IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваната кола в България вече не е Toyota

Пазарът у нас е пораснал с 25% на годишна база, повечето дилъри се готвят за рекордни приходи

Българският пазар на нови автомобили отчита поредния много силен месец през октомври - с 4256 нови регистрации и със сериозно разместване в класирането по модели, показва традиционната справка на Automedia.bg. Toyota Corolla, която бе най-популярният автомобил у нас през миналата година и през по-голямата част от тази, сега отстъпва едва на трета позиция.
  
   
Toyota C-HR
Toyota C-HR е най-продаваният нов автомобил в България през октомври, но това не е достатъчно да изпревари Dacia Sandero в класирането от началото на годината

 

От началото на годината у нас са регистрирани 35 553 нови автомобила в категориите М1 и N1, което е ръст от 25.1% спрямо 2022. Ако темпото се запази и в оставащите два месеца, продажбите ще преминат границата от 40,000 - за пръв път от 2019 насам и едва за трети в последните 15 години. Като се имат предвид и драстично порасналите цени, можем да предложим, че тазгодишните приходи на повечето дилъри ще са абсолютен рекорд в историята им.

Макар да отстъпва първото място при най-продаваните модели, при марките Toyota все още е убедителен лидер с 4207 регистрации, пред Skoda - 3248, Renault - 3206, Volkswagen - 3169, Dacia - 3017, Hyundai - 2244, и Kia - 2035.

При моделите най-голям пазарен ръст на годишна база има Tesla Model Y - почти 360%. Ford може да се похвали с два модела сред петте с най-нарастнали продажби, но при Ranger (257%) причината е най-вече една щедра поръчка на МВР, а при Fiesta (254%) - фактът, че моделът бе окончателно спрян от производство през юни и почитателите му бързат да се сдобият с последните бройки. Останалите модели с трицифрен ръст са Skoda Kamiq, VW Taigo, Skoda Octavia, Dacia Spring, Kia Rio и VW Caddy.
  
   
50-те най-продавани нови коли в България през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
  

0 от 500
  • #18
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Aleks ( преди 5 месеца )
    При същата цена за Мицубиши или Сузуки не бих предпочел Дачия, въпреки че е по-просторна
  • #17
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До plaid ( преди 5 месеца )
    Шаси от два чарка, които се чупят пет пъти от споменатите от теб 200. Окачване, което се разпада след 10к километра, спирачки като на Лада Нива. Всеки един от тези два чарка струва колкото нов Y, а това че чат пат се засилва срещу хора, че *** на спирачката като го натиснеш почва да дава още повече газ, явно няма значение за облъчени напушляци, като теб. Сигурно няма значение и това, че е все едно сглабяна в турски гараж и няма една равна фуга, а тапицерията по таблото се отлепя от слънцето.
  • #16
    1 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами----- https://min.lc/diabexin
  • #15
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 9 ( преди 5 месеца )
    Ти *** ли си? У Франция хората са с поне 4 пъти по-големи доходи. Нормално е да купуват по-скъпи коли. Дачията е най-евтиния нов автомобил. Ти коя марка мислиш има на-много продажби у нас- Ферари?
  • #14
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    Тесла се продава без дилъри.Всеки човек в България може да си поръча на страницата на Тесла в нета.
  • #13
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Ммммм ( преди 5 месеца )
    ДО 11.Остави ръста. Тесла все още не се продава в България, а имат регистрирани 262 броя! Това не е лошо за кола, която даже не се продава официално в България.
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    до 9 ( преди 5 месеца )
    Нещо възприемането на реалността ти куца. Каква реклама? Това са числата от регистрираните автомобили в Пътна полиция
  • #11
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    До 11.Тесларите сте големи математици.Ръста на Тесла Y е 360% ,при регистрирани само 262 броя.Ама друго си е да кажеш ръст 360%.
  • #10
    6 rate up comment 27 rate down comment
    Алекс ( преди 5 месеца )
    Дори в най-бедната държава от ЕС ТЕСЛА записва ръст от 360%.Бъдещето е електрическо.
  • #9
    4 rate up comment 31 rate down comment
    valyovel ( преди 5 месеца )
    Колко пари за реклама са дали тези мамалиги?! То бива манипулации - бива, обаче тези минаха всякакви граници! Не може тъпата Дачия да е все на първо място! Що във франция не е?! Нали си е техен ***? Да си го купуват и класират колкото искат!