IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Комшийски напън: Румъния обеща 30 000 зарядни станции до 2026

В Букурещ са заделили 1.6 милиарда евро за инфраструктура за електромобили

Румъния ще разшири националната си инфраструктура за алтернативни горива, като сега планът на северната ни съседка включва инсталирането на най-малко 30 000 зарядни станции, които трябва да бъдат изградени до средата на 2026 г., обяви еврокомисарят по транспорта Адина Валян по време на събитие за устойчива мобилност в Букурещ.
 
 
зарядни станции
 
 
„В Националния план за възстановяване и устойчивост има очертани проекти, насочени към развитието на националната инфраструктура за алтернативни горива за шосейния транспорт, със специален акцент върху инсталирането на минимум 30 000 зарядни пункта до средата на 2026 г.“, изтъква Валян, цитирана от Euractiv.

Тя спомена текущите дискусии в рамките на Европейската комисия (ЕК) относно определянето на критериите за допустимост за алтернативни горива, считани за устойчиви. Проектите ще бъдат финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR).

Валян изрази надежда за по-широко приемане на различните видове биогорива, за да се увеличи техният дял, наред със синтетичните горива. Тя подчерта необходимостта от това разнообразие за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Според нея ЕС трябва да поддържа и развива устойчиви течни алтернативи на алтернативните горива, така че „да можем да се възползваме от големите икономии от мащаба чрез използване на съществуващи тръбопроводи и горивна инфраструктура, и да успеем по-бързо да декарбонизираме съществуващите автомобилни паркове, да намалим разходите за прехода”.

Румъния е заделила приблизително 12 млрд. евро за транспорт, като Валян подчерта, че тези средства надхвърлят традиционната инфраструктура.

„Финансираме иновативни решения в цялата логистична верига, включваща зарядни станции, интелигентни системи за управление на трафика, защитени цифровизирани паркинги за камиони и мултимодални товарни или пътнически терминали. Над 1,6 млрд. евро са заделени например за финансиране на проекти за зарядни станции“, изтъква еврокомисарят.

До момента Румъния е представила пет проекта по програмата за финансиране на зарядни станции.


0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    РУК ( преди 1 месец )Само Германия до преди година е раздала 4,6млрд. евро за субсидии на електрички.За цяла Европа са над 20млрд. !Ако бяха субсидирани с 50% всяко семейство с покрив да си сложи солари, днес щеше да има около 80 000 MWh инсталирани мощности само от парите за субсидии на коли,от които днес няма нищо насреща!Без да броим парите за фондове,грандове,пари за субсидиране на зарядни и т.н.!!!Дали схващаш идеята?!?На кой щеше да му пука колко енергия е нужна за литър e-fuel?!?
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    РУК ( преди 2 месеца )MythBusteчо, ми и ти днес цитира остаряла информация за синтетичните горива, че литъра бил със себестойност 50 евро, нищо, че в началото на годината фирма от Великобритания постигна такава на 3,50 Паунда .... *** си подбираш така нещата, че да ти излизат теорийките ... поне в твоите представи!И ти си дърта консерва в много отношение, но само заради това че мечтаеш за кола с батерия се мислиш за много напредничав!
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Хайде аз като съм минипулатора, обоснови си неманипулативното мнение "Комшиите действат, а ние дремем!" Хайде да ти видим аргументите, господин електрик, с 300 коня дизлов SUV и чудовищната мощност от соларни панели на покрива за 3000лв! Преброи ли грешките ми във всичките ми коментари! До довечера да си подчертал с червено и да ги предадеш на учителката ми по Български и литература да ме смъмри на нашите! *** задрямал!
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Говори по темата бе ***!Защо хвалиш харченето на милиарди от бюджета на ЕС за електрички в период на икономическа и финасова криза,война на границата, социалната система в Испания,Италия,Австрия, Германия,Холандия са пред срив заради миграционния натиск, пенсионната система в България ще рухне до 10 години!А се субсидира нещо, което ти многократно си твърдял, че е супер печалившо!Защо настояваш и България да харчи като Румъния,нали твоите приятелчета от Гигачардж ги слагат без пари бе!
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Изобщо не ми пука ти или някой друг на какво вярва!Аз се заяждам само с теб, защото си отвратителен манипулатор!Караш дизел, хвалиш електрички,хвалиш колко е печаливш бизнеса със зарядни,ама приветстваш субсииди за тях!Ти си един празнодумец,който разказва картинки и се заяжда с хората основно на финансова тема!Започвай да си записваш ей такива статии, след година, две като напиша,че субсиидите за електрификацията на колите в ЕС вече са над 50млрд. да не ми спориш пак!
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    И вземи ми прочети с това внимание и други коментари да видиш, че са пълни с грешки, грешни запетаи, диалектни изрази! Напълно умишлено го правя, защото на чумави форумни плъхове като теб, това им е дежурния номер!Като няма за какво да се хванете започвате с првопис и граматика, като зубрачката на класа! Говори по темата ти казах - защо се субсидира нещо, което ти твърдиш, че е печелившо, което се налага като единствена опция за транспорт в бъдеще!?
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Толкова и памет имаш!Не цитирай по памет, а ми покажи цитат където казвам "задължително субсидиране на синтетични горива"!!! Хайде бе лъжец!
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    А при положение че си признал 100 пъти че си абсолютен психопат и си дошъл тука с единствената цел да лъжеш манипулираш и да се заяждаш, дали някой ти вярва че живееш в Германия и караш електромобил? Допускам, че е възможно да е така, но предвид репутацията ти, която си изграждаш доброволно, хайде познай дали някой ти вярва дори на един процент от написаното от тебе. Хайде потвърди още веднъж че си тук единствено с цел заяждане и да приключваме "диалога" не си ми интересен!
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Казвам като цитирам по памет "задължително трябва да се субсидират синтетичните горива, вместо зарядните станции за електромобили" това го каза един много умен човек! Много голям електрик подкрепящ на 100% и с трите си ръце електромобилите.
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Антиелктрик с Kia EV6?! Евала ти правим на логиката! Аз поне карам това за което говоря! А ти ги гледаш само на картинки! За разлика то зомбита като теб аз говоря за това което ползвам! Знъм предимствата и недостатъците на електричките. Още повече че съм карал почти всичко електрическо което се продава в Германия!Включително вчера и Fisker Ocean!Но съм твърдо против налагането на нещо със субсидии и рестрикции!Такива глупости не се вършеха и през кумунизъмъ!Нещо за субсидиите да кажеш?!