IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваната кола в България вече не е Toyota

Пазарът у нас е пораснал с 25% на годишна база, повечето дилъри се готвят за рекордни приходи

Българският пазар на нови автомобили отчита поредния много силен месец през октомври - с 4256 нови регистрации и със сериозно разместване в класирането по модели, показва традиционната справка на Automedia.bg. Toyota Corolla, която бе най-популярният автомобил у нас през миналата година и през по-голямата част от тази, сега отстъпва едва на трета позиция.
  
   
Toyota C-HR
Toyota C-HR е най-продаваният нов автомобил в България през октомври, но това не е достатъчно да изпревари Dacia Sandero в класирането от началото на годината

 

От началото на годината у нас са регистрирани 35 553 нови автомобила в категориите М1 и N1, което е ръст от 25.1% спрямо 2022. Ако темпото се запази и в оставащите два месеца, продажбите ще преминат границата от 40,000 - за пръв път от 2019 насам и едва за трети в последните 15 години. Като се имат предвид и драстично порасналите цени, можем да предложим, че тазгодишните приходи на повечето дилъри ще са абсолютен рекорд в историята им.

Макар да отстъпва първото място при най-продаваните модели, при марките Toyota все още е убедителен лидер с 4207 регистрации, пред Skoda - 3248, Renault - 3206, Volkswagen - 3169, Dacia - 3017, Hyundai - 2244, и Kia - 2035.

При моделите най-голям пазарен ръст на годишна база има Tesla Model Y - почти 360%. Ford може да се похвали с два модела сред петте с най-нарастнали продажби, но при Ranger (257%) причината е най-вече една щедра поръчка на МВР, а при Fiesta (254%) - фактът, че моделът бе окончателно спрян от производство през юни и почитателите му бързат да се сдобият с последните бройки. Останалите модели с трицифрен ръст са Skoda Kamiq, VW Taigo, Skoda Octavia, Dacia Spring, Kia Rio и VW Caddy.
  
   
50-те най-продавани нови коли в България през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
  

0 от 500
  • #8
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    До 6.За самозапалването на Тесла си забравил да споменеш.
  • #7
    28 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 6: Само си забравил да добавиш хвърчащи предни капаци в движение, олющен волан още на първата година, нова Тесла продадена без накладки.
  • #6
    9 rate up comment 34 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    Важното е, че в Европа 25% от пазара на нови коли е на ток. И че най-продаваната кола на планетата Земя вече не е Corolla, а Model Y, защото е най-добрата кола в историята: шаси от 2 чарка, вместо 200, термопомпена система Octovalve без аналог, багажно пространство без аналог, Camp mode за живот в купето без аналог, двоен суперкомпютър без аналог, управляващ всеки изпълнителен механизъм, вместо километри кабели и 50 модули при останалите. Немците разглобиха един Model Y и се охълцаха. 20г. назад
  • #5
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Факт ( преди 5 месеца )
    Важното е че дори в Калифорния теслЪ не е най продаваната.А в Китай само 2% от колите понпътищата са електрички.
  • #4
    16 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Колко тябва да си кух, да си купиш стария модел от преди 5 години които Тойота се опитват да разчистят, поне да беше някой Мерц или БМВ а то грозна, малка и скъпа Тойота!!!
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 5 месеца )
    За този сайт е нормално да бъркат и модели, поне са уцелили как се казва.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    преминаващ ( преди 5 месеца )
    VW Тайго е купе версия та Т-крос, а не на Т-рок.
  • #1
    18 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    А, защо сте сложили Тресла за корица, при положение, че не влиза и в топ 30, а е на 37мо място. Пак скрита реклама на наркотаралясника. После не правите реклама на тази реплика на кола. Интересно, че и по телевизиите не споменават марки заради санкции от СЕМ, а когато става въпрос за Тресла, тогава няма санкции и се правят открити реклами на това недоразумение. Кравчовците бутат яко денги.