IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада: Volkswagen вече е номер 2 в България

Skoda, BMW и VW имат най-голям ръст от водещите марки, абсолютният рекорд е за Tesla

За пръв път в по-новата история на българския автомобилен пазар Volkswagen изпреварва Dacia, Renault и Skoda, за да стане втората най-продавана марка у нас. Това показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрираните нови автомобили в МВР. Лидер на българския пазар остава Toyota - с растеж под средния за пазара, но с много силен месец септември.
   
    
BMW XM тест драйв
България е един от най-слабите пазари за нови автомобили в Европа, но не и в най-високите пазарни сегменти. 30-те регистрации на BMW XM, чиято цена тръгва от 340,000 лева, го потвърждават за пореден път
    
  
Продажбите на марката Volkswagen са скочили с над 50% спрямо първите девет месеца на миналата година, сочат данните ни за регистрациите в категории М1 и N1. Пазарът като цяло се е увеличил с 22.3% на годишна база и достига 31,297 автомобила за деветмесечието.
  
 

ТОП 10
Най-продаваните модели през септември
Dacia Sandero - 156
Toyota C-HR - 147
Toyota Corolla - 112
Renault Clio - 106
Skoda Octavia - 94
Dacia Duster - 91
VW T-Roc - 88
Peugeot 208 - 72
Ford Fiesta - 71
Renault Express - 56

Марката с най-голям пазарен ръст е Tesla - 424% повече регистрации в сравнение с 2022, независимо, че американците все още нямат официално предлагане у нас. С трицифрени ръстове, макар и от ниска база, са също MAN и SsangYong. При още пет марки продажбите са скочили с по над 60% - Isuzu, Porsche, Subaru, Maserati и MINI.

От марките в Топ 20 с най-големи ръстове са Skoda (55%), BMW (50.5%) и VW (50.4%), докато при Mercedes, Toyota, Audi, Renault, Dacia и Kia растежът е под средното на пазара и те губят пазарен дял. Напук на процъфтяващия пазар някои марки дори отчитат свиване спрямо 2022 - минимално при Nissan, умерено при Citroen, Mazda Peugeot, и съществено при Honda, Fiat и Jaguar.

Най-голям спад спрямо миналата година имат българските представители на Mitsubishi - почти 69% под резултатите от 2022, което едва ли е чудно, защото японската компания ги остави само с два модела на нашия пазар - дребосъка Space Star и доста скъпия кросоувър Eclipse Cross.
  
   
Най-продаваните марки и модели в България през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

0 от 500