IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Комшийски напън: Румъния обеща 30 000 зарядни станции до 2026

В Букурещ са заделили 1.6 милиарда евро за инфраструктура за електромобили

Румъния ще разшири националната си инфраструктура за алтернативни горива, като сега планът на северната ни съседка включва инсталирането на най-малко 30 000 зарядни станции, които трябва да бъдат изградени до средата на 2026 г., обяви еврокомисарят по транспорта Адина Валян по време на събитие за устойчива мобилност в Букурещ.
 
 
зарядни станции
 
 
„В Националния план за възстановяване и устойчивост има очертани проекти, насочени към развитието на националната инфраструктура за алтернативни горива за шосейния транспорт, със специален акцент върху инсталирането на минимум 30 000 зарядни пункта до средата на 2026 г.“, изтъква Валян, цитирана от Euractiv.

Тя спомена текущите дискусии в рамките на Европейската комисия (ЕК) относно определянето на критериите за допустимост за алтернативни горива, считани за устойчиви. Проектите ще бъдат финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR).

Валян изрази надежда за по-широко приемане на различните видове биогорива, за да се увеличи техният дял, наред със синтетичните горива. Тя подчерта необходимостта от това разнообразие за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Според нея ЕС трябва да поддържа и развива устойчиви течни алтернативи на алтернативните горива, така че „да можем да се възползваме от големите икономии от мащаба чрез използване на съществуващи тръбопроводи и горивна инфраструктура, и да успеем по-бързо да декарбонизираме съществуващите автомобилни паркове, да намалим разходите за прехода”.

Румъния е заделила приблизително 12 млрд. евро за транспорт, като Валян подчерта, че тези средства надхвърлят традиционната инфраструктура.

„Финансираме иновативни решения в цялата логистична верига, включваща зарядни станции, интелигентни системи за управление на трафика, защитени цифровизирани паркинги за камиони и мултимодални товарни или пътнически терминали. Над 1,6 млрд. евро са заделени например за финансиране на проекти за зарядни станции“, изтъква еврокомисарят.

До момента Румъния е представила пет проекта по програмата за финансиране на зарядни станции.


0 от 500
  • #28
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    А относно румънците, пак си тръгнал с предразсъдъците и ако не беше тръгнал с рогите напред, а водихме нормална дискусия като тук, щях да ти отговоря че имам този пасаж предвид:Финансираме иновативни решения в цялата логистична верига, включваща зарядни станции, интелигентни системи за управление на трафика, защитени цифровизирани паркинги за камиони и мултимодални товарни или пътнически терминали."Не че виждам и проблем със субсидирането на зарядни де. Не навсякъде има, като в Българ ...
  • #27
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Мамалигарите от много напъни да не напълнят гащите?!
  • #26
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Реално ( преди 4 месеца )
    Доста изпъpдяно заглавие на една страхотна новина
  • #25
    5 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    РУК ( преди 7 часа )Антиелктрик с Kia EV6?!......Но СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ НАЛАГАНЕТО на нещо СЪС СУБСИДИИ и рестрикции!Такива глупости не се вършеха и през кумунизъмъ!Нещо за субсидиит
  • #24
    3 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    И за да научиш нещо - една от тези зарядни в Румъния дето не дремели като нас, ще излезе над 50 000 Евро!При пазарна цена 20 000 евро на дребно!След 3 години ако изобщо са годни да подържат постоянно променящите се и развиващи стандартни на зареждане на коли,Румъния ще ги продаде, разбира се на "правилните хора", разбира се на безценица! Субсидиите са едно голямо крадене!Айде да ми кажеш колко субсидии са платени в Европа последните 100 години за коли с ДВГ и изграждане на бензиностанции!
  • #23
    3 rate up comment 4 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Митичен ***, хвалиш електрички, а нито имаш такава, нито си карал!Караш дизел!Хвалиш как пробега с едно зареждане им бил достатъчен, но никога не си карал една електричка да и изхабиш поне 50% от батерията!Хвалиш как вече имало достатъчно зарядни,ама никога не си ползвал такава!Хвалиш колко печаливш бизнес е със зарядните, а в същото време мрънкаш, че сме дремели,щото държавата не харчи пари колкото 50% от бюджета на здравната каса за зарядни!Осазнаваш ли колко си неадекватен?!?
  • #22
    1 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Ти различаваш ли пример от "задължително субсидиране" бе!Някъде в това където си цитирал, виждаш ли "задължително субсидиране на синтетични горива"?!? Както си имал спомен! Видя ли си колко са ти изкривени възприятията! А видя ли се колко си откачен да си губиш един час да ровиш коментари от статии преди един месец! Нещо по темата на статията за субсидиите ще кажеш ли?! Или търсиш правописни грешки?
  • #21
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Докторът ( преди 4 месеца )
    Когато много се напъваш, може случайно да се накакаш.
  • #20
    3 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    РУК ( преди 1 месец )А защо в България " но не им дават!" И какво ще стане ако им дадат!?Какво ще стане ако сега ЕС инвестира 20 млрд. в 50% СУБСИДИЯ ЗА СОЛАРНИ ПАНЕЛИ ПО ПОКРИВИТЕ и тази енергия се ПОЛЗВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА e-fuel?! А?!? Колко са полезни и до каква точно полза за обществото са довели тези до сега инвестирани 20 млрд. евро в субсидии за електрички?! В кой град въздуха е станал по чист от това?!? Айде спри да се излагаш!
  • #19
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    РУК ( преди 1 месец )Субсидиите за електрички по държави ги има в Google!Айде смятай 20млрд. Евро субсидии + толкова от населението сегашната цена на kWh соларен панел!Колко мегаватчаса са?!?И не схващаш идеята,че ако с едни пари хвърлени на вятъра бяха изградени солари на всеки покрив на никой нямаше да му пука колко ток отива за литър e-fuel ли?!?