IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще стане с бензиностанциите при пълна електрификация на автомобилния пазар?

Търговските и развлекателни центрове ще станат още по-важни заради повечето време за зареждане

Световните производители на автомобили активно преминават към производството на електрически автомобили. В тази връзка възниква въпросът: "А какво ще стане с бензиностанциите, когато колите с двигатели с вътрешно горене изчезнат от пътищата?"


зарядни станции


Американски експерти проучиха детайлно този въпрос и според тях всички бензиностанции (а те са около 145 000 само в САЩ) ще бъдат преоборудвани в зарядни устройства. Предполага се, че това ще бъдат станции с мощни електрически устройства, които ще позволят да се презареди батерията на електрическа кола само за 10-30 минути. Това ще позволи да се запазят не само самите мрежи, но и тяхната екосистема от допълнителни услуги (кафенета, ресторанти, магазини и др.).

Експертите отбелязват още, че търговските и развлекателни центрове на такива станции ще станат по-популярни от сега, защото хората ще прекарват повече време там. В края на краищата, потребителите на електрически автомобили определено ще искат да прекарат времето, необходимо за зареждане, в нещо полезно и приятна, да отидат на пазар или на чаша кафе.

В същото време терминалите за единично зареждане, които сега могат да бъдат намерени навсякъде, ще загубят своята популярност. Експертите обясняват това с факта, че зареждането на колите на тях отнема няколко часа. Шофьорите няма да чакат толкова дълго, а просто ще отидат на по-мощни станции. Освен това много собственици на електрически автомобили определено ще закупят домашни зарядни устройства, към които ще свързват колите си през нощта.

Между другото, такава перспектива очаква не само собствениците на бензиностанции в САЩ. Подобна ситуация ще се разиграе и в Европа, но що се касае до България, към момента такъв сценарий не е осъществим, тъй като до наличните бензиностанции не достига желаното за бъзи зарядни станции, количество електроенергия, което е свързано основно с електропреносната мрежа и невъзможността ѝ да доставу толкова енергия по бензиностанциите у нас.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Пълна електрификация в България?Това за коя година се очаква?
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 1 година )
    Моето гадже електрика къде ще си зарежда дизеловата кола?Обещава да си купи Тесла,ама друг път.
  • #3
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е то това е очевидната еволюция. Единствено въпроса е колко бързо/лесно ще си осигурят мощности за да предложат поне 150-200 кВ зарядни за поне 4-5 автомобила едновременно.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    ТВтвтпхвл ( преди 1 година )
    Как какво - ще имат "вътрешен бензиностанцен транспорт", както е по големите паркинги в щатите. Тъй като всички зареждачки са заети, паркираш до свободната такава, която е на г..за на географията, ръгаш кабела и чакаш "маршрутката" да те закара до сградата, където да си купиш поредното кафе за това пътуване. Към разходът на електричките трябва да почнем да добавяме и безбройните кафета и сокове, които трябва да си купуваш докато чакаш по зареждачките.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Елементарно, Уотсън! ( преди 1 година )
    Ще станат електростанции.