IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-скъпите автомобилни марки в света?

Tри производителя попаднаха в Топ 10 на агенция Interbrand

В продължение на четвърт век маркетинговата агенция Interbrand ежегодно съставя Топ 100 на най-ценните марки в света. Лидер в глобалната класацият и тази година е Apple, която държи първото място в общото класиране с огромна разлика.


Interbrand 2023


При автомобилните марки най-предна позиция (шеста в общото класиране), заема Toyota, чиято прогнозна стойност достига 64,5 млрд долара. Японският производител е увеличил цената си с 8% спрямо 2022 година.

В класирането след Mercedes-Benz - втора сред автомобилните марки и седма в глобалната класация с резултат от 61,4 млрд. долара (+9%). Германският производител малко по малко увеличава преднината си пред колегите си от BMW, който е третото място при автомобилните брандове. През 2023 г. баварската марка е оценена на 51,2 милиарда долара (+10%), като за първи път тя попада в Топ 10 в генералното класиране.


Interbrand 2023


Челната петица на най-скъпите автомобилни марки се допълва от Tesla, чиято стойност е оценена на 49,9 милиарда (+4%), и Honda (24,4 милиарда, +7%). В Топ 100 на най-скъпите брандове попадат още Hyundai (32), Audi (45), Porsche (47), Volkswagen (50), Ford (51), Nissan (63), Ferrari (70) и Kia (88) В същото време обаче от класацията отпадат два автомобилни производителя - Land Rover и MINI.


0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 5 месеца )
    Пълни глупости, класацията е абсолютно адекватна. Само че на теб не ти изнася. Много лаици споменават пазарната капитализация, която няма нищо общо с реалната стойност на компанията. Пазарната капитализация е нещо което прогнозно и в нея се включват много фактори, които нямат нищо общо с реалната стойност. Трябва обаче малко икономика, а е свързано с четене и функционална грамотност, демек да разбереш какво четеш, хората които парадират с тази капитализация правят реклама за неграмотници.
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Е нали се сещаш, че зависи кой прави класацията? Ако я правиш ти, Тесла няма да влезе и в топ 100, а toyota ще е на първо място. Тази класация очевидно е правена от някой като тебе, защото във всички други подобни класации toyota пада в резултата А при тази се качва. Дали има връзка с това че toyota плаща милиарди за лобиране и още толкова за реклама, а Тесла реално дори няма PR отдел или връзка с обществеността и не дава и долар за реклама, Но въпреки това виж рейтинга и ръстът на продажбите.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    Тойота е шеста,Тесла е номер дванайсет.Още една теслюфска опорка на мити4ния бустер отече в канала.