IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla показа нова версия на робота Optimus

Актуализираната версия е по-сръчна и същевременно тежи по-малко

Хуманоидният робот Tesla Optimus смени поколенията. Компанията представи андроида Optimus Gen 2, който се различава от по-ранните прототипи с променен дизайн и значително по-плавни движения на ръцете и врата. Освен това роботът вече има по-добро чувство за баланс, ходи с 30 процента по-бързо, тежи с 10 килограма по-малко, може да танцува и да борави с чупливи предмети като кокоши яйца, както е демонстрирано във видео, публикувано от Tesla.


Tesla Optimus


Optimus е оборудван със задвижвания и сензори, специално проектирани за него, отбелязва Tesla. Вратът на робота има две степени на свобода, ръцете му имат 11 и следователно се движат по-бързо и по-плавно. В допълнение, пръстите му са надарени с подобие на тактилна чувствителност. В края на видеото Tesla показа няколко Оптимуса, танцуващи на фона на музика.

Tesla работи над хуманоиден робот повече от две години. Компанията обяви планове за създаване на андроид през лятото на 2021 г., но всичко, което можеше да покаже тогава, беше човек в костюм на робот.

Андроидът се навигира, използвайки същите радари и ултразвукови сензори, които автопилотът използва в автомобилите Tesla. Всъщност електрическите автомобили вече са подобни на „почти интелигентни роботи на колела“, отбеляза Мъск.

0 от 500