IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще стане с бензиностанциите при пълна електрификация на автомобилния пазар?

Търговските и развлекателни центрове ще станат още по-важни заради повечето време за зареждане

Световните производители на автомобили активно преминават към производството на електрически автомобили. В тази връзка възниква въпросът: "А какво ще стане с бензиностанциите, когато колите с двигатели с вътрешно горене изчезнат от пътищата?"


зарядни станции


Американски експерти проучиха детайлно този въпрос и според тях всички бензиностанции (а те са около 145 000 само в САЩ) ще бъдат преоборудвани в зарядни устройства. Предполага се, че това ще бъдат станции с мощни електрически устройства, които ще позволят да се презареди батерията на електрическа кола само за 10-30 минути. Това ще позволи да се запазят не само самите мрежи, но и тяхната екосистема от допълнителни услуги (кафенета, ресторанти, магазини и др.).

Експертите отбелязват още, че търговските и развлекателни центрове на такива станции ще станат по-популярни от сега, защото хората ще прекарват повече време там. В края на краищата, потребителите на електрически автомобили определено ще искат да прекарат времето, необходимо за зареждане, в нещо полезно и приятна, да отидат на пазар или на чаша кафе.

В същото време терминалите за единично зареждане, които сега могат да бъдат намерени навсякъде, ще загубят своята популярност. Експертите обясняват това с факта, че зареждането на колите на тях отнема няколко часа. Шофьорите няма да чакат толкова дълго, а просто ще отидат на по-мощни станции. Освен това много собственици на електрически автомобили определено ще закупят домашни зарядни устройства, към които ще свързват колите си през нощта.

Между другото, такава перспектива очаква не само собствениците на бензиностанции в САЩ. Подобна ситуация ще се разиграе и в Европа, но що се касае до България, към момента такъв сценарий не е осъществим, тъй като до наличните бензиностанции не достига желаното за бъзи зарядни станции, количество електроенергия, което е свързано основно с електропреносната мрежа и невъзможността ѝ да доставу толкова енергия по бензиностанциите у нас.


0 от 500
  • #115
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ал ( преди 1 година )
    Няма да има "пълна електрификация"!!! Няма да има изобщо никаква!!!
  • #114
    2 rate up comment 0 rate down comment
    май е така ? ( преди 1 година )
    Работата е такава, че сега колите бълват малко пушек от ауспусите и са вредни. Но щели да ги направят ПОЛЕЗНИ едва ли не , като създават тока за тролейте от изгарянето на адски страшно ужасяващо много въглища и тровене на въздуха. Това е ПОЛЕЗНО. А да пуши малко през ауспуха е ВРЕДНО. Сметай !
  • #113
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пепи ( преди 1 година )
    Всичко ще бъде изградено по модела и с пари, по който винаги се е страяло-централи, магистрали ВИК. Държавата строи, а после го приватизира. Ток има бол от слънчева енергия с баланс от Атомната и те така.
  • #112
    1 rate up comment 0 rate down comment
    kire ( преди 1 година )
    10-етажни блокове в градовете, а другите кръчми
  • #111
    2 rate up comment 3 rate down comment
    какво ще правят ( преди 1 година )
    ще продават семки бонбонки и близалки, какво да стане с бензиностанциите ? или понеже са на пътя като локация, най-вероятно ще бъдат преобразувани на някакви крайпътни магазинчета с разни авто-аксесоари , примерно.
  • #110
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Do 108 - Ми виш ся! Първо ща затворим ТЕЦ 1 и 3. После Единия блок на АЕЦ. После ще изнасяме въглища за Сърбия.... те ще горят на макс без да им пука за въглерод и прочие. След това щещ закрием ругаата половна от АЕЦ-а. После ще изнасяме още въглища за Сърбия. И след това ще закрием и ТЕЦ 2! Разбра ли! Юото общовзето това е мастар плана на "нашите" политици ....
  • #109
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    кога през 2784г. ли?
  • #108
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Въпросът за размисъл: С какво по дяволите ще правим асвалт, ако се ограничи употребата на петрол?! Друг важен въпрос е: От къде ще дойде и по какво токът, необходим за бързи зарядни в големи мащаби?! Повечето хора не разбират, че само една бърза зарядна станция е консуматор убиец за сегашната мрежа и се равнява на малък квартал с блокове... Кой, кога и с какви пари ще направи новите мрежи ?! От къде ще се вземат още няколко мегавата само за България, за да захраним тези еко машини?! Въпроси. ...
  • #107
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всеки ден не е великден. Но си прав че е в почивката свърши и от утре съм пак на слънчев бряг. Трябва да се довършва да е готово за сезона. Ти кога ще купуваш lexus-а? Поне ще минеш по-тънко от мен! Виж колко е несправедлив живота. Аз давам пари, за да ходя да работя, а ти ще си купиш lexus да се кефиш на живота и удоволствието от шофирането!
  • #106
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Тесларев,вземи да отдъхнеш малко.Много работиш ще се преумориш от ремонти в Слънчев бряг.