IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

30-те най-продавани премиум модела в Европа

За пръв път в историята Mercedes няма нито един автомобил в Топ 5

За пръв път, откакто се води статистика, Mercedes няма свой модел сред петте най-продавани премиум автомобила на европейския пазар, показват данните на аналитичната компания DataForce за първите девет месеца на годината. За сметка на това компанията от Щутгарт си връща първата позиция при марките във високите пазарни сегменти, изпреварвайки BMW с около 2,000 автомобила. Ако обаче добавим и дъщерните марки - съответно Smart и MINI - тогава BMW излиза на върха като най-голямата група в премиум сегмента в Европа, с около 110,000 автомобила преднина пред Mercedes.
  
   
NIO ET7
Китайският NIO ET7 е сред автомобилите с най-голям ръст в Европа през тази година - макар и от сравнително ниска база през 2022
  
   
Най-големи ръстове на годишна база отчитат Lotus Emira (14250%), BMW XM (13644%) и Mercedes EQS SUV (2202%), но това са на практика нови модели, които имаха само по шепа регистрирани бройки през миналата година. От моделите, които бяха на пазара през 2022, трябва да отбележим успеха на Alfa Romeo Tonale (+416% спрямо миналата година), на китайския NIO ET7 (387%) и на Maserati Grecale (326%).

Най-осезаемо намалява интересът към Mercedes B-Class (-21.9%), Range Rover Evoque (-22.4%), Jaguar F-Type (-24.6%), Alfa Romeo Stelvio (-28.7%), Jaguar I-Pace (-38.1%), DS 9 (-39.1%) и Mercedes EQS (-43.8%).
  
   
Mercedes EQS
С пазарния дебют на EQS SUV, продажбите на седана EQS са спаднали почти наполовина
  
   
Разбира се, при подобни класации неизменно изниква въпросът кои модели са премиум - някои от бестселърите в списъка ни всъщност са по-малки и евтини от модели на масови производители като Peugeot или Hyundai. Логиката на подбора ни е проста: приемаме за премиум всеки модел, който се отклонява с над 25% от средните цени в своя клас.

Автомобил като А-класата на Mercedes, чиято най-базова версия струва със 17 000 лева по-скъпо от най-базовия Golf, очевидно отговаря на това условие, дори и да не съвпада с нечии представи за лукс. По същата причина европейските анализатори вече не разглеждат Tesla Model 3 и Model Y като премиум модели - след понижаването на цените през последната година те са съизмерими като цени с аналогичните електрически модели на Renault или Kia.

Не сме включили и моделите от свръхлуксозния сегмент, със стартови цени над 150 000 евро, които ще разгледаме в отделен материал.

Тук можете да видите кои са най-продаваните модели в масовия сегмент в Европа.
  
  
Най-продаваните премиум модели в Европа, 2023 (ГАЛЕРИЯ):

   
 

 

 

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До #9 ( преди 5 месеца )
    Не Хондювец. Викам, че бангията на Хонда не може да стане красив лебед, а винаги ще си е грозно пате.Сложи я до кой да е премиум автомобил и тя си е евтина, грозна бангия, неспособна дори нова да достави кефа от возията и материалите в купето на премиумите.Имах точно Хонда и повече не бих бил евтин, ако мога да си позволя премиум.
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Митю пернишкия ( преди 5 месеца )
    Митю, още ли не си сменил ника. Може да направиш компилация между всичките ти, tsla, playd, myth baster.
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    От едната крайност в другата. Вчера статия че Тесла не била луксозна вече, при положение че никога не е била в луксозния клас и няма шансове да бъде, а сега дори не била премиум. На практика очаквах че това ще стане при изравняване на цените с автомобилите с ДВГ и вероятно съм проспал това изравняване? Кога Тесла стана по-евтина от тях?
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 5 месеца )
    Викаш на деди е классето за 2 бона по недостижимо от Хонда за 80 бона
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 5 месеца )
    Пий си хаповете и си карай Хондичката, а не коментирай автомобили, дето са недостижими за теб.
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 3 .Прибраха го санитарите от клиниката в Курило.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Хахаха Тесла и премиум класация.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    Теслъта защо я няма, Мити4ен?
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    q ( преди 5 месеца )
    Чеки да ги видим, ми то обемчетата на продажби в Европа много жалки бе. Че те само тука след 15 години ше ги лапнат втора ръка. Ами за другите страни от Европата почитатели на втора ръка внос на "премиуми" какво ще остане.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Митю пернишкия ( преди 5 месеца )
    Митю, я сега обясни защо Рейндж Роувър не е лукс, а премиум, може да го направиш с ник tsla или пък с playd, или някой от другите, не е задължително с мит бастър. :) Да не си си пил хапчетата, та още не пишеш.