IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли откъде всъщност идва петролът?

Отговор на този въпрос ни дават учените

На много от нас някога са казвали, че петролните продукти, което използваме за гориво, идват от останките на динозаври. Завладяващата картина да напълните колата си с останките на тиранозавър все още преследва мнозина. Това общоприето мнение обаче не е вярно, а доказателство за това бе публикувано в IFLScience .


добив на петрол


Райдар Мюлер, геолог от университета в Осло, обясни, че истинският източник на петрол не са динозаврите, а трилиони малки водорасли и планктон. Тези микроскопични организми са живели в нашия океан преди десетки и стотици милиони години. Умирайки, те се утаяват на дъното на океана и с течение на времето се покриват с множество слоеве седиментни скали.

Гледайте на това като на вид тенджера под налягане на природата, защото след милиони години на интензивен натиск в среда с много малко кислород, тези някога живи организми са се превърнали в черно, вискозно вещество, което познаваме като петрол. Това своеобразно масло обаче не стои неподвижно. Тя се опитва да се придвижи нагоре, но когато се натъква на определени скални слоеве, които не може да пробие, се озовава в капан. Това е мястото, където ние, хората, се включваме в този процес: ние пробиваме кладенци, за да получим и извлечем този ценен ресурс.

Що се отнася до морските динозаври и дори легендарния тиранозавър, въпреки че може да са се озовали на дъното на океана след смъртта си, вероятността да се превърнат в нефт е доста малка. Основната причина за това се крие във факта, че дъното на океана е много оживено място. Когато същество, голямо като динозавър, умре, то не просто лежи там и чака да се превърне в масло. Вместо това се превръща в празник за по-малките морски обитатели, които бързо ги поглъщат, оставяйки след себе си само кости, които се простират в безкрайните простори на морското дъно, обяснява Мюлер.

Така че следващия път, когато някой спомене за „динозавърски бензин“, можете да споделите малко научно подкрепена информация. Не могъщи динозаври, а малки, незабележими водорасли и планктон захранват нашия свят, подчертава Мюлер. Това още веднъж доказва свръхсложната структура на природата, показвайки, че дори най-малките организми могат да окажат колосално влияние върху нашия свят дори милиони години след изчезването им.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 8. Замърсяването при добив на метали в 95% е свързано с замърсяването от изгарянето на горива за енергия за добив, транспорт, преработка, транспорт обработка на вече готовите материали, транспорт и производство на крайния продукт. Ако енергията за всички тези дейности е от възобновяеми източници, а не сок от динозаври или водорасли или друга биомаса от преди милион години, откъде ще дойде замърсяването при производството? Защо не е фотосинтеза на милион години като си имаме фотоволтаици?
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 7 ( преди 6 месеца )
    Колите с ДВГ днес изцяло се произвеждат от рециклирани материали. Имаме толкова много скрап (пластмаса и метали) че вече почти не е нужно да копаем нови метали за да произвеждаме коли. При електрическите колите обаче имаме нужда от нови метали понеже все още не сме натрупали достатъчни количества. Батериите все още не се рециклират пълноценно и има % загуба на метали която постоянно трябва да се попълва чрез нов добив от земята. Увеличавайки мащаба това хич вече не е зелено и чисто!
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Реално ( преди 6 месеца )
    А знаете ли за кухините и пропаданията, които се образуват в процеса? Знаете ли че целият петролодобив черпи толкова електричество (помпи, сонди, платформи, помпени станции, рафинерии и др.), колкото да захрани всички коли на ток по света! Феноменална човешка глупост или много добре планиран бизнес: токът за всички коли на ток в света ще отиде за добив, рафиниране и транспортиране на петрол, за да се изгаря от допотопни пушещи тенекии, да се тровите в газови камери (градове) и да цакате по 3лв/л
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Вярно ли не си чувал? 90% от американците вярват, че нефта е "сок от динозаври". Но пък не че ние сме нещо различно. Хайде попитай който и да е българин кои са "белите дробове на планетата", които превръщат чрез фотосинтеза най-много въглероден диоксид в кислород и 95% включително от тук пишещите ще отговорят грешно. Хайде пробвайте се, да ви видим общата култура! Така че хайде да не се подиграваме на останалите, а да си помагаме да си обогатяваме общата култура и да сме с отворено съзнание.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Striker ( преди 6 месеца )
    Интересна дописка, ако си на възраст между 6 и 8 години, защото тогава се учи от какво произлиза нефтът. Това за динозаврите го чета от вас. Народа масово изпростява.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 3. Интересна теория. Ще споделиш ли принципа на това самовъзпроизвеждане? Как точно си го представяш и за колко време става? Че затоплистите си изсмукват празни теории от пръстите е абсолютно сигурно, но и вие от другата страна не лъжете. А истината както винаги е някъде по средата и няма нищо общо с ВЯРАТА нито на едните, нито на другите. Все пак това за самовъзпроизвеждането на нефта и кръговратът му ауспух, нефт ауспух ми е ново и съм любознателен, така че с нетърпение очаквам отговора ти!
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    нефта е продукт на земната дейност и се самовъзпроизвежда има кръговрат в природата както е с водата едни шарлатани ви промиват тиквите за да ви вземат парите за вашия въглероден отпечатък
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    WOW ( преди 6 месеца )
    Невероятно полезна статия! Искрено благодаря!
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Дали сок от динозаври или сок от водорасли, все тая.. Въпросът е, че природата е събрала този въглероден диоксид и го е складирала преди милиони години, а ние нарушаваме този баланс и изкарваме въглероден диоксид и го вкарваме отново в атмосферата, като объркваме механизма на самопочистване на планетата. И въпреки че всички обясняват че ще унищожим планетата със своите действия, всъщност планетата унищожава нас. Тя ще оцелее а следващите вместо сок от динозаври ще ползват човешки сок за бричките