IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще стане с бензиностанциите при пълна електрификация на автомобилния пазар?

Търговските и развлекателни центрове ще станат още по-важни заради повечето време за зареждане

Световните производители на автомобили активно преминават към производството на електрически автомобили. В тази връзка възниква въпросът: "А какво ще стане с бензиностанциите, когато колите с двигатели с вътрешно горене изчезнат от пътищата?"


зарядни станции


Американски експерти проучиха детайлно този въпрос и според тях всички бензиностанции (а те са около 145 000 само в САЩ) ще бъдат преоборудвани в зарядни устройства. Предполага се, че това ще бъдат станции с мощни електрически устройства, които ще позволят да се презареди батерията на електрическа кола само за 10-30 минути. Това ще позволи да се запазят не само самите мрежи, но и тяхната екосистема от допълнителни услуги (кафенета, ресторанти, магазини и др.).

Експертите отбелязват още, че търговските и развлекателни центрове на такива станции ще станат по-популярни от сега, защото хората ще прекарват повече време там. В края на краищата, потребителите на електрически автомобили определено ще искат да прекарат времето, необходимо за зареждане, в нещо полезно и приятна, да отидат на пазар или на чаша кафе.

В същото време терминалите за единично зареждане, които сега могат да бъдат намерени навсякъде, ще загубят своята популярност. Експертите обясняват това с факта, че зареждането на колите на тях отнема няколко часа. Шофьорите няма да чакат толкова дълго, а просто ще отидат на по-мощни станции. Освен това много собственици на електрически автомобили определено ще закупят домашни зарядни устройства, към които ще свързват колите си през нощта.

Между другото, такава перспектива очаква не само собствениците на бензиностанции в САЩ. Подобна ситуация ще се разиграе и в Европа, но що се касае до България, към момента такъв сценарий не е осъществим, тъй като до наличните бензиностанции не достига желаното за бъзи зарядни станции, количество електроенергия, което е свързано основно с електропреносната мрежа и невъзможността ѝ да доставу толкова енергия по бензиностанциите у нас.


0 от 500
  • #105
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    35. От 1 януари 2025 г. едно паркомясто на всички сгради за обществено обслужване (нежилищни сгради) и сгради със смесено предназначение с повече от двадесет паркоместа се оборудва със зарядна точка за ЕПС по чл. 50, ал. 1, т. 1 и най-малко едно паркомясто се оборудва със зарядна точка за ЕПС по чл. 50, ал. 1, т. 3 от тази наредба.36. Наредбата влиза в сила 6 месеца след обнародването, с изключение на 20, който влиза в сила от 26 септември 2023 г., и 35, който влиза в сила от 1 януари 2025 г
  • #104
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До турбоантиелектрик ( преди 1 година )
    За 9 часа и след като преспа, започна ли да правиш разлика между зарядна станция и тръба, по която да се прекара кабела за зарядната станция през 2025?Тръбите ето подземните гаражи и външните паркинги трябва да са изградени още при строежа на сградата и паркинга, за да може след 2025 година да се инсталират зарядни станции без да се налага да се копае за прекарване на кабели. Всяка сграда получила разрешително след 2019 година в проекта си има заложени поне една зарядна станция на 10 паркоме ...
  • #103
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти прочете ли го или караш по преразказ по картинка? Хронологията никога не ти е било силна черта и ако попиташ културно, може и да ти отговоря. Хайде виж аз какво те питах и какво влиза в сила през 2025, да видим дали ще ти стигне интелекта да разбереш разликата?
  • #102
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 1 година )
    Тесльо,съдра се да лъжеш.Закон от 2017 г. щял да влезе в сила от 2030 г.,а ме питаш защо в гаража нямам зарядна точка през 2023 г. От психото в Курило ли те изпуснаха?
  • #101
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 103 ( преди 1 година )
    А какво странно виждаш в това, след като се намираме в автомобилен раздел, а не в автобусен? Единствения обществен транспорт който ползва е самолета.
  • #100
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От пишещите тук явно никой не смята да ползва обществения транспорт. Винаги и навсякъде с колата.
  • #99
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 99 ( преди 1 година )
    А ти какво лошо виждаш в тази наредба от 2017, която регламентира колко паркоместа и с какъв размер задължително трябва да има всяка една новопостроена или ремонтирана сграда? Толкова ли много ви харесва да паркирате в градинките през три пресечки, защото пред панелката няма свободни парко места?
  • #98
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 година )
    Скоро не си ме питал те са вече произвеждали 20 милиона автомобила годишно. Тебе не те бърка че това са планове за 2030 година и искаш още сега и даже по твоя сметки би трябвало още преди няколко години да са ги произвеждали по толкова. Точно като този закон който също трябваше да влезе в сила през 2030 година както съм написал още през 2018, но ти вече пета година питаш къде са зарядните. Е, вече тази дата е изтеглена за 2025 година и дотогава има време да питаш още 1 738 пъти къде са!
  • #97
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Тесларев пак ли смени дрогата?Можеш ли да ми посочиш поне една новопостроена жилищна сграда с подземен паркинг с изградени зарядни станции.Зарядна станция без открита партида от собственика няма как да се случи.
  • #96
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До турбоантиелектрик ( преди 1 година )
    А виж аз от кога говоря за това в статия "Свръхбърза зарядна станция от Porsche и BMW" мнение 123 "От 2030-та година по закон, всяко десето паркомясто трябва да бъде оборудвано със зарядна станция, дори в България. Само можем да си мечтаем, че дотогава всеки десети автомобил ще бъде електрически. Дори, аз който съм голям оптимист, не мисля че това ще се случи дотогава, затова въобще не ми давай за пример София. При нас всичко се случва с 20 години закъснение." 11:38 16.12.2018