IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваната кола в България вече не е Toyota

Пазарът у нас е пораснал с 25% на годишна база, повечето дилъри се готвят за рекордни приходи

Българският пазар на нови автомобили отчита поредния много силен месец през октомври - с 4256 нови регистрации и със сериозно разместване в класирането по модели, показва традиционната справка на Automedia.bg. Toyota Corolla, която бе най-популярният автомобил у нас през миналата година и през по-голямата част от тази, сега отстъпва едва на трета позиция.
  
   
Toyota C-HR
Toyota C-HR е най-продаваният нов автомобил в България през октомври, но това не е достатъчно да изпревари Dacia Sandero в класирането от началото на годината

 

От началото на годината у нас са регистрирани 35 553 нови автомобила в категориите М1 и N1, което е ръст от 25.1% спрямо 2022. Ако темпото се запази и в оставащите два месеца, продажбите ще преминат границата от 40,000 - за пръв път от 2019 насам и едва за трети в последните 15 години. Като се имат предвид и драстично порасналите цени, можем да предложим, че тазгодишните приходи на повечето дилъри ще са абсолютен рекорд в историята им.

Макар да отстъпва първото място при най-продаваните модели, при марките Toyota все още е убедителен лидер с 4207 регистрации, пред Skoda - 3248, Renault - 3206, Volkswagen - 3169, Dacia - 3017, Hyundai - 2244, и Kia - 2035.

При моделите най-голям пазарен ръст на годишна база има Tesla Model Y - почти 360%. Ford може да се похвали с два модела сред петте с най-нарастнали продажби, но при Ranger (257%) причината е най-вече една щедра поръчка на МВР, а при Fiesta (254%) - фактът, че моделът бе окончателно спрян от производство през юни и почитателите му бързат да се сдобият с последните бройки. Останалите модели с трицифрен ръст са Skoda Kamiq, VW Taigo, Skoda Octavia, Dacia Spring, Kia Rio и VW Caddy.
  
   
50-те най-продавани нови коли в България през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
  

0 от 500
  • #28
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Нормално ( преди 5 месеца )
    НеуДачия е номер едно в територията на неудачниците ...
  • #27
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Бастри ( преди 5 месеца )
    Само не разбирам присъствието на Октавия.Грозен и скъп автомобил.
  • #26
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Шкода Комик аааа, ха-ха-ха :D
  • #25
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 20 ( преди 5 месеца )
    При теб психологията е безсилна и ще озадачиш всеки психиатър, защото пишеш и от профил tsla, демек триполярност. Не осъзнаваш колко си смешен. Тия глупости за невероятната теслА ги обяснявай в Перник при другите пияници дето пиете бира със зрънчо пред гаража. Карай си нафтовия голф с преработено масло като до сега и си свиркай. Таралесли скоро няма да има в Дупница защото се разпадат бързо.
  • #24
    11 rate up comment 2 rate down comment
    До 20 ( преди 5 месеца )
    Хайде да спреш с пиполярността и да решиш с кой профил пишеш, plaid или myth. Много добре знаеш, за какво говоря, не за еднократното спиране, а че тия недоразумения като натиснеш спирачка повече от два пъти с висока скорост и се палят. Оня ден обясняваше на един един гламар, като теб какво е психопатия, замисли се дали не се отнася за теб. Постоянно си мениш мненията и се опитваш да вкараш нови твърдения, с които да объркаш хората, но за късмет си нискоинтелигентен психопат и не ти се получава.
  • #23
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 20.Многобустерния,осъзнаваш ли каква безсмислица си из *** кал?Не използвай сложни изречения,слаб писател си.
  • #22
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    До 21.Мити4ния електрик бустера стана и Ммммм
  • #21
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Ммммм ( преди 5 месеца )
    До Госта! Хахахаха. Тесла се продава без дилъри, но не без магазини! Тесла се взима от магазин на Тесла. А те не са в България. Всеки може да си поръча по нета и то не само Тесла, а вече много марки са така, само че доставката е в магазин на Тесла, а те не са в България! Сервизи също няма в България, така, че колата всъщност не се предлага в България. Това не означава, че не може да се купи.
  • #20
    4 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    До 17. От цялото мнение най-много се смях за спирачките. Пак си чел нещо, но не си го разбрал заради функционалната неграмотност. Това, че Plaid ускорява до 100 или която и да е скорост по-бързо, отколкото да спре от същата скорост до 0 и е един от първите автомобили които ускорява по-бързо отколкото спира, не е защото има лоши спирачки и не нарушава законите на физиката, въпреки че един от лесните начини за изчисление на ограничението на сцеплението при ускорение беше спиране от 100 до 0.
  • #19
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Пламен ( преди 5 месеца )
    Колко от тези 40к нови таратайки са купени от физически лица?