желязо има високо съдържание на въглерод който трябва да се ПРЕМАХНЕ за да се получи стомана. Ето ти кратката версия която се различава от твоята която казва че към желязото трябва да се добави въглерод. Дали вярно има нужда от дискусия? След десетки дискусии за перпето мобиле при които после казваш че някой друг е писал с твоя Ник или си се бъзикал."
  • #63
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Гостенино нали знаеш че на лъжата краката са къси и патологичните лъжци нямат шансове срещу цитатите. Ако ти кажа цитирай пак ще се скриеш като мишка затова ще цитирам аз. А ти прочети какво съм написал след като вече знаеш, че чyгyнът е желязо с високо съдържание на въглерод и кажи къде ми е грешката? Пак повтарям стомана не се произвежда от Желязна руда, нито от желязо към което се добавя въглерод за да стане стомана. От рудата се произвежда чyгyн, като от него се маха а не се добавя въглеро